Libanese groene linzensoep met koriander en citroen (adas bhamod), met zoete aardappel en boerenkool
Adas bhamod is een super smaakvolle lichtzure groene linzensoep met verse koriander en citroen. Een verfrissende en toch verwarmende soep. Echt voor de koude en vooral natte wintermaanden. Goed voor je weerstand! Als je groentebouilllon gebruikt helemaal vegan, maar met kippenbouillon is ie ook heerlijk
Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?
Libanees
Ik heb deze maaltijdsoep in Israël gegeten zonder precies te weten wat het was. Ik heb het me kort laten uitleggen en het verraste me dat er weinig verschillende specerijen inzaten. Maar misschien hadden ze die in de uitleg achterwege gelaten…? Later heb ik het opgezocht. Ik kwam, zoals eerder ook bij andere gerechten, uit in Libanon. En wat bleek: inderdaad weinig verschillende specerijen, maar wat een smaakbommetje! De verse koriander en de citroen gaan echt perfect samen
Geen aardappel
Ik denk dat ik deze soep met bruine linzen en een soort snijbiet heb gegeten. Met googlen kwam ik vooral uit op spinazie. Maar het is winter en ik hou van boerenkool, dus ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. En ik had geen bruine maar wel groene linzen op voorraad. Simpelweg makkelijker omdat die wat sneller klaar zijn. In de soep hoort eigenlijk een gewone aardappel. Dat werd bij mij een zoete aardappel.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en vegan.
Alle ingrediënten zijn geschikt voor een koolhydraatbeperkt dieet. Gekookte groene linzen bevatten 11 gr khd per 100 gram. Zoete aardappel 20 gr. Maar samen met de ui, knoflook, citroen en specerijen kan dit aardig oplopen. Let dus goed op je dagwaarden!
Libanese groene linzensoep met koriander en citroen (adas bhamod), met zoete aardappel en boerenkool
Benodigdheden
- soeppan
- knoflookpers
- maatbeker
- zeefje
Ingrediënten
- 75 gr groene linzen
- 100 gr zoete aardappel
- 40 gr boerenkool
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 handjes koriander
- 1 citroen 40 tot 50 ml sap
- 250 ml groentebouilllon
- 1 flinke scheut milde olijfolie
- 1 flinke scheut extra vierge olijfolie
- 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout
Bereiding
- Snipper de ui en bak met een flinke snuf zout in een paar minuten glazig in de milde olijfolie. Dat kan gewoon in je soeppan.
- Pers de knoflook en knip de koriander in stukjes. Voeg toe aan de ui en bak een minuutje mee.
- Was de linzen goed en let op steentjes en ander vuil.
- Blus de uien af met de bouillon en voeg de linzen toe. Dit mag een half uur in totaal nog koken. Dan hebben de linzen nog lekker buiten, maar ze zijn wel gaar.
- Twintig minuten voor de soep klaar is kun je de zoete aardappel schillen en in blokjes snijden. Deze voeg je samen met de boerenkool toe.
- Als de soep te dik wordt kun je wat water toevoegen. Maar hou er rekening mee dat er ook nog citroensap en olie bijkomt.
- Als de soep gaar is zet je het vuur uit en voeg je het citroensap en de extra vierge olijfolie toe.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!