Lever met rode paprikasaus

De één zal er van gruwelen. Maar voor mij is lever echt zo’n stukje vlees waar ik af en toe behoefte aan heb. Boordevol eiwit, vitamine A en mineralen. Zeer geschikt binnen een paleo dieet, maar ondanks het lage vetgehalte ook prima voor een koolhydraatarm dieet. Hier met gebakken spruitjes en ui. Een receptje gebaseerd op de de ouderwets Hollandse keuken. Maar dan met een lekkere zoete twist door de geroosterde rode paprikasaus.

Let op: paprika past niet een strikt paleo dieet, zie ‘Dieet en vrij van’ voor meer info.

Voor dit recept kun je kalfs- of varksenlever (op de foto) gebruiken. Eerder maakte ik kippenlevertjes met ui en champignons met courgettini aglio e olio (of gewoon: courgette pasta met knoflook en olijfolie).

Het recept kost even wat tijd door het roosteren van de paprika. Maar de oven doet daarbij het merendeel van het werk. Nadat de paprika geroosterd is hoef je alleen de velletjes en de pitjes te verwijderen en het zachte vlees te pureren met wat extra vierge olijfolie, zout en peper. Verder gebruik je het liefst twee bakpannen: eentje voor de lever en de andere voor de spruitjes en de ui.

Dieet en ‘vrij van’

Nachtschade past niet in een strikt paleo dieet. Ik heb daarom lang getwijfeld om dit recept het predikaat ‘paleo’ mee te geven. Ik heb dit uiteindelijk toch gedaan omdat ik merk dat velen een wat minder strikt dieet volgen en af en toe tomaat of paprika eten. Neem dan wel zongerijpte paprika, dit bevat minder anti-nutriënten.

Alle ingrediënten zijn koolhydraatarm behalve de balsamicoazijn. Hiermee kun je de spruitjes afblussen voor wat extra diepgang in de smaak. Maar je kunt het ook weglaten.

Persoonlijk vind ik de lever het lekkerst worden als je in roomboter bakt. Roomboter is een grijs gebied voor mensen die zuivel mijden. Persoonlijk eet ik roomboter, ik heb dus het geluk dat ik af en toe in boter kan bakken. En er zijn gelukkig ook best veel andere mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom. Om deze redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo, ook al is roomboter zuivel.

Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.

Wil of moet je echt zuivelvrij eten dan kun je ook in milde olijfolie bakken. Ik vind kokosolie minder geschikt voor dit recept.

Lever met rode paprikasaus

Marjolein
Heerlijk ouderwets gebakken lever met spruitjes en rode ui. Met een zoete twist van geroosterde rode paprikasaus.
5 van 1 stem
Voorbereiding 45 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst, Out of the box
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees
Porties 1
Calorieën 486 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 150 gr lever kalf of varken
  • 1 rode paprika
  • 150 gr spruitjes
  • 1 rode ui
  • 1 tl paprikapoeder naar smaak
  • snuf zwarte peper korrels
  • snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • scheutje extra vierge olijfolie om de paprikasaus aan te maken
  • flinke scheut milde olijfolie om de spruitjes te bakken
  • klontje (grasgevoerde) roomboter om de lever te bakken
  • of milde olijfolie om in te bakken

Optioneel

  • scheut balsamico azijn khb

Voor vrij van zaden

  • variant GEEN zwarte peper

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden. Was de paprika en dep droog. Leg de paprika op het rooster in de oven. Je hoeft er verder niets mee te doen. Hou het steeltje eraan, dat zorgt ervoor dat je straks de paprika weer goed de oven uit kunt pakken. Zet de timer op 35 minuten.
  • Laat de lever op kamertemperatuur komen op een keukenpapiertje. Dek af. Voor gebruik straks ook nog even droogdeppen.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer. Warm een pan op en doe er een scheut olie in. Bak rondom en zet daarna het vuur lager.
  • Snij de ui in dunne ringen. Voeg toe aan de spruitjes. Bak in totaal een kwartier tot 20 minuutjes, afhankelijk van je eigen smaak (zachte of knapperige spruitjes). Optioneel: Blus op het eind af met een scheut balsamicoazijn.
  • Haal na 35 minuten de paprika uit de oven en dek af. Dat kan in een schaaltje/bakje, met zilverfolie of in een plastic zakje. Gebruik je plastic, laat dan de paprika heel even een beetje afkoelen zodat het plastic niet smelt. Laat een minuut of 10 afkoelen.
  • Haal het steeltje van de paprika, verwijder de pitjes en haal het velletje eraf. Even pureren met de staafmixer met een klein beetje extra vierge olijfolie en wat zout en zwarte peper. Zet afgedekt weg.
  • Kruid ondertussen de lever met zout, peper en paprikapoeder. Verwarm de tweede pan en laat boter smelten. Schroei aan beide kanten dicht op niet té heet vuur. Het mag wat lager dan bij biefstuk of kip. Zet daarna het vuur nog iets lager en bak aan beide zijden ongeveer nog 1,5 minuut. In totaal zo'n 4 minuten bakken. Bak je het langer dan wordt de lever te korrelig. Roze van binnen mag, rauw (nog glanzend) niet.
  • Blus een minuutje voordat de lever gaar is de spruitjes en ui af met wat balsamicoazijn. Laat kort doorbakken.
  • Serveer de lever met de spruitjes en daarover de paprikasaus.

Voedingswaarde

Calorieën: 486kcal | Koolhydraten: 25gr | Eiwitten: 40gr | Vetten: 22gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 3g | EO vet: 12g | Vezels: 11gr | Vitamine A: 37857IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 5mg | Vitamine B6: 2mg | Vitamine B12: 39µg | Vitamine C: 326mg | Vitamine E: 6mg | Natrium: 573mg | Magnesium: 90mg | Kalium: 1442mg | Calcium: 118mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 486µg | IJzer: 38mg | Fosfor: 603mg | Selenium: 82µg | Zink: 10mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept