Labneh met gemarineerde rode biet (te maken zonder koemelk en lactosevrij)
Deze labneh met rode bietjes is het tweede gerechtje dat ik heb nagemaakt na mijn rondreis door Israel. De rode biet is heerlijk gemarineerd met sinaasappelrasp, pijnboompitten, granaatappelpitjes en specerijen als sumac, kaneel en kardemom. Als je koolhydraatarm eet kun je walnoten en framboos gebruiken in plaats van pijnboompitten en granaatappel. Inmiddels kijk ik door de oorlog met dubbele gevoelens terug op die reis. Maar het Mediterrane eten was zonder twijfel fantastisch!
Wat is labneh?
Labneh is een heerlijk dikke, licht zoute yoghurt. Het lijkt een beetje op (echte) Griekse yoghurt maar het smaakt nog iets romiger en is wat zouter. Ook mascarpone of feta komen enigszins in de buurt.
Waar gebruik je labneh voor?
Labneh is perfect als dip of bijgerecht, maar ook heerlijk om mee te ontbijten. Het lichtzure en romige van labneh combineert in dit recept heel mooi met rode biet. Het gerechtje is eigenlijk meer Libanees dan Israelisch. Maar dat is het mooie van de Israëlische keuken. Het is echt fusion cooking want de Joden hebben invloeden uit de hele wereld meegebracht.
Nederlandse alternatieven voor labneh
Labneh is niet in de Nederlandse supermarkten te koop. Je kunt het waarschijnlijk wel vinden in een Turkse supermarkt. Maar die heeft niet iedereen in de buurt. Daarom heb ik geëxperimenteerd met 3 alternatieven voor labneh:
- Hangop van ‘gewone’ yoghurt (lang hangen)
- Hangop met feta (kort hangen)
- Griekste yoghurt met feta (niet hangen)
1. Hangop van ‘gewone’ yoghurt
Eerst heb ik een soort hangop gemaakt van (dunne) yoghurt van A2 koemelk. Dit proces zou hetzelfde zijn voor geitenyoghurt of lactosevrije yoghurt. Kijk hier voor een uitgebreide beschrijving voor hangop maken.
Je schept de yoghurt in een vochtige theedoek die je vervolgens laat uithangen in een grote kom. De smaak was goed. Maar als je het echt net zo dik wilt krijgen als labneh, dan duurt dit proces wel even. Ik was pas na anderhalve dag tevreden over de dikte. Ook miste ik het licht zoute en korrelige van de labneh.
2. Yoghurt met feta
Mijn tweede poging was daarom korter uitgelekte A2 yoghurt te combineren met feta. Deze yoghurt is weer te vervangen door lactosevrije of geitenyoghurt. Dit was erg lekker en het proces was een stuk korter. Ik heb de yoghurt de avond te voren opgehangen om ’s ochtends te gebruiken. Dat is wat mij betreft een zeer acceptabele ‘mealprep’.
3. Griekse yoghurt met feta
Als je het kunt verdragen kun je ook echte Griekse yoghurt nemen (bijvoorbeeld Dodoni). Die is al dik genoeg om direct mee te werken. Deze hoef je dus helemaal niet op te hangen.
Neem liever geen yoghurt Griekse stijl, want deze is net weer wat dunner. Griekse yoghurt is gemaakt van koemelk. Waarschijnlijk van Griekse A2 rassen, maar dit vind ik niet terug op de verpakking (navraag gedaan bij Dodoni, maar helaas geen antwoord gekregen).
Met feta is de winnaar!
Ooit heb ik in Griekenland, toen ik nog gewoon zonder nadenken zuivel at, tzaziki gegeten die op deze manier was gemaakt: met yoghurt en feta. En dit is voor mij een blijvertje. Je verkort het ‘lek’proces of slaat het zelfs helemaal over. En de feta geeft meteen wat zout en bite.
Tahin
Tahin is een pasta van gemalen sesam die veel in het Midden-Oosten gebruikt wordt. Ik heb zelf vaak de volkoren tahin van Pit&Pit of de donkere van Terrasana (te koop bij Puur Mieke). De tahin van Nut&me (te koop bij Lowcarbcenter) is vrij laag in koolhydraten). Sebahat (te koop in de supermarkt) is het laagst in koolhydraten maar deze wordt wel erg snel hard en dik en neem ik daarom zelf niet meer.

Labneh met gemarineerde bietjes (te maken zonder koemelk en lactosevrij)
Benodigdheden
- rasp
- kommetjes
- vork
- mes
Ingrediënten
- 350 gr labneh
- of 200 ml Griekse yoghurt
- met 150 gr feta
- 2 el tahin
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el balsamico azijn
- 250 gr rode biet
- 1 sinaasappel, rasp van
- 3 el pijnboompitten khb
- of walnoten kha
- 3 el granaatappelpitjes khb (mag uit de vriezer)
- of frambozen kha
- 1 tl sumac
- ½ tl korianderzaad
- ¼ tl kardemom (gemalen)
- 1 mespuntje komijnzaad
- 1 mespuntje kaneel
Bereiding
- Boen de schil van sinaasappel en rasp de schil. Gebruik een zo'n fijn mogelijke rasp.
- Meng de rasp met 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel balsamico, de sumac, komijn, korianderzaad, kaneel en kardemom voor de marinade.
- Snij de biet in blokjes en meng door de marinade. Zet minimaal een half uurtje in de koelkast, maar een nachtje mag ook.
- Als je granaatappel uit de vriezer gebruikt: laat ze ontdooien. Bij verse kun je ze uit de appel tikken en even apart houden.
- Rooster de pijnboompitjes in een hete pan (zonder olie). Het komt altijd langzaam op gang, maar blijf er wel bij want als ze eenmaal verkleuren gaat het hard.
- Meng de tahin met 1 eetlepel olijfolie.
- Maak een bord op met de labneh of het yoghurt/feta mengsel. Schep daarover de bietjes. En daar weer over de pijnboompitten en granaatappelpitjes. Tot slot de tahindressing.
Alternatieven voor labneh
- Bij echte Griekse yoghurt: brokkel de feta, schep de yoghurt erover en prak door elkaar. De yoghurt is nu wat dikker en zouter en lijkt op labneh.
- Bij lactosevrije, A2 of geitenyoghurt: hang deze eerst een paar uur tot een nachtje in een theedoek zodat het vocht eruit lekt. Daarna mengen met de feta.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!