Laag histamine pasta van rijstnoodles met rode saus en kip (met paprika, zonder tomaat)
Een lekkere pasta met rode saus eten lijkt bijna onmogelijk als je een laag histamine dieet moet volgen. Een rode saus bevat meestal tomaat. En tomaat is helaas niet laag histamine. Toch kom je met een beetje creativiteit een heel eind. In dit recept gebruik ik paprika, wortel, ui, knoflook, bleekselderij en basilicum. De groente kook je in bouillon of water. Als pasta gebruikte ik witte rijstnoodles en ik combineerde het met kip gehakt. Alleen als je weet dat je daar tegen kunt, kun je wat extra smaak meegeven met paprikapoeder en witte peper.
Dit recept lijkt op de laag histamine pasta Bolognese. Maar dat recept neemt iets meer risico’s. In die saus gebruik ik bijvoorbeeld geroosterde paprika en gepofte knoflook in de saus. En ik combineer het met rundergehakt en bruine rijst fusilli.
Dit recept lijkt ook op de spaghetti met rundergehakt. Deze saus bevat ook geroosterde groente, maar wat meer variatie (ook groente zeer hoog in oxalaat).
Deze 3 pasta recepten zijn allemaal gebaseerd op één van mijn 3 varianten voor een laag histamine pizza of pastasaus, oftewel nomato sauce.
Gehakt kan lastig zijn
Een pastasaus bevat vaak rundergehakt. Maar gehakt kan lastig zijn omdat het meer en sneller histamine opbouwt dan onbewerkt vlees. Zeker als het lang onderweg is geweest. Bijvoorbeeld naar de supermarkt. En helemaal als het daar ook wat langer in het schap ligt. In het eerder genoemde recept voor pasta Bolognese gebruik ik wel gehakt. Daar kun je ook tips lezen om gehakt zo laag mogelijk in histamine te houden.
Zelf kipgehakt maken
In dit recept gebruik ik kip. Ik vind zelf kipdijfilet het lekkerst, maar meestal wordt gewone kip(borst)filet beter verdragen. Je kunt dit zelf zo vers mogelijk tot gehakt verwerken in een keukenmachine. Ik gebruik daar zelf het kleine hakmolentje voor dat bij mijn staafmixer hoort.
Rode paprika vervangt de tomaat
Rode paprika is een mooie basis voor een rode saus die laag is in histamine. Het is natuurlijk perfect voor de rode kleur maar paprika heeft ook iets zoets.
Als je er tegen kunt kun je de paprika roosteren om de binnenkant zo zoet mogelijk te krijgen. Dat heb ik wederom gedaan bij het andere recept (van de pasta Bolognese). Maar in dit recept kies ik weer de veiligere optie waarbij je de paprika kort fruit en dan verder kookt. Of nog minder risico: de groentes alleen koken (zonder bakken).
Bouillon
Het koken doe je het liefst in bouillon. Maar neem dan groentebouillon zonder toevoegingen. Liever geen kippen- of runderbouillon. En zeker geen bottenbouillon. Welke bouillon geschikt is kan erg persoonlijk zijn. Ik ken deze zonder gist en tomaat: groentebouillon Blauwe Huis. Deze is te koop bij Puur Mieke en bevat prei, peen, selderij, venkel, lavas, bieslook, kervel, dille, peterselie, basilicum, marjolein, tijm en oregano. Kun je geen bouillon vinden waar jij tegen kunt? Neem dan water.
Arrowroot
Omdat je de groente kookt in bouillon blijft de saus wat dunner dan wanneer je alle groente zou roosteren. Voor een dikkere saus kun je een bindmiddel gebruiken. Vaak is dat bloem of maïzena, maar ik eet geen tarwe en maïs. Ik bind mijn sauzen graag met arrowroot. Dat werkt hetzelfde als maïzena. Meestal leng je arrowroot, net als maïzena, voor gebruik eerst aan met water. Maar dat is hier niet nodig. Ga wel voorzichtig te werk. Neem eerst een theelepeltje, laat dat warm worden en pureer de saus. Blijft de saus dan echt nog te dun eventueel pas een tweede theelepel toevoegen.
Kaas
Wat is een pasta zonder kaas topping…? Of je tegen kaas kunt is heel persoonlijk. Over het algemeen geldt dat kazen meer histamine bevatten als ze ouder zijn. Jonge kaas is meestal geen probleem. Maar wat oudere, gedroogde Parmezaan (wat je normaal over pasta zou doen) is niet aan te raden. Het beste kun je de kaas vers kopen aan een stuk en dan zelf raspen. Voorgeraspte kaas is bewerkt en kan toevoegingen bevatten.
Edelgist
Als je helemaal geen kaas of zuivel eet is edelgist mogelijk een optie. Gewone gist is vaak een no go bij histamine problemen. Maar edelgistvlokken bestaan uit inactieve gist. Dit is hoogstwaarschijnlijk wel geschikt.
Welke pasta?
Over de juiste pasta vind ik het lastig adviseren. Zelf eet ik glutenvrij, dus dat is mijn belangrijkste beperking. Ik ben niet zo’n fan van de standaard glutenvrije pasta van mais of soja. Ik gebruik meestal pasta van bruine rijst of boekweit. Boekweit zou ik bij histamine problemen niet als eerste uitproberen.
Bij de pasta Bolognese gebruikte ik bruine rijst fusilli. In dit recept wil ik laten zien dat je ook rijstnoodles kunt gebruiken. Eet je niet glutenvrij, neem dan gewoon de pasta waarvan jij weet dat jij er tegen kunt.
Histamine gehalte volgens SIGHI en MC360
Wanneer is een recept laag histamine? Ik gebruik de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
- Rode paprika scoort 0 op de SIGHI lijst en staat op low bij MC360. Het bevat wel lectines en koop het liefst biologisch. Onze rode paprika is niet getest maar ga er vanuit dat een halve medium is in oxalaat.
- Wortel scoort 0 op de SIGHI lijst en staat op low bij MC360. Wortels zijn medium oxalaat.
- Ui en knoflook scoren 1 op de SIGHI lijst en ui wordt genoemd als vrijmaker. MC360 prijst beide aan als histamine verlagers.
- Bleekselderij scoort 0 op de SIGHI lijst. Ook low bij MC360, maar aangeraden wordt deze biologisch te kopen.
- Groene kruiden als basilicum scoren 0 op de SIGHI lijst en staan laag bij MC360.
- Olijfolie scoort 0 op de SIGHI lijst. Bij MC360 op laag. Met olijfolie wel oppassen bij lage DAO waardes.
- Arrowroot staat niet in de SIGHI lijst maar scoort low bij MC360.
- Jonge kaas als Goudse scoort 0 op de SIGHI lijst. Maar MC360 is wat voorzichtiger en zet alles behalve roomkaas al op hoger.
- Edelgist staat niet in de SIGHI lijst maar scoort low bij MC360 (nutritional yeast of nooch).
Laag histamine pasta van rijstnoodles met rode saus en kip (met paprika, zonder tomaat)
Benodigdheden
- kookpan
- staafmixer of (kleine) keukenmachine
- kom + (kokend) heet water
- vergiet
Ingrediënten
- 2 porties rijstnoodles bv Conimex 5mm
- 2 tot 3 (échte scharrel) kipdijfilets of 2 gewone kipfilets
- 200 ml groentebouillon zonder tomaat en gist of water
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 100 gr wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 2 flinke handen verse basilicum
- 2 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
- 1 tl arrowroot
- 2 el extra vierge olijfolie + extra scheut
Optioneel: als je dit verdraagt
- 1 tl paprikapoeder geen pittige of gerookte
- 1 snufje witte peper liever geen zwarte
- 2 el ahornsiroop voor een extra zoetje
Topping: als je dit verdraagt
- 25 kaas geraspt
- of 2 el edelgistvlokken
Bereiding
- Snipper de ui en fruit op laag vuur in de olie.
- Snij de knoflook in stukjes en voeg toe.
- Snij de wortel, paprika en bleekselderij en voeg toe.
- Blus af met de bouillon. Laat 10 minuten zacht pruttelen.
- Week de noodles in heet water (volgens verpakking). Laat daarna uitlekken in de vergiet.
- Haal de kip uit de koelkast. Snij in grove stukken en hak fijn in de keukenmachine.
- Bak de kip op niet al te hoog vuur rul. Voeg zout toe naar smaak. Als je het kunt verdragen voeg je oom witte peper en paprikapoeder toe.
- Pureer de saus. De saus is nu waarschijnlijk nog wat dun. Voeg voor wat binding arrowroot toe.
- Giet de saus over de kip. Scheur de basilicum fijn en meng door de saus. Hou een paar mooie blaadjes achter om te garneren. Eventueel kun je naar smaak ahornsiroop toevoegen.
- Meng de pasta door de saus. Als de noodles erg plakkerig zijn geworden kun je ze eerst afspoelen onder de koude kraan.
- Dien op in twee borden en garneer met de achtergehouden basilicum en een scheut olijfolie. En kaas of edelgist als je dit kunt verdragen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!