Kruidenboter

Heerlijk basisrecept voor kruidenboter van roomboter, knoflook, peterselie en bieslook. En eventueel een beetje zout. Als je goede grasboter gebruikt (liefst A2 en rauw) dan kan niets op tegen de volle, aromatische smaak. Als je dit eenmaal geproefd hebt, koop je het nooit meer in de supermarkt!

Zelf kruidenboter maken is ontzettend makkelijk en ook veel sneller dan je misschien denkt. Een ander groot voordeel is dat je zelf op basis van je intoleranties kunt kiezen welk soort boter je gebruikt. Daarmee komt deze kruidenboter misschien sneller binnen de grenzen van wat je nog wél mag eten.

Voor wat variatie serveer ik dit basisrecept vaak naast een knoflookboter met ansjovis en zongedroogde tomaat.

Roomboter

Dit recept vind je met de tag vrij van: ‘zuivel, maar wel roomboter’. Maar echte roomboter is uiteraard niet zuivelvrij. Er zijn veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Zelfs in een paleo dieet: roomboter valt in een grijs gebeid maar wordt door velen toch gezien als passend. De bekendste intoleranties bij zuivel zijn eiwitten (met name caseïne) en suiker (lactose). Roomboter bestaat grotendeels uit vet en bevat nog maar weinig eiwitten en de daaraan gebonden suikers. Lees meer waarom mensen zuivel mijden en nog wel roomboter eten.

Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter of boter van A2 melk. Lees meer over A1 en A2 zuivel.

De beste roomboter is wat mij betreft niet alleen gemaakt van A2 melk, maar van rauwe én grasgevoerde melk. De combinatie van deze eigenschappen vind je in Nederland helaas niet zo snel. Ik heb het sinds kort gevonden bij ‘Vlees van Ons‘. Als je het een keer wilt proberen mag ik een eenmalige korting van 10% weggeven (de link is overigens geen affiliatie link). Je kunt daarvoor de code Eetlekkerander10 gebruiken.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en paleo.

Laag histamine, oxalaat en salicylaat

Alle ingrediënten passen in principe binnen deze 3 diëten. Maar matig voor laag salicylaat wel de hoeveelheid knoflook, peterselie en bieslook.

Kruidenboter

Zoveel lekkerder als je het zelf maakt: kruidenboter. Heel simpel en snel klaar. Groot voordeel is dat je op basis van je intoleranties zelf kunt kiezen welke boter je neemt.
5 van 1 stem
Voorbereiding 1 dag
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo
Gang Hartige snacks, Sauzen & dips
Keuken Europees
Porties 10 personen
Calorieën 200 kcal

Benodigdheden

  • kommetje, mes, vork, knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 1 pakje (grasgevoerde) roomboter liefst rauw, grasgevoerd en A2
  • 6 teentjes knoflook
  • 1,5 el peterselie vers of gedroogd
  • 2 el bieslook vers of gedroogd
  • flinke snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee

Variant laag salicylaat

  • variant matig met knoflook, peterselie en bieslook

Bereiding
 

  • Gebruik de roomboter op kamertemperatuur.
  • Pers de knoflook zo fijn mogelijk. Meng door de boter, samen met de peterselie, de bieslook en het zout.
  • Zet in de koelkast. Liefst een nachtje, zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.

Voedingswaarde

Calorieën: 200kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept