| |

Kruiden roomkaas van noten (vegan)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke zuivelvrije roomkaas. Paleo en vegan. Je maakt een basis naturel roomkaas door de noten te malen en op te warmen. Vervolgens voeg je knoflook en edelgist toe. Edelgist is een inactieve gist met een heerlijk zoutige, umami smaak. Het lijkt een beetje op de smaak van mooie, oude Parmezaanse kaas. In deze kruidige variant gebruik je vervolgens ook wat bieslook en Provençaalse kruiden. Een plantaardig alternatief voor Boursin of Paturain.

De meest gebruikte optie voor plantaardige roomkaas is cashewnoten. Cashews hebben een zachte, wat zoetige smaak en geven het romigste resultaat.

Maar als je koolhydraatarm én zuivelvrij eet is dat eigenlijk geen optie. Cashewnoten zijn koolhydraatbeperkt. Met amandelen of macademia noten gaat het ook. Voor een zo romig mogelijke kaas kun je het beste witte amandelen nemen, ook wel blanke amandelen genoemd.

Met havermelk wordt de kaas ook net weer wat romiger dan met amandelmelk, maar havermelk past niet in een paleo of koolhydraatarm dieet. Helaas zal roomkaas van noten nooit zo koolhydraatarm en romig zijn als echte roomkaas. Maar als je zuivelvrij eet is deze optie wel erg fijn voor de afwisseling.

Kruidige roomkaas van noten

Marjolein
Zelfgemaakte paleo, vegan én koolhydraatarme roomkaas van noten. Met knoflook, bieslook en Provençaalse kruiden. Het kaassmaakje verkrijg je van edelgistvlokken. eerlijk alternatief voor Boursin of Paturain.
5 van 2 stemmen
Vooraf 3 uur
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Borrelen, Kerst, Oud&Nieuw, Out of the box
Gang Hartige snacks, Sauzen & dips
Keuken Europees, Frans
Porties 4 personen
Calorieën 155 kcal

Benodigdheden

  • (steel)pannetje, houten spatel
  • keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 100 gr cashewnoten khb
  • of 100 gr macademianoten kha
  • 100 ml melk, zuivel of plantaardig
  • 3 el kokosolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen, sap van
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • 1 tl bieslook
  • 1 tl Provençaalse kruiden

Bereiding
 

  • Maal de noten tot meel en laat een paar uur weken in de melk.
  • Pers de teentjes knoflook. Pers de citroenen in een apart bakje (om te voorkomen dat je straks de pitjes uit de pan moet vissen). Het papje dat ontstaan is door het weken kun je opwarmen in steelpan op zacht vuur (4 inductie). Voeg het citroensap toe, de knoflook en 3 eetlepels kokosolie. Voeg zout toe naar smaak. Neem lekker zout zoals roze Himalayazout of Keltisch zeezout.
  • Mix goed met de staafmixer om het glad te maken, echt wel een paar minuten. Daarna kun je de crème laten afkoelen. Pas als het afgekoeld is doe je de edelgistvlokken erbij. Nu heb je naturel roomkaas.
  • Voeg een bieslook en Provençaalse kruiden toe voor een kruidige variant.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Edelgist heeft de smaak van krokant gebakken Parmezaanse kaas. En geeft net die kazige smaak mee aan je roomkaasje. Gebruik het zoveel mogelijk koud. Als je het warm maakt verliest de gist zijn voedingswaarde en smaak. Het is inactieve gist, dus ook geschikt in een Candida dieet.

Voedingswaarde

Calorieën: 155kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 5gr | Vetten: 12gr | Verzadigd vet: 3g | MO vet: 2g | EO vet: 6g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 192IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.02mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 5mg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 135mg | Magnesium: 75mg | Kalium: 200mg | Calcium: 45mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 8µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 151mg | Selenium: 5µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven