Kruiden roomkaas van noten (vegan)
Heerlijke zuivelvrije roomkaas. Paleo en vegan. Je maakt een basis naturel roomkaas door de noten te malen en op te warmen. Vervolgens voeg je knoflook en edelgist toe. Edelgist is een inactieve gist met een heerlijk zoutige, umami smaak. Het lijkt een beetje op de smaak van mooie, oude Parmezaanse kaas. In deze kruidige variant gebruik je vervolgens ook wat bieslook en Provençaalse kruiden. Een plantaardig alternatief voor Boursin of Paturain.
De meest gebruikte optie voor plantaardige roomkaas is cashewnoten. Cashews hebben een zachte, wat zoetige smaak en geven het romigste resultaat.
Maar als je koolhydraatarm én zuivelvrij eet is dat eigenlijk geen optie. Cashewnoten zijn koolhydraatbeperkt. Met amandelen of macademia noten gaat het ook. Voor een zo romig mogelijke kaas kun je het beste witte amandelen nemen, ook wel blanke amandelen genoemd.
Met havermelk wordt de kaas ook net weer wat romiger dan met amandelmelk, maar havermelk past niet in een paleo of koolhydraatarm dieet. Helaas zal roomkaas van noten nooit zo koolhydraatarm en romig zijn als echte roomkaas. Maar als je zuivelvrij eet is deze optie wel erg fijn voor de afwisseling.
Kruidige roomkaas van noten
Benodigdheden
- (steel)pannetje, houten spatel
- keukenmachine
Ingrediënten
- 100 gr cashewnoten khb
- of 100 gr macademianoten kha
- 100 ml melk, zuivel of plantaardig
- 3 el kokosolie
- 3 teentjes knoflook
- 1 citroen, sap van
- 3 el edelgistvlokken
- 1 tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
- 1 tl bieslook
- 1 tl Provençaalse kruiden
Bereiding
- Maal de noten tot meel en laat een paar uur weken in de melk.
- Pers de teentjes knoflook. Pers de citroenen in een apart bakje (om te voorkomen dat je straks de pitjes uit de pan moet vissen). Het papje dat ontstaan is door het weken kun je opwarmen in steelpan op zacht vuur (4 inductie). Voeg het citroensap toe, de knoflook en 3 eetlepels kokosolie. Voeg zout toe naar smaak. Neem lekker zout zoals roze Himalayazout of Keltisch zeezout.
- Mix goed met de staafmixer om het glad te maken, echt wel een paar minuten. Daarna kun je de crème laten afkoelen. Pas als het afgekoeld is doe je de edelgistvlokken erbij. Nu heb je naturel roomkaas.
- Voeg een bieslook en Provençaalse kruiden toe voor een kruidige variant.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!