Koreaanse omelet met nori zeewier
Wauw! Dit is zo simpel en lekker. Weer eens een hele andere manier van een eitje bakken: een smeuïge omelet met een velletje nori. Geïnspireerd op de Koreaanse ‘gyeran mari’. Bij een gyeran mari, wat gerold ei betekent, rol je meerdere omeletjes in elkaar. Ik hou het hier wat simpeler: ik rol maar één omelet. En ik gebruik ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.
Wat deze omelet anders maakt, nog even los van de ingrediënten, is dat je de binnenkant niet bakt. De omelet rol je zelfs op als de binnenkant nog niet volledig gestold is. Daardoor blijft hij lekker smeuïg.
Nori koop je gewoon in de supermarkt. Te vinden in het Aziatische schap, bij de sushi benodigdheden.
Jodium en andere mineralen
Zeewier is gezond! En binnen een glutenvrij, paleo of koolhydraatarm dieet is het extra goed om af en toe zeewier te eten. Het bevat stoffen die je anders misschien te weinig binnen krijgt.
Zeewier bevat veel jodium. Als je geen kant en klaar brood meer eet en je gebruikt Keltisch zeezout of roze Himalayazout, dan kun je een tekort krijgen aan jodium. Aan keukenzout, dat veel gebruikt wordt in kant en klaar producten, wordt dat namelijk toegevoegd. Zeewier, en dus nori, bevat bevat van zichzelf veel jodium. En daarnaast bevat het ook veel andere vitamines en mineralen.
Schildklierpatiënten of zwangere vrouwen moeten wel voorzichtig zijn met jodium. Overleg met je arts of therapeut hoeveel en hoe vaak je zeewier kunt eten. Nori bevat in verhouding met ander zeewier nog weinig met 5100 microgram per 100 gram. Eén blaadje nori (3 gram) bevat 153 mcg. Dat is de minimale ADH voor gezonde mensen.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Paleo bij gebruik van kokos amino’s in plaats van sojasaus. ‘Vrij van’ zaden afhankelijk van gekozen olie.
Koreaanse omelet met nori zeewier
Benodigdheden
- spatel
Ingrediënten
- 2 ei
- 2 druppels sesamolie
- of 2 druppels avocado olie
- ½ tl (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of ½ tl kokosamino's voor sojavrij
- 1 velletje nori (zeewier)
- 1 tl water
- milde olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Kuts de eieren met de sojasaus, de sesamolie en het water.
- Warm de pan op, doe er wat olie in. Giet het eimengsel in de pan en verdeel dun over de bodem.
- Leg het velletje nori over het eimengsel als het licht begint te stollen.
- Rol de omelet op als het nog een klein beetje smeuïg is. Laat dan heel kort nog even garen.
- Leg de rol op een bord. Snij in stukjes (ter grootte van sushi). Serveer met een kommetje sojasaus.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je vragen dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!