| | | | | |

Koolhydraatarme koolraap tagliatelle met kastanje champignons en artisjok in Mascarpone roomsaus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Makkelijk en snel voorafje van koolhydraatarme ‘pasta’: tagliatelle van koolraap. Met kastanje champignons in een heerlijke roomsaus met tijm, een beetje ahornsiroop en wat sojasaus voor de umami.

Mascarpone

Mascarpone is een mooie romige, vette kaas gemaakt van koemelk. Perfect voor een makkelijke en snelle saus.

Maple zoetstof

Als extra zoetje gebruik ik in dit gerecht een klein beetje zoetstof met een maple smaak.

Koolraap tagliatelle

Koolraap tagliatelle is een perfecte vervanger voor pasta. Je hoeft het maar kort te koken of te bakken. In het seizoen is het kant en klaar te koop bij Albert Heijn.

Hoe maak je koolraap tagliatelle klaar?

Koolraap heeft een stevigere bite dan courgette pasta. Bakken 3 tot 4 minuutjes voor een knapperige bite (lekker voor een salade) en zes voor zacht. Met een romige saus erbij kom je dan echt heel dicht in de buurt van gewone pasta.

Waar koop je koolraap tagliatelle?

Koolraap tagliatelle is te koop in de supermarkt (in ieder geval bij Albert Heijn). Het is één van de weinige groenten die ik kant en klaar koop. Verse, hele koolraap is namelijk niet overal verkrijgbaar, in ieder geval niet bij mij in de buurt. En het in mooie plakken schaven is ook niet heel makkelijk. Let op: het is wel een seizoensgebonden product voor het najaar en vroege voorjaar. In de zomer kun je het niet kopen.

Wat is koolraap eigenlijk?

Koolraap is een grote knol uit de familie van de kolen en groeit onder de grond. Hij wordt in de winter geoogst. Koolraap kun je koken, bakken en roosteren en smaakt dan heerlijk zoet. Je kunt het ook rauw eten, het is dan knapperig maar smaakt een stuk minder zoet, bijna aards.

Wat is het verschil met andere knollen?

Het uiterlijk en de naam van de koolraap lijkt op andere knollen. Maar het is allemaal wat anders.

Waar kun je koolraap mee verwarren?

  1. Knolraap
  2. Koolrabi
  3. Knolselderij
  • Knolraap is ook een ondergrondse knol, wat kleur en vorm betreft bijna identiek aan koolraap, maar een stuk kleiner. Knolraap heeft het formaat van een kleine tennisbal (koolraap is bijna zo groot als een handbal). Knolraap wordt geoogst in de lente en wordt ook al wel meiknolletje genoemd. Deze knol is rauw juist erg lekker, de smaak is fris en anijsachtig.
  • Knolselderij is een variant van (bleek)selderij die specifiek voor de knol wordt geteeld. Het is ook een knol, nog iets groter dan een koolraap, meer richting volleybal/kleine voetbal. Knolselderij groeit half in en half boven de grond. Knolselderij kun je koken, bakken of roosteren en smaakt licht zoetig.
  • Koolrabi is stiekem helemaal geen knol maar de verdikte stengel van een kool. Het groeit dus bovengronds en heeft het formaat van een grote tennisbal. Koolrabi kun je gekookt en rauw eten, de smaak loopt dan uiteen van fris (selderij achtig) tot zoet koolachtig (bloemkool).

Koolraap tagliatelle met champignons en artisjok in Mascarpone roomsaus

Marjolein
Heerlijk koolhydraatarme 'pasta' met champignons in roomsaus. Gemaakt van in dunne reepjes gesneden koolraap. Met Mascarpone, champignons en artisjok.
5 van 3 stemmen
Bereiding 5 minuten
oven 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Kerst, Pasta, Umami
Gang Voorgerecht
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 75 kcal

Ingrediënten
  

  • 100 gr koolraap tagliatelle
  • 50 gr kastanje champignons
  • 30 gr artisjok mag uit een potje
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el Mascarpone
  • 1 tl maple syrup zoetstof
  • 2 tl (glutenvrije) sojasaus of tamari
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 snufje zwarte peper
  • 2 takjes tijm
  • milde olijfolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Snij de champignons in grove stukken. Bak op hoog vuur.
  • Pel de knoflook en snij in stukjes. Bak mee.
  • Ris de blaadjes van de helft van de tijm en bak. Geef een snufje zwarte peper.
  • Snij de artisjok in stukken (indien nodig) en bak mee.
  • Zet het vuur zacht als de champignons goed gaar zijn en rondom een beetje gekarameliseerd. Blus af met de helft van de sojaolie en de maple zoetstof. Haal uit de pan en zet even apart.
  • Doe opnieuw olie in de pan. Bak de tagliatelle een minuut of 3 (weer op hoog vuur). Doe de rest van de tijm erbij. Roer op het laatst de andere helft van de sojasaus erdoor. Schep in het midden op een bord.
  • Doe de champignons terug in de pan. Meng de mascarpone of haverroom/ kokosyoghurt erdoor.
  • Schep op de tagliatelle. Maak af met de chilivlokken en eventueel nog wat tijm.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 75kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 4gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 0.3g | EO vet: 1g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 425IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 25mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 201mg | Magnesium: 25mg | Kalium: 582mg | Calcium: 65mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 35µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 128mg | Selenium: 21µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 3 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven