Koolraap tagliatelle met kastanje champignons en artisjok in roomsaus
Makkelijk en snel voorafje van koolhydraatarme en paleo ‘pasta’: tagliatelle van koolraap. Met kastanje champignons in een heerlijke roomsaus met tijm, een beetje ahornsiroop en wat sojasaus voor de umami. Met varianten voor ers gillende voedsel intoleranties: de roomsaus kan ook zuivelvrij, de umami kan ook sojavrij en het zoetje kan ook suikervrij.
Mascarpone
Mascarpone is een mooie romige, vette kaas gemaakt van koemelk. Perfect voor een makkelijke en snelle saus.
Zuivelvrije roomsaus
In plaats van Mascarpone kun je plantaardige roomkaas of haverfraîche gebruiken. Als je geen bewerkte producten of haver eet kun je kokosyoghurt gebruiken. Kokosmelk kan ook, maar dat wordt wat vettig en past niet helemaal. Ik vond kokosyoghurt zelf iets lekker.
Sojasaus
Sojasaus heeft een licht zoutig en umami smaakje. Als je geen soja of peulvruchten eet kun je kokosamino’s gebruiken. Dat is ook gefermenteerd en heeft een vergelijkbare umami smaak. Het bevat geen soja en geen tarwe. Het wordt gemaakt van het sap van de kokospalm. Het is wel ietsje zoeter en bevat ook wat meer koolhydraten.
Ahornsiroop
Ahornsiroop is de Nederlandse benaming voor maple syrup. Het is gezond en ongeraffineerd. Maar het blijft wel suiker en het is dus niet koolhydraatarm. Als je koolhydraatarm eet kun je wat vloeibare erythritol siroop gebruiken zoals Magicle Maple
Koolraap tagliatelle
Koolraap tagliatelle is een perfecte vervanger voor pasta. Je hoeft het maar kort te koken of te bakken. In het seizoen is het kant en klaar te koop bij Albert Heijn.
Hoe maak je het klaar?
Koolraap heeft een stevigere bite dan courgette pasta. Bakken 3 tot 4 minuutjes voor een knapperige bite (lekker voor een salade) en zes voor zacht. Met een romige saus erbij kom je dan echt heel dicht in de buurt van gewone pasta.
Waar koop je koolraap tagliatelle?
Koolraap tagliatelle is te koop in de supermarkt (in ieder geval bij Albert Heijn). Het is één van de weinige groenten die ik kant en klaar koop. Verse, hele koolraap is namelijk niet overal verkrijgbaar, in ieder geval niet bij mij in de buurt. En het in mooie plakken schaven is ook niet heel makkelijk. Let op: het is wel een seizoensgebonden product voor het najaar en vroege voorjaar. In de zomer kun je het niet kopen.
Wat is koolraap?
Koolraap is een grote knol uit de familie van de kolen en groeit onder de grond. Hij wordt in de winter geoogst. Koolraap kun je koken, bakken en roosteren en smaakt dan heerlijk zoet. Je kunt het ook rauw eten, het is dan knapperig maar smaakt een stuk minder zoet, bijna aards.
Wat is het verschil met andere knollen?
Het uiterlijk en de naam van de koolraap lijkt op andere knollen. Maar het is allemaal wat anders.
Waar kun je koolraap mee verwarren?
- Knolraap
- Koolrabi
- Knolselderij
- Knolraap is ook een ondergrondse knol, wat kleur en vorm betreft bijna identiek aan koolraap, maar een stuk kleiner. Knolraap heeft het formaat van een kleine tennisbal (koolraap is bijna zo groot als een handbal). Knolraap wordt geoogst in de lente en wordt ook al wel meiknolletje genoemd. Deze knol is rauw juist erg lekker, de smaak is fris en anijsachtig.
- Knolselderij is een variant van (bleek)selderij die specifiek voor de knol wordt geteeld. Het is ook een knol, nog iets groter dan een koolraap, meer richting volleybal/kleine voetbal. Knolselderij groeit half in en half boven de grond. Knolselderij kun je koken, bakken of roosteren en smaakt licht zoetig.
- Koolrabi is stiekem helemaal geen knol maar de verdikte stengel van een kool. Het groeit dus bovengronds en heeft het formaat van een grote tennisbal. Koolrabi kun je gekookt en rauw eten, de smaak loopt dan uiteen van fris (selderij achtig) tot zoet koolachtig (bloemkool).
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm met vloeibare zoetstof. Zuivelvrij en vegan met haverfraîche. Paleo en AIP met kokosyoghurt en kokosamino’s.
Koolraap tagliatelle met champignons en artisjok in roomsaus
Benodigdheden
Ingrediënten
- 100 gr koolraap tagliatelle
- 50 gr kastanje champignons
- 30 gr artisjok mag uit een potje
- 1 teentje knoflook
- 2 el mascarpone
- 1 tl ahornsiroop
- 2 tl (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 1 tl chilivlokken
- 1 snufje zwarte peper
- 2 takjes tijm
- milde olijfolie om in te bakken
Voor koolhydraatarm (kha+khb)
- 1 tl maple syrup zoetstof let op: bevat moutextract en is niet glutenvrij
Voor vegan en zuivelvrij
- haverfraîche of plantaardige roomkaas GEEN mascarpone
Voor paleo, AIP en vrij van soja, nachtschade en/of zaden
- kokosyoghurt GEEN haver, plantaardige roomkaas of mascarpone
- 2 tl kokosamino's GEEN sojasaus of tamari
- variant GEEN chilivlokken
- variant GEEN zwarte peper
Bereiding
- Snij de champignons in grove stukken. Bak op hoog vuur.
- Pel de knoflook en snij in stukjes. Bak mee.
- Rits de blaadjes van de helft van de tijm en bak. Geef een snufje zwarte peper.
- Snij de artisjok in stukken (indien nodig) en bak mee.
- Zet het vuur zacht als de champignons goed gaar zijn en rondom een beetje gekarameliseerd. Blus af met de helft van de sojaolie en de ahornsiroop. Haal uit de pan en zet even apart.
- Doe opnieuw olie in de pan. Bak de tagliatelle een minuut of 3 (weer op hoog vuur). Doe de rest van de tijm erbij. Roer op het laatst de andere helft van de sojasaus erdoor. Schep in het midden op een bord.
- Doe de champignons terug in de pan. Meng de mascarpone of haverroom/ kokosyoghurt erdoor.
- Schep op de tagliatelle. Maak af met de chilivlokken en eventueel nog wat tijm.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Lekker!