Koolhydraatarme koolraap tagliatelle met kastanje champignons en artisjok in Mascarpone roomsaus
Makkelijk en snel voorafje van koolhydraatarme ‘pasta’: tagliatelle van koolraap. Met kastanje champignons in een heerlijke roomsaus met tijm, een beetje ahornsiroop en wat sojasaus voor de umami.
Mascarpone
Mascarpone is een mooie romige, vette kaas gemaakt van koemelk. Perfect voor een makkelijke en snelle saus.
Maple zoetstof
Als extra zoetje gebruik ik in dit gerecht een klein beetje zoetstof met een maple smaak.
Koolraap tagliatelle
Koolraap tagliatelle is een perfecte vervanger voor pasta. Je hoeft het maar kort te koken of te bakken. In het seizoen is het kant en klaar te koop bij Albert Heijn.
Hoe maak je koolraap tagliatelle klaar?
Koolraap heeft een stevigere bite dan courgette pasta. Bakken 3 tot 4 minuutjes voor een knapperige bite (lekker voor een salade) en zes voor zacht. Met een romige saus erbij kom je dan echt heel dicht in de buurt van gewone pasta.
Waar koop je koolraap tagliatelle?
Koolraap tagliatelle is te koop in de supermarkt (in ieder geval bij Albert Heijn). Het is één van de weinige groenten die ik kant en klaar koop. Verse, hele koolraap is namelijk niet overal verkrijgbaar, in ieder geval niet bij mij in de buurt. En het in mooie plakken schaven is ook niet heel makkelijk. Let op: het is wel een seizoensgebonden product voor het najaar en vroege voorjaar. In de zomer kun je het niet kopen.
Wat is koolraap eigenlijk?
Koolraap is een grote knol uit de familie van de kolen en groeit onder de grond. Hij wordt in de winter geoogst. Koolraap kun je koken, bakken en roosteren en smaakt dan heerlijk zoet. Je kunt het ook rauw eten, het is dan knapperig maar smaakt een stuk minder zoet, bijna aards.

Koolraap tagliatelle met champignons en artisjok in Mascarpone roomsaus
Benodigdheden
Ingrediënten
- 100 gr koolraap tagliatelle
- 50 gr kastanje champignons
- 30 gr artisjok mag uit een potje
- 1 teentje knoflook
- 2 el Mascarpone
- 1 tl maple syrup zoetstof
- 2 tl sojasaus of tamari
- 1 tl chilivlokken
- 1 snufje zwarte peper
- 2 takjes tijm (vers)
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Snij de champignons in grove stukken. Bak op hoog vuur.
- Pel de knoflook en snij in stukjes. Bak mee.
- Ris de blaadjes van de helft van de tijm en bak. Geef een snufje zwarte peper.
- Snij de artisjok in stukken (indien nodig) en bak mee.
- Zet het vuur zacht als de champignons goed gaar zijn en rondom een beetje gekarameliseerd. Blus af met de helft van de sojaolie en de maple zoetstof. Haal uit de pan en zet even apart.
- Doe opnieuw olie in de pan. Bak de tagliatelle een minuut of 3 (weer op hoog vuur). Doe de rest van de tijm erbij. Roer op het laatst de andere helft van de sojasaus erdoor. Schep in het midden op een bord.
- Doe de champignons terug in de pan. Meng de mascarpone of haverroom/ kokosyoghurt erdoor.
- Schep op de tagliatelle. Maak af met de chilivlokken en eventueel nog wat tijm.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Lekker!