15x koolhydraatarme én zuivelvrije recepten voor Valentijnsdag ♥️

Zoete receptjes om je Valentijn mee te verrassen: warme ontbijtjes, verrassende toetjes en verleidelijke gebakjes. Bereid je voor op veel roze frambozen en chocola.

Natuurlijk zoals altijd allemaal glutenvrij en in dit geval ook helemaal zonder suiker. Koolhydraatarm met her en der een koolhydraatbeperkt ingrediënt zoals kersen. Gezoet met fruit of gezonde zoetstof (erythritol).

De meeste recepten zijn ook zuivelvrij, behalve de poffertjes: daar zit (geiten)kaas in. Je kunt ze dus eventueel wel lactosevrij, koemelkvrij of vrij van A2 caseïne maken. Lees meer over zuivel vervangen.

Kijk hier om uitgebreid te zoeken in alle Valentijn recepten.

Valentijnsdag = chocola

Bij veel Valentijnsdag receptjes gebruik ik chocola. Als jij of je liefje koolhydraatarm of zuivelvrij eet dan moet je helaas wel even goed zoeken.

Lowcarb chocola

Niet alle chocolade repen, ook niet de pure, zijn suikervrij. Daarnaast bevat chocola vaak melk (en dus lactose = suiker). En cacao is zelf ook redelijk hoog in koolhydraten.

Koolhydraatarme chocola is gezoet met zoetstof. Erythritol is het meest geschikt. Hier zijn geen schadelijke werkingen van bekend en het laat niet alsnog de bloedsuikerspiegel schommelen (zoals sommige andere zoetstoffen wel doen).

Bij Lowcarbcenter zijn heel veel affiliate linkverschillende merken chocola te verkrijgen die sterk uiteen lopen in koolhydraatgehalte afhankelijk van de zoetstof of melk is gebruikt en welk soort cacao is gebruikt. Vaak is melkchocola wat hoger en zijn pure en witte chocola wat lager in koolhydraten.

Als de melk is vervangen door kokosmelk bevat de chocola ook minder koolhydraten. Funky Fat Choc bevat kokosmelk en MCT olie en bevatten het minste koolhydraten. De repen kun je met 10% korting bestellen op de website van Funky Fat Foods. Als je twee dozen bestelt betaal je geen verzendkosten. Kortingscode Eetlekkeranders10.

Zuivelvrije chocola

Witte en melkchocola bevatten standaard melk(poeder). Zelfs pure chocola bevat soms nog melk.

Er zijn maar een paar merken die zuivelvrije chocola hebben. Deze is dan meestal ook meteen vegan. Ik ken affiliate linkChokay en affiliate linkOkono. Deze zijn ook koolhydraatarm en verkrijgbaar bij Lowcarbcenter.

Een ander vegan merk is Funky Fat Choc (Funky Fat Foods). Code Eetlekkeranders10 voor 10% korting.

Valentijn recepten
Roze en rood fruit

Allereerst de warme ontbijtjes. Een baked nuts met framboos. Baked nuts zijn koolhydraatarme varianten op de bekende baked oats. Een verrassend gebakje ín een bakje. Knapperig van buiten en lekker smeuïg van binnen. En natuurlijk eet je met Valentijnsdag de baked nuts met 1 lepeltje voor met z’n 2!

1. Baked nuts met framboos en paranoot
Een koolhydraatarme en paleo variant op baked oats. Een smeuïge muffin, maar dan in een bakje uit de oven. Lekker met amandelmeel, paranoten, frambozen, vanille, kardemom en… rozenwater!

Ook een heerlijk warm ontbijtje om de dag mee te beginnen: een pap van chiazaad en frambozen. Natuurlijk vind je bij de ontbijtjes nog veel meer soorten pap, maar deze is wel heel speciaal. Geïnspireerd op de liefdestaart uit de Perzische keuken. Gezoet met rozenwater. Vind je rozenwater iets te avontuurlijk? Dan is het zonder ook hartstikke lekker.

2. Koolhydraatarme pap van kokos en chia met frambozen en rozenwater
Een heerlijk zoete pap die je weg laat dromen naar het Midden-Oosten of Perzië. Zonder suiker en zonder zoetstof. Het zoetje komt van de frambozen en rozenwater. Nog nooit iets met rozenwater gemaakt? Dan is dit een mooie gelegenheid om het uit te proberen. Gewoon te koop bij de supermarkt.

Verras je lief ’s ochtends met een heerlijk bordje koolhydraatarme poffertjes!

3. Keto chaffles poffertjes met crème fraîche en frambozen
Poffertjes met bijna geen koolhydraten, geschikt voor een ketogeen dieet. De poffertjes zijn van alleen maar kaas en ei. En toch passen ze perfect bij iets zoets zoals frambozen

Twee keer zachte en romige frambozencrèmeals toetje. De eerste gecombineerd met chiapudding (overnight chia) en paranoten. De tweede met een romige curd van limoen en kokos.

4. Frambozencrème met paranoten
Een zacht en romig toetje zonder zuivel en glutenvrij. Koolhydraatarm, paleo en vegan. Op een natuurlijke manier gezoet door de frambozen. Je hebt dus helemaal geen suiker, zoetstof, vla, ei of slagroom nodig.
5. Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
Deze zuivelvrij én koolhydraatarme trifle zou zo maar eens de perfecte afsluiting kunnen zijn van een luxe diner, bijvoorbeeld met Kerst of Valentijnsdag. In een stoer glaasje ook perfect voor de Paasbrunch.

En het laatste fruittoetje. Met deze kleuren ga je echt knallen! Koolhydraatbeperkt door de kersen!

6. Matcha overnight chia met hennep, pistache en kersen
Chiapudding met pistachepasta, hennepzaad, matcha, honing (of Sweet Bee) en een snuf zout. Afgetopt met kersen en pistachenootjes. Makkelijk ontbijtje voor Valentijnsdag. Maar het zou ook niet misstaan als toetje bij een chique kerstdiner.

Tot slot gebakjes. Eerst framboos. Een keer met witte chocola en een keer met kokos. Doordat de frambozen zoet zijn van zichzelf heb je weinig geen zoetstof nodig.

7. Koolhydraatarme frambozen muffins met witte chocola
Frambozen muffins van amandelmeel met witte chocola. Ook glutenvrij, zuivelvrij en paleo.
8. Framboos kokostaartje
Een heerlijk taartje met de smaken van framboos en kokos. Met kokosrasp en kokosolie in de bodem, kokosroom in de lichtroze laag en wat kokosschaafsel als garnering.

Tot slot een ‘out of the box toetje’. Niet met roof fruit maar met rode biet. Zijn jij en je lief niet zo van dat mierzoete? Dat is dit misschien het perfecte glaasje!

9. Rode bietenpudding met gekonfijte citroen
Overnight chiapudding van rode biet met gekonfijte citroen. Verrassend toetje, echt weer eens iets heel anders. Makkelijk te maken.
Chocola

Na een baked nuts met frambozen moet er natuurlijk ook eentje komen met chocola!

10. Baked nuts met chocola
Wakker worden met een zacht smeuïg gebakje met gesmolten chocola in het midden.. En dan ook nog eens zonder schuldgevoel, want dit receptje is gewoon hartstikke gezond!
Baked nuts is een koolhydraatarme en paleo variant op de baked oats. Het is een heerlijk ontbijtje van amandelmeel dat met een eitje en wat kokosolie gebakken wordt in de oven.

Nog zo’n heerlijke roze verwennerij, maar wel met chocola: kersen pudding. Met in dit geval witte chocola.

11. Kersenpudding met witte chocola (lowcarb en zuivelvrij)
Fluweelzachte pudding van kersen en witte chocola. De basis is van kokosmelk. De witte chocola is zuivelvrij en gezoet met erythritol, dus suikervrij. Verder heb ik aan de pudding geen suiker of extra zoetstoffen toegevoegd.

En het toetje der toetjes: chocolademousse. En nog zuivelvrij ook! Op basis van avocado. Vind je dat een iets te aparte combi? Dan vind je elders op de site ook een meer traditionele mousse op basis van ei en roomboter.

12. Chocolademousse met mokkaschuim (keto, paleo en vegan)
Heerlijke, gezonde chocolademousse met makkelijk te maken schuim van koffie en wat (plantaardige) melk.

Nog een toetje, of ontbijtje met chiapudding. Chocoladepudding met verse aardbeitjes.

13. Chocoladepudding van chiazaad
Heerlijke chocoladepudding van overnight chia met cacao. Afgetopt met verse aardbeien.

En dan de chocolade notencupjes. Is het een bonbon, of een gebakje, of… een zoen? Deze cups hebben een knapperige buitenkant van pure chocola en en een fluweelzachte crème van chocola aan de binnenkant. Dat kan je lief vast niet weerstaan…

14. Chocolade notencups
No bake gebak cupjes met chocola en noten. Glutenvrij, zuivelvrij, vegan, paleo en koolhydraatbeperkt.

Wat dacht je van een fluwelen chocolade verleiding in de vorm van een chocomousse cakeje met lava vulling. Heerlijk om te eten als het nog een beetje warm is: zacht en smeuïg. Maar hou je van wat steviger en knapperig aan de buitenkant, dan bak je hem gewoon wat langer.

15. Chocomousse lava cake
Heerlijk zacht cakeje met de smeuïgheid van chocolademousse. Met pure chocola, cacao, roomboter, een eitje en een snufje zout. Zacht van binnen met een klein beetje lava effect. Of wat langer gebakken voor een steviger en krokant cakeje.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *