14x koolhydraatarme voorgerechten voor Kerst
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
De lekkerste koolhydraatarme (kha + khb) voorgerechten voor je kerstdiner. Van kleine koude voorafjes tot wat grotere warme voorgerechten. Voor een rijke kerst tafel vol kleur en smaak.
Kijk hier voor alle koolhydraatarme kerstrecepten.
1. Vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven
Een warme vijg met gesmolten blauwe kaas en walnoten: een hartig en zoet voorgerechtje uit de oven. Zo mooi en lekker, het lijkt wel een gebakje. En zo simpel te maken!
2. Bloemkoolsoep met Roquefort en walnoten
Heerlijk, makkelijk te maken soepje van bloemkool met gesmolten blauwe kaas. Ik had Roquefort. Als dressing gebruik je wat walnoten en een klein beetje dressing van balsamico en sojasaus.
3. Koolraap tagliatelle met champignons en artisjok in Mascarpone roomsaus
Heerlijk koolhydraatarme 'pasta' met champignons in roomsaus. Gemaakt van in dunne reepjes gesneden koolraap. Met Mascarpone, champignons en artisjok.
4. Amuse van aubergine mousse ‘cappuccino’ met miso
Krachtige, umami mousse met een fluweelzachte textuur. Van in de oven gegrilde aubergine en gepofte knoflook. Met miso, gember, limoensap en nog een teentje verse knoflook. Afmaken met een dressing van sojasaus en sesamolie, wat flintertjes bosui en zwart sesamzaad.
5. Gevulde kastanje champignons met blauwe kaas en granaatappelpitjes
Makkelijk te maken voorgerechtje. De oven doet eigenlijk al het werk. En toch staat het super chique en gezellig. Perfect voor een diner met meerdere gangen, zoals met Kerst.
6. Haringtartaar met rode biet en gekonfijte citroen in een soja balsamico marinade
Een klassiek voorgerechtje van haring en rode biet. Met een verrassende twist door gekonfijte citroen en een marinade van sojasaus en balsamicoazijn.
7. Portobello met aubergine en gekonfijte citroen
Een heerlijk vegetarisch én zelfs vegan te maken voorgerechtje uit de oven. Een portobello die je vult met gebakken aubergine. Op smaak gebracht met knoflook, oregano, gekonfijte citroen en rode peper.
8. Kippenlevertjes met courgettini aglio e olio
Kippenlevertjes! Heerlijk met gebakken ui, kastanje champignons en wat mediterrane kruiden. Lekker op courgette spaghetti met extra vierge olijfolie en knoflook. Als warm voorgerecht of bij een 4 gangen kerstdiner als tussengerecht.
9. Koolraap tagliatelle met knoflook garnalen
Garnalen en knoflook zijn al zo'n mooie combi, maar met gepofte knoflook is het echt hemels. De koolraap tagliattelle bakken, gepofte knoflook erbij, op het laatste de garnalen en afmaken met wat boter.
10. Carpaccio
Klassieker toch? Carpaccio met Parmezaanse kaas of met een lekkere zuivelvrije vervanger: edelgistvlokken. Lekker met een goede extra vierge olijfolie, rucola, pijnboompitten en kappertjes. Vervang voor kha de pijnboompitten door walnoten.
11. Haring ‘gebakje’ met pompoen, rode biet en zeewier bacon
Heerlijk ziltig en lichtzoet gebakje van pompoenlasagna, gepofte rode paprika, rode biet en haring. Afgetopt met gebakken dulse (zeewier) en bosui.
12. Haring ceviche met limoen, rode peper en avocado
Het klassieke visgerecht uit Peru met een Hollandse twist door Hollandse nieuwe haring te gebruiken. De volle smaak van lekkere vette Hollandse nieuwe past perfect bij de eveneens volvette smaak van avocado. Fris en licht door de limoen en de komkommer. Pittig door de rode peper en het uitje.
13. Bloemkoolrisotto met gerookte zalm, oesterzwam en zeekraal
Heerlijke risotto van bloemkoolrijst. Met de mooie ziltige smaken van gerookte zalm en zeekraal. Combineert perfect met het umami van de oesterzwam. Zowel met kaas als zuivelvrij te maken.