Koolhydraatarme vegan sinaasappel cheesecake

Sinaasappel cheesecake van cashewnoten

Een zachte en romige cheesecake op basis van cashewnoten en sinaasappel. Met heerlijke smaakmakers als vanille, venkelzaad en koek- en speculaaskruiden.

Romig maar wel stevig

Om de vulling romig te krijgen combineer ik 3 technieken: eerst laat ik de cashews weken, daarna maal ik ze fijn en tot slot verwarm ik ze en maal ik ze tegelijkertijd nog fijner.

Verwarmen en weken is niet strikt noodzakelijk. Je kunt alles ook koud in de blender mixen tot een romige crème. Maar hou er dan rekening mee dat de stevigheid van de vulling hangt af van de hoeveelheid vloeistof. Als je niet verwarmt maar de vulling koud over de bodem heen giet heb je ook minder vloeistof nodig.

Ook als je eerst zou weken in water, dat weekwater weggooit en daarna pas sinaasappelsap of amandelmelk toevoegt, worden de verhoudingen anders. Dan heb je ook minder vloeistof nodig.

Zoet

Ik eet inmiddels al vrij lang koolhydraatarm en -beperkt. Mijn zoetbehoefte is enorm afgenomen. Ik gebruik ook steeds minder erythritol, en in dit taartje zelfs helemaal niet omdat het sinaasappelsap al veel zoetheid geeft. Gecombineerd met de vanille en het venkelzaad voor mij helemaal goed.

Ben jij een zoetekauw? Proef dan tussendoor even en voeg eryhritol toe als jij dat nodig vindt. Neem wel de peodersuikervorm om te voorkomen dat bij het afkoelen zich weer te grote kristallen ontstaan.

Vers malen

Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat is de bindende werking een stuk minder en kan je lichaam ze ook niet goed verteren. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen. Ook het venkelzaad maal ik vers. dat geeft zoveel meer smaak!

Ik gebruik zelf een elektrisch koffiemolentje om zaadjes te malen. Maar een vijzel kan ook prima werken. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van affiliate linkPrincess. Kijk hier voor affiliate linkandere elektrische koffiemolentjes.

Dieet en ‘vrij van’

Paleo en vegan.

Lowcarb, maar strikt gezien volgens mijn eigen ‘regels’ niet koolhydraatarm door de cashewnoten en het sinaasappelsap. Om het gehalte aan koolhydraten wel zo laag mogelijk te houden heb ik amandelen gebruikt in de bodem. In theorie kun je ook amandelen (of macademia noten) gebruiken voor de vulling, maar de vulling wordt dan wel niet wat minder romig. Gebruik dan in ieder geval witte amandelen en geen amandelen zonder vel. Verder kun je het sinaasappelsap vervangen door extra amandelmelk te gebruiken. De rasp kun je wel gewoon gebruiken.

Koolhydraatarme vegan sinaasappel cheesecake

Marjolein
Een zachte en romige cheesecake op basis van cashewnoten en sinaasappel. Met heerlijke smaakmakers als vanille, venkelzaad en koek- en speculaaskruiden. Glutenvrij, vegan en koolhydraatbeperkt met extra koolhydraatarme opties.
5 van 1 stem
Bereiding 4 uur
Totale tijd 4 uur
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees
Porties 8 personen
Calorieën 220 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bodem

Vulling

  • 200 gr cashewnoten of witte amandelen voor strikt kha
  • 2 sinaasappel
  • 100 ml melk, zuivel of plantaardig of 200 voor strikt kha
  • 15 gr kokosolie
  • 1,5 tl Bourbon vanille poeder
  • 1 tl venkelzaad
  • flinke snuf zout

Optioneel voor de vulling

  • 20 gr erythritol poedersuiker

Topping

  • sinaasappel, rasp van

Optioneel als extra topping

  • 1 sinaasappel
  • milde olijfolie om in te bakken

Bereiding
 

Bodem

  • Warm de oven voor op 160 graden. Klik een stukje bakpapier vast op de bodem (een kwart vel is genoeg, hou je er 3 over voor de volgende keer). Smeer de randen in met kokosolie.
  • Maal of vijzel het lijnzaad.
  • Maal de amandelen in de keukenmachine tot net iets grover dan meel. Maal het lijnzaad mee. Voeg het water toe en laat even staan.
  • Smelt de kokosolie en voeg toe aan de amandelen.
  • Druk het mengsel plat in de vorm
  • Zet een kwartier in de oven. De bodem is zacht als hem eruit haal. Laat afkoelen, eventueel ook het laatste deel even in de koelkast of vriezer.

Vulling

  • Was en rasp de sinaasappelen. Leg de rasp op een keukenpapiertje om wat te drogen.
  • Pers de sinaasappelen. Vul de vloeistof met amandelmelk aan tot 200 ml. Meestal zal je zo rond de 100 ml nodig hebben.
  • Doe de vloeistof bij de cashewnoten en laat minimaal een half uurtje staan.
  • Blend de cashewnoten met het weekvocht in een kleine keukenmachine.
  • Maal het venkelzaad en voeg toe, net als het zout en de vanille en eventueel de erythritol.
  • Doe alles in een steelpannetje en verwarm op niet al te hoog vuur. Voeg de kokosolie en mix met de staafmixer tot een glad geheel. Soms duurt dat wel een minuut of 5. Even rustpauze is prima, maar blijf wel zacht verwarmen.
  • Giet het mengsel over de bodem en zet minimaal 3 uur in de koelkast zodra het een beetje is afgekoeld.

Topping

  • Verdeel de rasp over de taart.
  • Voor de extra topping snij je 1 of 2 sinaasappels in dunne plakjes. Deze bak je in een flinke laag milde olijfolie aan iedere kant 2 tot 3 minuten. Daarna even laten uitlekken op keukenpapier.

Notities

Aantal calorieën is gebaseerd op een klein stukje van 1/8 taartje.

Voedingswaarde

Calorieën: 220kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept