| | | | | | |

Sinaasappel cheesecake van cashewnoten (lowcarb, paleo en vegan)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Sinaasappel cheesecake van cashewnoten

Een zachte en romige cheesecake op basis van cashewnoten en sinaasappel. Met heerlijke smaakmakers als vanille, venkelzaad en koek- en speculaaskruiden.

Romig maar wel stevig

Om de vulling romig te krijgen combineer ik 3 technieken: eerst laat ik de cashews weken, daarna maal ik ze fijn en tot slot verwarm ik ze en maal ik ze tegelijkertijd nog fijner.

Verwarmen en weken is niet strikt noodzakelijk. Je kunt alles ook koud in de blender mixen tot een romige crème. Maar hou er dan rekening mee dat de stevigheid van de vulling hangt af van de hoeveelheid vloeistof. Als je niet verwarmt maar de vulling koud over de bodem heen giet heb je ook minder vloeistof nodig.

Ook als je eerst zou weken in water, dat weekwater weggooit en daarna pas sinaasappelsap of amandelmelk toevoegt, worden de verhoudingen anders. Dan heb je ook minder vloeistof nodig.

Zoet

Ik eet inmiddels al vrij lang koolhydraatarm en -beperkt. Mijn zoetbehoefte is enorm afgenomen. Ik gebruik ook steeds minder erythritol, en in dit taartje zelfs helemaal niet omdat het sinaasappelsap al veel zoetheid geeft. Gecombineerd met de vanille en het venkelzaad voor mij helemaal goed.

Ben jij een zoetekauw? Proef dan tussendoor even en voeg erythritol toe als jij dat nodig vindt. Neem wel de poedersuikervorm om te voorkomen dat bij het afkoelen zich weer te grote kristallen ontstaan.

Vers malen

Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat is de bindende werking een stuk minder en kan je lichaam ze ook niet goed verteren. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen. Ook het venkelzaad maal ik vers. dat geeft zoveel meer smaak!

Ik gebruik zelf een elektrisch koffiemolentje om zaadjes te malen. Maar een vijzel kan ook prima werken. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.

Dieet en ‘vrij van’

Paleo en vegan.

Lowcarb, maar strikt gezien volgens mijn eigen ‘regels’ niet koolhydraatarm door de cashewnoten en het sinaasappelsap. Om het gehalte aan koolhydraten wel zo laag mogelijk te houden heb ik amandelen gebruikt in de bodem. In theorie kun je ook amandelen (of macademia noten) gebruiken voor de vulling, maar de vulling wordt dan wel niet wat minder romig. Gebruik dan in ieder geval witte amandelen en geen amandelen zonder vel. Verder kun je het sinaasappelsap vervangen door extra amandelmelk te gebruiken. De rasp kun je wel gewoon gebruiken.

Sinaasappel cheesecake van cashewnoten (lowcarb, paleo en vegan)

Marjolein
Een zachte en romige cheesecake op basis van cashewnoten en sinaasappel. Met heerlijke smaakmakers als vanille, venkelzaad en koek- en speculaaskruiden. Glutenvrij, vegan, paleo en lowcarb (koolhydraatbeperkt).
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Opstijven + weken 3 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Herfst en winter, Kerst
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees
Porties 8 personen
Calorieën 281 kcal

Ingrediënten
  

Bodem

Vulling

  • 200 gr cashewnoten
  • 100 ml sinaasappelsap ongeveer 2 sinaasappels
  • 100 ml melk, zuivel of plantaardig of 200 voor strikt kha
  • 15 gr kokosolie
  • 1,5 tl Bourbon vanille poeder
  • 1 tl venkelzaad
  • flinke snuf zout

Optioneel voor de vulling

  • 20 gr erythritol poedersuiker

Topping

  • sinaasappel, rasp van

Optioneel als extra topping

  • 1 sinaasappel
  • milde olijfolie om in te bakken

Bereiding
 

Vulling voorbereiding

  • Was en rasp de sinaasappelen. Leg de rasp op een keukenpapiertje om wat te drogen.
  • Pers de sinaasappelen. Vul de vloeistof met amandelmelk aan tot 200 ml.
    De verhouding liefst van beide rond de 100 ml. Maar je hoeft niet als je 10 ml tekort komt een derde sinaasappel aan te breken.
  • Doe de vloeistof bij de cashewnoten en laat minimaal een half uurtje staan.

Bodem

  • Warm de oven voor op 160 graden. Klik een stukje bakpapier vast op de bodem (een kwart vel is genoeg, hou je er 3 over voor de volgende keer). Smeer de randen in met kokosolie.
  • Maal of vijzel het lijnzaad. Ik gebruik zelf daarvoor een elektrisch koffiemolentje.
  • Maal de amandelen in de keukenmachine tot net iets grover dan meel. Maal het lijnzaad mee. Voeg het water toe en laat even staan.
  • Smelt de kokosolie en voeg toe aan de amandelen.
  • Druk het mengsel plat in de vorm.
  • Zet een kwartier in de oven. De bodem is zacht als je hem eruit haal. Laat afkoelen, eventueel ook het laatste deel even in de koelkast of vriezer.

Vulling vervolg

  • Blend de cashewnoten met het weekvocht in een kleine keukenmachine.
  • Maal het venkelzaad en voeg toe, net als het zout en de vanille en eventueel de erythritol.
  • Doe alles in een steelpannetje. Verwarm op niet al te hoog vuur.
  • Voeg de kokosolie en mix met de staafmixer tot een glad geheel. Dat duurt wel een paar minuten. Blijf wel zacht verwarmen.
  • Giet het mengsel over de bodem en zet minimaal 3 uur in de koelkast zodra het een beetje is afgekoeld.

Topping

  • Verdeel de rasp over de taart.
  • Voor de extra topping snij je 1 of 2 sinaasappels in dunne plakjes. Deze bak je in een flinke laag milde olijfolie aan iedere kant 2 tot 3 minuten. Daarna even laten uitlekken op keukenpapier.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Aantal calorieën is gebaseerd op een klein stukje van 1/8 taartje.

Voedingswaarde

Calorieën: 281kcal | Koolhydraten: 12gr | Eiwitten: 7gr | Vetten: 23gr | Verzadigd vet: 8g | MO vet: 3g | EO vet: 10g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 111IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 26mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 21mg | Magnesium: 107mg | Kalium: 332mg | Calcium: 75mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 26µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 206mg | Selenium: 6µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven