Koolhydraatarme sushi maki van bloemkoolrijst

Er zijn soms van die dingen die in je hoofd blijven malen als je koolhydraatarm of paleo eet. Ik droomde op een gegeven moment echt van sushi. Als snel wist ik dat iets wilde doen met bloemkoolrijst.

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst is een prima vervanger in bijvoorbeeld nasi. Dus het moet ook kunnen in sushi! Maar bloemkoolrijst plakt niet zo goed als echte sushirijst. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd om de bloemkool goed aan elkaar te laten plakken. Als eerste agar agar en xanthaangom getest. Zo maak ik immers ook mijn chilisaus en pudding. Maar nee, je hebt best veel nodig om het echt te laten plakken, en dan wordt het eigenlijk te slijmerig om lekker te zijn. Toen geprobeerd met kokoscrème. Plakken deed het prima, maar ik vond de smaak niet goed blenden met de nori en de zalm. Iets te zoet en eigenlijk gewoon een verkeerde associatie. Tot slot een blijvertje: roomkaas!

Welke roomkaas?

Als je koolhydraatarm eet en niet zuivelvrij: gebruik dan de roomkaas die je altijd gebruikt en klaar. Maar eet je paleo of om een andere reden zuivelvrij dan heb je niet zoveel aan deze oplossing. Je kunt tegenwoordig best lekkere plantaardige roomkaas in de winkel kopen. Deze wordt vaak gemaakt van kokos (paleo en kha) of cashewnoten (paleo en khb). Ik vind Violife Creamy en de kaas van SimplyV het beste. Maar helaas zijn beide wel bewerkt en er zitten net wat veel zetmelen in. Binnen een paleo dieet kan dit wellicht, maar eet je koolhydraatarm let dan wel heel goed op je dagwaarden.

Zelf roomkaas maken

Een andere oplossing is om de roomkaas zelf te maken. Ik gebruik hiervoor mijn standaard recept als basis, maar ik voeg geen knoflook en edelgist toe. De citroen vervang ik door limoen en ik voeg wat mierikswortel- of wasabi poeder toe.

Meestal maak je roomkaas van cashewnoten, door het hoge zetmeelgehalte wordt de kaas lekker romig. Voor een keto sushi gebruik je liever (meel van) blanke amandelen of macademia’s.

Kaas maken is makkelijker in grotere porties (dan werkt de staafmixer het beste). Maak dus liever een (vier)dubbele portie en gebruik het voor meerdere rolletjes, combineer bijvoorbeeld met bij de maki’s van tonijnmousse of met nigiri’s.

Wat zijn maki’s?

Maki’s zijn sushi die je maakt door een vulling te rollen in een norivel. Deze snij je vervolgens in partjes. Dit recept is voor 1 rolletje maki’s met tonijnmousse. Het combineert goed met het recept voor een rolletje bloemkoolrijst maki’s. Als je de roomkaas zelf maakt kun je meteen meer maken.

In plaats van maki’s kun je ook nigiri’s maken. Nigiri is sushi die niet in een norivel gerold worden. Het zijn rijstballetjes met meestal een plakje verse vis bovenop, gegarneerd met zeewier of sesamzaad.

Wat is wasabi

Wasabi is de pittige, groene pasta die je in Nederland altijd bij sushi krijgt. Het wordt van oorsprong gemaakt van de geraspte wortel van de wasabi plant. Maar de wasabi die wij in Nederland bij de supermarkt kopen bevat echter helemaal GEEN echte wasabi maar mierikswortelpoeder. Helaas bevat het ook verdikkingsmiddelen met zetmeel, vaak mais. Wasabi bevat daardoor onverwacht veel koolhydraten, wel 39 gr per 100 gram. Nou zal je er nooit heel veel van eten, dan komt het letterlijk je neus uit, maar kha is het dus niet. Japanse wasabi mayonaise uit de supermarkt bevat ook nog best wat koolhydraten. Een beetje gewone mayonaise met wasabi- of mierikswortelpoeder voldoet echt prima wat mij betreft. Ik heb beide gekocht bij Pit&Pit.

Koolhydraatarme sushi van bloemkoolrijst

Marjolein
Koolhydraatarme sushi van bloemkoolrijst met (plantaardige) roomkaas: dus glutenvrij, zuivelvrij en laag in koolhydraten.
Maki's zijn sushi die je maakt door een vulling te rollen in een norivel. Deze snij je vervolgens in partjes.
No ratings yet
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Gang Hoofd: vis & garnalen, Lunch
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 1 rolletje van 8 maki’s
Calorieën

Benodigdheden

  • rolmatje, steelpan, staafmixer, keukenmachine, scherp mes

Ingrediënten
  

  • 125 gr bloemkool gemalen
  • 1 tl mayonaise
  • 1 snufje wasabipoeder
  • 1 vel nori (zeewier)
  • 25 -30 gr roomkaas, zuivel of plantaardig
  • + 1 tl wasabipoeder

Zelfgemaakte roomkaas

  • 25 gr affiliate linkamandelmeel
  • 20 – 25 ml melk, zuivel of plantaardig
  • ½ limoen, sap van
  • 1 el kokosolie
  • 1/2 tl wasabipoeder

Vulling zalm 1

  • 50 gr (wilde) gerookte zalm bv Sockeye
  • 1 handje zeekraal

Vulling zalm 2

  • 50 gr (wilde) gerookte zalm bv Sockeye
  • ½ avocado

Vulling zalm 3

  • 50 gr (wilde) gerookte zalm bv Sockeye
  • 1 reepje komkommer

Vulling avocado

  • ½ avocado
  • 1 reepje komkommer
  • of 1 handje zeekraal

Bereiding
 

  • Als de roomkaas zelf maakt:
    Pers de limoen uit, doe de helft in een maatbeker. Vul aan tot 25 ml met amandelmelk. Voeg samen met 25 gr amandelmeel en 1 eetlepel kokosolie in een steelpan. Maak warm, laat even garen en mix met de staafmixer. Voeg een halve theelepel mierikswortel toe.
  • Maak de bloemkool fijn in de keukenmachine. Gril of roerbak de bloemkool op hoog vuur met desnoods een klein beetje olie voor hooguit 2 tot 3 minuten. Het mag niet te nat en te zacht worden. Laat afkoelen, liefst op keukenpapier zodat het nog wat vocht kan afgeven. Ook eventueel nog deppen met keukenpapier.
  • Meng met de roomkaas. Laat goed afkoelen, indien nodig in de koelkast.
  • Leg een norivel op je matje. Smeer de bloemkool met roomkaas op je vel zoals je zou doen met rijst. Dat kan goed met de achterkant van een lepeltje. Smeer een theelepel mayonaise uit op de bloemkool. Beleg met de gekozen vulling en rol op. Het laatste stukje nori een klein beetje vochtig maken en het hele rolletje in het matje nog even aandrukken.
  • Snijden in 6 tot 8 plakjes, afhankelijk van hoe goed je zijkanten gelukt zijn. Let op: snij met een scherp mes, de vulling is zachter dan bij gewone rijst, ga niet te veel duwen, maar laat het mes zacht heen en weer gaan en het werk doen. Eventueel kun je een inkeping maken met het puntje van je mes of een schaartje.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept