Koolhydraatarme sushi nigiri van bloemkoolrijst
Als je koolhydraatarm of paleo eet kun je geen sushi maken van rijst. Dit kun je vervangen door bloemkoolrijst.
Bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst is een prima vervanger in bijvoorbeeld nasi. Dus het moet ook kunnen in sushi! Maar bloemkoolrijst plakt niet zo goed als echte sushirijst. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd om de bloemkool goed aan elkaar te laten plakken. Uiteindelijk lukte het het best met roomkaas.
Welke roomkaas?
Als je koolhydraatarm eet en niet zuivelvrij: gebruik dan de roomkaas die je altijd gebruikt en klaar. Maar eet je paleo of om een andere reden zuivelvrij dan heb je niet zoveel aan deze oplossing. Je kunt tegenwoordig best lekkere plantaardige roomkaas in de winkel kopen. Deze wordt vaak gemaakt van kokos (paleo en kha) of cashewnoten (paleo en khb). Ik vind Violife Creamy en de kaas van SimplyV het beste. Maar helaas zijn beide wel bewerkt en er zitten net wat veel zetmelen in. Binnen een paleo dieet kan dit wellicht, maar eet je koolhydraatarm let dan wel heel goed op je dagwaarden.
Zelf roomkaas maken
Een andere oplossing is om de roomkaas zelf te maken. Ik gebruik hiervoor mijn standaard recept als basis, maar ik voeg geen knoflook en edelgist toe. De citroen vervang ik door limoen en ik voeg wat mierikswortel- of wasabi poeder toe.
Meestal maak je roomkaas van cashewnoten, door het hoge zetmeelgehalte wordt de kaas lekker romig. Voor een keto sushi gebruik je liever (meel van) blanke amandelen of macademia’s.
Kaas maken is makkelijker in grotere porties (dan werkt de staafmixer het beste). Maak dus liever een (vier)dubbele portie en gebruik het voor meerdere rolletjes, combineer bijvoorbeeld met bij de maki’s van tonijnmousse of bloemkoolrijst.
Wat zijn nigiri’s?
Nigiri’s zijn sushi die niet in een norivel gerold worden. Het zijn rijstballetjes met meestal een plakje verse vis bovenop, gegarneerd met zeewier of sesamzaad. Sushi die wel in een rolletje met zeewier gemaakt worden heten maki’s.
Wat is wasabi
Wasabi is de pittige, groene pasta die je in Nederland altijd bij sushi krijgt. Het wordt van oorsprong gemaakt van de geraspte wortel van de wasabi plant. Maar de wasabi die wij in Nederland bij de supermarkt kopen bevat echter helemaal GEEN echte wasabi maar mierikswortelpoeder. Helaas bevat het ook verdikkingsmiddelen met zetmeel, vaak mais. Wasabi bevat daardoor onverwacht veel koolhydraten, wel 39 gr per 100 gram. Nou zal je er nooit heel veel van eten, dan komt het letterlijk je neus uit, maar kha is het dus niet. Japanse wasabi mayonaise uit de supermarkt bevat ook nog best wat koolhydraten. Een beetje gewone mayonaise met wasabi- of mierikswortelpoeder voldoet echt prima wat mij betreft. Ik heb beide kunnen kopen bij Pit&Pit.

Koolhydraatarme sushi nigiri van bloemkoolrijst
Benodigdheden
- steelpan, staafmixer, keukenmachine, scherp mes
Ingrediënten
- 125 gr bloemkool gemalen
- 1 tl mayonaise
- + snufje wasabipoeder
- 1 vel nori (zeewier)
- 25 -30 gr roomkaas, zuivel of plantaardig
- + 1 tl wasabipoeder
- of 1 tl mierikswortelpoeder
Zelfgemaakte roomkaas
- 25 gr affiliate linkamandelmeel
- 20 – 25 ml melk, zuivel of plantaardig
- ½ limoen, sap van
- 1 el kokosolie
- ½ tl wasabipoeder
- of ½ tl mierikswortelpoeder
Topping zalm
- (wilde) gerookte zalm bv Sockeye
- stukje avocado
- sprietjes zeekraal
Topping avocado
- ½ avocado
- stukje komkommer
- sprietjes zeekraal
Topping omelet
- stukje omelet
- stukje komkommer
Bereiding
- Pers de limoen uit, doe de helft in een maatbeker. Vul aan tot 25 ml met amandelmelk. Voeg samen met 25 gr amandelmeel en de kokosolie in een steelpan. Maak warm, laat even garen en mix met de staafmixer. Voeg een halve theelepel mierikswortel toe.
- Maak de bloemkool fijn in de keukenmachine. Gril of roerbak de bloemkool op hoog vuur met desnoods een klein beetje olie voor hooguit 2 tot 3 minuten. Het mag niet te nat en te zacht worden. Laat afkoelen, liefst op keukenpapier zodat het nog wat vocht kan afgeven. Ook eventueel deppen met keukenpapier.
- Meng met de roomkaas. Laat goed afkoelen, indien nodig in de koelkast.
- Nigiri's zijn rijstballetjes met meestal een plakje verse vis bovenop, gegarneerd met zeewier, zeekraal, chiliflakes, avocado, komkommer of sesamzaad. Of wat je maar lekker vindt.
- Rol je 6 tot 8 balletjes, vorm ze een beetje langwerpig. Doe er een klein beetje mayonaise op zodat je topping er goed op plakt.
- Rol ze door sesamzaad of chiliflakes en versier ze met een topping.
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
