Koolhydraatarme sushi maki van omelet
Koolhydraatarme én paleo sushi van omelet met een heerlijke mousse van avocado, tonijn of makreel: glutenvrij en zuivelvrij.
Omelet is al een prima vervanger bij gewone sushi als je liever geen of niet de hele avond vis wilt eten. Het is stevig, en daardoor kan het ook de rijst vervangen. Heel simpel, je bakt een omelet van 3 eieren, smeert er een mousse op voor de smeuïgheid, belegt het met nog wat lekker zeewier of komkommer. Rollen en klaar. Ik heb getest: avocadomousse, tonijnmousse en makreelmousse. Allemaal lekker! Maar plakjes gerookte zalm met roomkaas kan natuurlijk ook, of geschaafde plakjes komkommer. Leef je uit en gebruik je fantasie.
Wat is wasabi?
Wasabi is de pittige, groene pasta die je in Nederland altijd bij sushi krijgt. Het wordt van oorsprong gemaakt van de geraspte wortel van de wasabi plant. Maar de wasabi die wij in Nederland bij de supermarkt kopen bevat echter helemaal GEEN echte wasabi maar mierikswortelpoeder. Helaas bevat het ook verdikkingsmiddelen met zetmeel, vaak mais. Wasabi bevat daardoor onverwacht veel koolhydraten, wel 39 gr per 100 gram. Nou zal je er nooit heel veel van eten, dan komt het letterlijk je neus uit, maar kha is het dus niet. Japanse wasabi mayonaise uit de supermarkt bevat ook nog best wat koolhydraten. Een beetje gewone mayonaise met wasabi- of mierikswortelpoeder voldoet echt prima wat mij betreft. Ik heb beide kunnen kopen bij Pit&Pit.
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ soja, peulvruchten en passend binnen paleo bij gebruik kokos amino’s in plaats van sojasaus.
Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bv van Pit&Pit of Ahealthylife).

Koolhydraatarme sushi maki’s van omelet
Benodigdheden
- koekenpan met een diameter van een norivel, rolmatje, kom, garde, scherp mes
Ingrediënten
Omelet
- 3 ei
- 1 vel nori (zeewier)
- snufje affiliate linksesamzaad niet vrij van zaden
- of snufje chilivlokken
- 1 tl mierikswortelpoeder
- of 1 tl wasabipoeder
- milde olijfolie om in te bakken
Vulling 1: voorbeelden van mousse om over de omelet te smeren
- 1 avocado prakken tot mousse + limoensap, mierikswortelpoeder + mayonaise
- 100 gr tonijn mayonaise + mierikswortelpoeder
- 100 gr makreelmousse, pittige recept op deze site
Vulling 2: voorbeelden van 'beleg' op de mousse
- handje zeekraal
- ½ avocado
- reepje komkommer
Bereiding
- Kluts de eieren in een kom. Mierikswortel, zwart sesamzaad of chilivlokken toevoegen. Kan ook naturel. Doe olie in de pan en bak een omelet (2 kanten garen). Leg de omelet over het norivel en knip of snij op maat. De onderste ronding ligt op de rand, de bovenste ronding kort je in (op ongeveer 2 banen van het norivel van bovenaf gezien). Wat je eraf snijdt, daarmee kun je de onderste 2 hoeken opvullen.
- Maak een eerste vulling van avocadomousse of vismousse en smeer dit over de omelet.
- Beleg vervolgens met een tweede vulling. Bijvoorbeeld zeekraal of komkommer.
- Rol met het matje op. Na de eerste slag even goed aandrukken. Dan verder rollen. Het laatste randje even wat vochtig maken, dichtplakken en nog even in het rolletje aanduwen. Met een scherp mes in 6 tot 8 plakjes snijden. De randen eventueel weg snijden.
Notities
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
