Koolhydraatarme sushi maki van broccolirijst
Er zijn soms van die dingen die in je hoofd blijven malen als je koolhydraatarm of paleo eet. Ik droomde op een gegeven moment echt van sushi. Als snel wist ik dat iets wilde doen met bloemkoolrijst. Later heb ik daar broccolirijst aan toegevoegd.
Broccolirijst is een prima vervanger in bijvoorbeeld nasi. Dus het moet ook kunnen in sushi! Maar broccolirijst plakt niet zo goed als echte sushirijst. Ik had eerder al op verschillende manieren geprobeerd om bloemkoolrijst goed aan elkaar te laten plakken. Uiteindelijk kwam ik uit op roomkaas. Kijk hier voor de maki’s van bloemkoolrijst en tonijnmousse met roomkaas.
Maar niet iedereen eet zuivel en de plantaardige roomkazen bevatten zetmelen en andere toevoegingen. Als ik de tijd heb maak ik daarom roomkaas zelf. Ik ben verder gaan zoeken naar een minder bewerkelijk alternatief. Dat heb ik gevonden in simpele mayonaise. De sushi wordt dan wel net iets minder stevig dan bij roomkaas, maar dat is eigenlijk alleen even lastig met snijden. Verder smaken ze heerlijk!
Wat zijn maki’s?
Maki’s zijn sushi die je maakt door een vulling te rollen in een norivel. Deze snij je vervolgens in partjes. Dit recept is voor 1 rolletje maki’s met broccolirijst.
Wat is wasabi?
Wasabi is de pittige, groene pasta die je in Nederland altijd bij sushi krijgt. Het wordt van oorsprong gemaakt van de geraspte wortel van de wasabi plant. Maar de wasabi die wij in Nederland bij de supermarkt kopen bevat echter helemaal GEEN echte wasabi maar mierikswortelpoeder. Helaas bevat het ook verdikkingsmiddelen met zetmeel, vaak mais. Wasabi bevat daardoor onverwacht veel koolhydraten, wel 39 gr per 100 gram. Nou zal je er nooit heel veel van eten, dan komt het letterlijk je neus uit, maar kha is het dus niet. Japanse wasabi mayonaise uit de supermarkt bevat ook nog best wat koolhydraten. Een beetje gewone mayonaise met wasabi- of mierikswortelpoeder voldoet echt prima wat mij betreft. Ik heb beide online gekocht bij Pit&Pit.

Koolhydraatarme sushi maki’s van broccolirijst
Benodigdheden
- rolmatje, steelpan, keukenmachine, scherp mes
Ingrediënten
- 125 gr broccoli gemalen
- 2 tl mayonaise
- snufje wasabipoeder
- of snuf mierikswortelpoeder
- 1 vel nori (zeewier)
- affiliate linksesamzaad voor garnering
- of chilivlokken voor garnering
Vulling zalm 1
- 50 gr (wilde) gerookte zalm bv Sockeye
- 1 handje zeekraal
Vulling zalm 2
- 50 gr (wilde) gerookte zalm bv Sockeye
- ½ avocado
Vulling zalm 3
- 50 gr (wilde) gerookte zalm bv Sockeye
- 1 reepje komkommer
Vulling avocado
- ½ avocado
- 1 reepje komkommer
- of 1 handje zeekraal
Bereiding
- Maak de broccoli fijn in de keukenmachine. Gril of roerbak de broccoli op hoog vuur met desnoods een klein beetje olie voor hooguit 2 tot 3 minuten. Het mag niet te nat en te zacht worden. Laat afkoelen, liefst op keukenpapier zodat het nog wat vocht kan afgeven. Ook eventueel deppen met keukenpapier. Meng met de mayonaise. Laat goed afkoelen, indien nodig in de koelkast.
- Leg een norivel op je matje. Smeer de broccoli op je vel zoals je zou doen met rijst. Dat kan goed met de achterkant van een lepeltje. Beleg met de gekozen vulling en rol op. Het laatste stukje nori een klein beetje vochtig maken en het hele rolletje in het matje nog even aandrukken.
- Snij in 6 tot 8 plakjes, afhankelijk van hoe goed je zijkanten gelukt zijn. Let op: snij met een scherp mes, de vulling is een stuk zachter dan bij gewone rijst, ga niet te veel duwen, maar laat het mes zacht heen en weer gaan en het werk doen. Eventueel kun je een inkeping maken met het puntje van je mes of een schaartje. Bestrooi met chilflakes of sesamzaad.
Notities
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
