Koolhydraatarme Surinaamse huzarensalade

Een Surinaamse huzarensalade klinkt heel exotisch, maar eigenlijk is het een gewone huzarensalade met rode bietjes. Vandaar de roze kleur. Vaak worden nog wel wat Surinaamse specerijen toegevoegd zoals piment of selderij maar dat hoeft niet. Meestal wordt de Surinaamse versie niet gemaakt met rundvlees maar met geplukte kip of vis. Ik heb hier gekozen voor tonijn uit blik.

Een koolhydraatarme huzarensalade klinkt ook spannend. Maar zoals zo vaak in de koolhydraatarme keuken vervangen we de aardappels simpelweg door bloemkool. Door het gebruik van de bloemkool is deze huzarensalade ook paleo.

Ik laat verder ook de mais, wortel en doperwtjes weg. In plaats daarvan heb ik stukjes haricots verts gebruikt. Net een beetje meer pit komt van 3 bosuitjes en chilivlokken. Het zuurtje komt net als bij gewone huzarensalade van augurkjes en kappertjes. Let wel op dat je zure neemt en geen zoetzure. Zure zilveruitjes kon ik alleen vinden met een zoetstof waar ik niet blij van werd. Die heb ik weggelaten.

Tip!

Deze salade heeft de neiging eerder te nat te worden dan te droog. Bloemkool neemt niet zoveel vocht op als aardappels. En de bietjes geven juist wat vocht af. Laat alles wat je toevoegt dus goed uitlekken (bloemkool), dep het zelfs droog (bietjes, augurken, kappertjes) of knijp het uit in een vergiet (tonijn). Extra vocht toevoegen kan altijd nog, droger maken wordt erg lastig.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en paleo.

Koolhydraatarme Surinaamse huzarensalade

Marjolein
Een Surinaamse (=roze) huzarensalade die zowel koolhydraatarm als paleo is. Met bloemkool, rode biet, bosui, haricots verts, augurk en kappertjes. En natuurlijk een flinke dot mayonaise.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Gang Salades
Keuken Surinaams, Zuid-Amerikaans
Porties 8 personen
Calorieën 146 kcal

Benodigdheden

  • kook- of stoompan
  • keukenmachine
  • zeefje
  • keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 400-450 gr bloemkool = 1 bio/kleine bloemkool
  • 400 gr rode biet gekookt = iets minder dan een pakje
  • 150 gr haricots verts
  • 3 bosui
  • 300-320 gr tonijn in water = 2 blikjes
  • 75 gr zure augurk let op: niet zoetzuur!
  • 50 gr kappertjes
  • 5 el mayonaise
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 el chilivlokken
  • 4-8 ei als garnering

Variatie in toppings

  • variant rauwkost naar keuze, bv tomaatjes, komkommer, radijs, zeekraal, peterselie, bieslook, kappertjes

Voor strikt paleo en vrij van nachtschade

  • variant GEEN paprikapoeder en chilivlokken

Bereiding
 

  • Maak de bloemkool in de keukenmachine klein tot bloemkoolrijst. Stoom deze tot maximaal 5 minuten. Laat uitwasemen en dep eventueel droog.
  • Breng 4 tot 8 eieren aan de kook en kook in 8 minuten hard.
  • Was de haricots verts. Snij in kleine stukjes (tussen een halve en hele cm).
  • Doe de tonijn in een zeefje en knijp het water eruit.
  • Laat de rode biet uitlekken, dep droog en pureer. Pureer net iets meer dan de helft van de bloemkool mee. De rest van de bloemkool kun je wat grover later en er los doorheen mengen.
  • Meng de bloemkool/bieten met 5 eetlepels mayonaise, het paprikapoeder en de chilivlokken.
  • Snij de bosui in stukjes (halve tot hele cm). Snij de augurkjes in stukjes. Meet de kappertjes af. Dep de augurken en de kappertjes droog. Meng alles samen met de haricots verts en de tonijn door elkaar.
  • Garneer met het ei en de rauwkost.

Voedingswaarde

Calorieën: 146kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

7 reacties

  • L. Green

    Ik kan nog geen sterren geven, want ik heb ‘m nog niet gemaakt, maar complimenten voor de ‘looks’. Ik ga ’t zeker een keer maken!
    Waarom is ’t eigenlijk zo belangrijk dat er zure augurken in gaan ipv zoetzure? Ik gebruik eigenlijk altijd de zoetzure van Kesbeke, en om nou weer een pot te kopen … 😉
    Complimenten voor je site – ziet er mooi uit en er staan lekkere recepten op! Bedankt!

    • Marjolein

      Dankjewel voor het compliment! Daar word ik blij van ❤️

      Ik eet zoveel mogelijk suikervrij en koolhydraatarm. Aan zoetzuur wordt naast azijn ook suiker toegevoegd. Het fermenteert daarna niet meer, dus die suiker blijft erin zitten en eet je dus ook. Als je dat niet erg vindt, geen probleem, dan kun je zoetzuur nemen. Maar eet je kha dan zou het zonde zijn om op die manier zonder het te weten suiker binnen te krijgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept