Koolhydraatarme stamppot boerenkool met gebakken spekjes en ui
Een heerlijke koolhydraatarme stamppot van boerenkool en spekjes. Als het kouder wordt is een gewone oud-Hollandse stamppot zo ontzettend lekker!
Koolhydraatarme stamppot
Maar ja, wat doe je als geen aardappels eet? Een veel gebruikt alternatief is de zoete aardappel. Die kun je eten als je paleo of koolhydraatbeperkt eet. Maar in een strikt koolhydraatarm dieet passen zoete aardappels niet. Dan kun je koolhydraatarme groente gebruiken zoals bloemkool of pompoen. In dit recept heb ik gekozen voor knolselderij.
Lekker met ouderwets draadjesvlees, zoals dit makkelijke stoofvlees uit de oven of dit Hollandse stoofvlees met rode kool en zoete aardappelpuree.
Knolselderij in je stamppot
Als je knolselderij gebruikt in je stamppot moet je er rekening mee houden dat knolselderij weinig zetmeel bevat. Dat is ook de reden dat het geschikt is voor een koolhydraatarm dieet. Maar het zorgt er ook voor dat je stamppot wat natter kan blijven of minder romig is. Gelukkig zijn er meerdere truukjes om dat op te lossen.
Allereerst knijp je het vocht uit de gekookte en gepureerde knolselderij. Dat kan vrij eenvoudig met een schone theedoek. Je legt de gepureerde knolselderij in de theedoek, vouwt hem dicht en knijpt het vocht eruit.
Ten tweede: we voegen romigheid toe. Ik doe dat in dit recept met mayonaise en wat geraspte jong belegen (geiten)kaas.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Ui bevat meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram maar wordt over het algemeen in kleine hoeveelheden als smaakmaker gedoogd bij kha.
Vrije van ei(geel) zonder de mayonaise. Mayonaise bevat over het algemeen geen eiwit. Paleo en zuivelvrij zonder de kaas. AIP wordt wat lastiger omdat je dan zowel de kaas als de mayonaise weg moet laten. Je mist dan wat romigheid, maar het kan uiteraard wel!

Koolhydraatarme stamppot boerenkool met gebakken spekjes en ui
Benodigdheden
- affiliate linkstaafmixer
- kook- en/of stoompan(nen)
- affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan
- groot scherp mes + dunschiller
- schone theedoek
- blokrasp
Ingrediënten
- 250 gr boerenkool
- 1 knolselderij niet al te grote
- 200 gr gerookte spekreepjes liefst van echte scharrelvarkens (korting met code Eetlekkers10 bij 'Vlees van Ons')
- 1 rode ui
- 2 el mayonaise
- 50 gr jonge tot belegen (geiten)kaas geraspt
- peper en zout naar smaak
- roomboter en milde olijfolie om de ui te bakken
Voor vrij van zuivel
- mayonaise 1 el extra, GEEN kaas
Voor vrij van ei(geel)
- jonge tot belegen (geiten)kaas 25 gr extra, GEEN mayonaise
Bereiding
- Snij de knolselderij doormidden. verwijder het wortelige deel en schil met een dunschiller. Snij daarna in blokjes.
- Kook de knolselderij en de boerenkool beide een kleine 20 minuten. Ik doe dat zelf in een stoompan. Knolselderij in het water en boerenkool in de stoommand. Gebruik anders twee afzonderlijke pannen.
- Snipper de ui en bak glazig in een kleine beetje olie of boter. Voeg de spekjes toe en laat het geheel langzaam karameliseren en knapperig worden.
- Rasp de kaas.
- Giet de groente af. Doe de knolselderij in de theedoek. Vouw de punten dicht en knijp het vocht eruit. Doe even terug in de pan. Zet het vuur op de laagste stand.
- Stamp of pureer de knolselderij met de staafmixer. Voeg de kaas en de mayonaise toe en laat een beetje smelten.
- Voeg de boerenkool toe aan de knolselderij. Voeg de spekjes toe. Eerst zonder het bakvet. Roer of stamp door elkaar. Mag het wat vetter? Dan kun je bakvet toevoegen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

2 reacties
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Mirella
Hij was heerlijk romig en smeuïg!