| | |

Stamppot boerenkool van knolselderij, met gebakken spekjes en ui

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een heerlijke koolhydraatarme stamppot van boerenkool en spekjes. Als het kouder wordt is een gewone oud-Hollandse stamppot zo ontzettend lekker!

Koolhydraatarme stamppot

Maar ja, wat doe je als geen aardappels eet? Een veel gebruikt alternatief is de zoete aardappel. Die kun je eten als je paleo of koolhydraatbeperkt eet. Ze bevatten meer vezels en minder ‘snelle’ koolhydraten. Maar in een strikt koolhydraatarm dieet passen ook zoete aardappels niet.

Bij een koolhydraatarm dieet kun je koolhydraatarme groente gebruiken zoals bloemkool, pompoen of wortelpeterselie. En knolselderij. En daarvoor heb ik in dit recept gekozen.

Lekker met ouderwets draadjesvlees, zoals dit makkelijke stoofvlees uit de oven of dit Hollandse stoofvlees met rode kool en zoete aardappelpuree.

Knolselderij in je stamppot

Als je knolselderij gebruikt in je stamppot moet je er rekening mee houden dat knolselderij weinig zetmeel bevat. Dat is ook de reden dat het geschikt is voor een koolhydraatarm dieet. Maar het zorgt er ook voor dat je stamppot wat natter kan blijven of minder romig is. Gelukkig zijn er meerdere truukjes om dat op te lossen.

Allereerst knijp je het vocht uit de gekookte en gepureerde knolselderij. Dat kan vrij eenvoudig met een schone theedoek. Je legt de gepureerde knolselderij in de theedoek, vouwt hem dicht en knijpt het vocht eruit.

Romigheid door kaas en mayonaise

Ten tweede: we voegen romigheid toe. Ik doe dat in dit recept met mayonaise en wat geraspte jong belegen (geiten)kaas. Mascarpone zou ook prima kunnen.

Zuivelvrij?

Eet je geen zuivel? Denk dan aan amandel- of sojaroom, al.kaskt beide je stamppot wel weer wat minder stevig. Haverfraîche is wat dikker en wordt soms ook gebruikt, maar let op: dat is weer niet strikt koolhydraatarm.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm. Ui bevat meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram maar wordt over het algemeen in kleine hoeveelheden als smaakmaker gedoogd bij kha.

Vrije van ei(geel) zonder de mayonaise. Mayonaise bevat over het algemeen geen eiwit. Paleo en zuivelvrij zonder de kaas. AIP wordt wat lastiger omdat je dan zowel de kaas als de mayonaise weg moet laten. Je mist dan wat romigheid, maar het kan uiteraard wel!

Stamppot boerenkool van knolselderij, met gebakken spekjes en ui

Marjolein
Boerenkool stamppot met knolselderij en spekjes. Geschikt voor een koolhydraatarm en paleo dieet.
4.67 van 3 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Stamppot
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Nederlands
Porties 2 personen
Calorieën 696 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 250 gr boerenkool
  • 1 knolselderij niet al te grote
  • 200 gr gerookte spekreepjes liefst van echte scharrelvarkens (korting met code Eetlekkers10 bij 'Vlees van Ons')
  • 1 rode ui
  • 2 el mayonaise
  • 50 gr jonge tot belegen (geiten)kaas geraspt
  • 2 snufjes (Keltisch zee)zout
  • 2 snufjes zwarte peper vers gemalen
  • roomboter en milde olijfolie om de ui te bakken

Voor vrij van zuivel

  • mayonaise 1 el extra, GEEN kaas

Voor vrij van ei(geel)

  • jonge tot belegen (geiten)kaas 25 gr extra, GEEN mayonaise

Bereiding
 

  • Snij de knolselderij doormidden. verwijder het wortelige deel en schil met een dunschiller. Snij daarna in blokjes.
  • Kook de knolselderij en de boerenkool beide een kleine 20 minuten. Ik doe dat zelf in een stoompan. Knolselderij in het water en boerenkool in de stoommand. Gebruik anders twee afzonderlijke pannen.
  • Snipper de ui en bak glazig in een kleine beetje olie of boter. Voeg de spekjes toe en laat het geheel langzaam karameliseren en knapperig worden.
  • Rasp de kaas.
  • Giet de groente af. Doe de knolselderij in de theedoek. Vouw de punten dicht en knijp het vocht eruit. Doe even terug in de pan. Zet het vuur op de laagste stand.
  • Stamp of pureer de knolselderij met de staafmixer. Voeg de kaas en de mayonaise toe en laat een beetje smelten.
  • Voeg de boerenkool toe aan de knolselderij. Voeg de spekjes toe. Eerst zonder het bakvet. Roer of stamp door elkaar. Mag het wat vetter? Dan kun je bakvet toevoegen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 696kcal | Koolhydraten: 30gr | Eiwitten: 26gr | Vetten: 49gr | Verzadigd vet: 18g | MO vet: 8g | EO vet: 20g | Vezels: 12gr | Vitamine A: 12785IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 147mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 1154mg | Magnesium: 128mg | Kalium: 1695mg | Calcium: 510mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 117µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 667mg | Selenium: 24µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

4.67 from 3 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven