Bloemkool aardbei smoothiebowl: koolhydraatarm en paleo
Makkelijk te maken smoothiebowl met (een restje) gekookte bloemkool, wat aardbeien en plantaardige melk.
De meeste smoothiebowls bevatten banaan als basis. Als je koolhydraatarm eet tikt het aantal koolhydraten dan behoorlijk aan. Deze bowl neemt daarom bloemkool als basis. Ik hou zelf vaak een restje bloemkool over van de vorige avond. Dat is dan perfect om de volgende ochtend pap of een smoothie(bowl) te maken.
Lijnzaad
Een deel van de stevigheid in de bowl komt van lijnzaad. Dit is te vervangen door chiazaad.
Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Malen gaat het beste met een (elektrisch) koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.
Aardbeien
Het zoetje komt in deze bowl voornamelijk van de aardbeien. In een koolhydraatarm dieet wodt met mate fruit gegeten dat in het engels eindigt op ‘berrie’. Aardbeien dus ook. Maar meestal wordt geadviseerd niet meer dan 50 gram per dag te eten.
Zoetstof
Ik gebruik het liefst pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof.
Maar pure, groene stevia heeft een wat aparte bijsmaak. En het is dus niet voor alle gerechten geschikt. In baksels gebruik ik daarom meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Maar… het heeft één groot nadeel. In koude gerechten kristalliseert het weer. In baksels met alleen meel en noten is dat geen probleem, maar in een zachte smoothiebowl vind ik dat geen fijn mondgevoel.
In dit geval gebruik ik daarom stevia druppels. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven (bijvoorbeeld MOOS). Witte stevia in kristalvorm is vaak gemengd met andere zoetstoffen. Deze raad ik niet aan.
Vanille
Echte vanille geeft wat meer diepgang aan de zoetheid. Gebruik wel echte Bourbon vanille. Dus een stokje, extract of gedroogd poeder (dat laatste vind ik persoonlijk erg fijn werken). Geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Vanille bevat veel koolhydraten maar wordt over het algemeen als smaakmaker ‘gedoogd’ bij een koolhydraatarm dieet.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, vegan en paleo. ‘Vrij van’ noten bij gebruik van andere plantaardige melk dan amandelmelk.
Koolhydraatarme en paleo smoothiebowl van bloemkool en aardbei
Benodigdheden
- (kleine) keukenmachine, blender of staafmixer
Ingrediënten
- 10 gr bloemkool gekookt
- 50 gr aardbeien
- 12 ml melk, zuivel of plantaardig
- 1 el lijnzaad
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- 2 druppels stevia extract
- snufje zout
Bereiding
- Maal het lijnzaad zo fijn mogelijk.
- Meng alle ingrediënten door elkaar. Doe de melk in etappes. Dunner maken kan altijd nog, dikker is wat lastiger.
- Schenk in een diep bord en versier met een topping naar keuze.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!