| | | | | | |

Koolhydraatarme saoto soep

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Saoto soep is een heerlijke Surinaamse kippensoep (eigenlijk betekent saoto gewoon soep), gebaseerd op de Javaanse ajam soto. Het belangrijkste onderdeel is verse kippenbouillon met onder meer piment, ui, laos, gember en sereh. De bouillon kun je vervolgens vullen met toppings die vaak aan tafel in kommetjes geserveerd worden. Zo kan iedereen zelf zijn eigen soep samenstellen. In ieder geval hoort er een gekookt eitje bij (of meerdere) en taugé. Vervolgens gaat er een sausje van ketjap en madame Jeanette (hete Surinaamse peper) overheen.

Saoto soep = frietjes en vermicelli

Een crispy mix van gebakken ui, gefrituurde rijstvermicelli en chipsfrietjes is ook een kenmerkende topping in saoto soep. Maar dat is niet koolhydraatarm.

Ketjap sausje

Ook gewone ketjap manis is niet koolhydraatarm. En weglaten…? Tja, dan heb je gewoon kippensoep met een gekookt eitje. Met een beetje creativiteit kun je toch een pittige én crispy koolhydraatarme variant maken. Ik gebruikte daarvoor gemalen knabbelspek. En het sausje kun je maken van een zelfgemaakte koolhydraatarme ketjap. Deze ketjap kan als je wilt ook soja vrij gemaakt worden.

Als je geen koolhydraatarme ketjap hebt kun je het sausje maken van sojasaus en erythritol. Maar let op: dat heeft het de neiging wat harder te worden als het afkoelt (erythritol neemt dan weer de kristalvorm aan). Kook het sausje daarom niet te dik in en voeg wat zuur toe (in het ketjap recept is dit al toegevoegd). Het sausje kun je zo pittig maken als je zelf wilt en je kunt er ook veel of weinig van toevoegen. Per kom voeg je ongeveer een eetlepel van de saus toe (aan tafel).

Niet koolhydraatarm maar alleen glutenvrij?

Ik heb dit recept voor saotosoep speciaal gemaakt voor een strikt koolhydraatarm dieet. Eet je alleen glutenvrij maar niet koolhydraatarm? Dan kun je gewone recepten van saoto soep bekijken: uitjes en frietjes kunnen glutenvrij en de gefrituurde vermicelli kan met dunne rijstnoedels. In de winkel kun je ook gewoon glutenvrije ketjap kopen.

Umami

Wil je de soep iets sterker van smaak maken dan kun je wat trassi toevoegen. Dit zit ook vaak in een Indonesisch Javaanse soto.

Dieet en ‘vrij van’

Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s voor het maken van de koolhydraatarme ketjap.

Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bv van Pit&Pit of Ahealthylife).

Voor ‘vrij van’ zaden geen piment gebruiken.

Koolhydraatarme saotosoep

Marjolein
Saoto soep is een heerlijke Surinaamse kippensoep, gebaseerd op de Javaanse ayam soto. Het belangrijkste onderdeel is verse kippenbouillon met onder meer piment, ui, laos, gember en sereh. De 'gewone' soep wordt gevuld met crispy mix van gebakken ui, gefrituurde rijstvermicelli en chipsfrietjes. Dat is natuurlijk niet koolhydraatarm. Ik gebruik daarvoor gemalen knabbelspek. En voor het sausje kun je zelf een koolhydraatarme ketjap maken.
4.50 van 2 stemmen
Vooraf 1 dag
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Basisrecept
Gang Soepen
Keuken Surinaams, Zuid-Amerikaans
Porties 4 personen
Calorieën 302 kcal

Benodigdheden

  • soeppan, rasp, mes, schaar, knoflookperskom, lepel

Ingrediënten
  

Bouillon

  • 2 kippenbouten met ribstuk zonder vel
  • 1 tot 1,5 l water
  • bouillonpoeder
  • 2 tot 3 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • groot stuk verse laos galanga
  • groot stuk verse gember djahé
  • 2 stengels verse sereh citroengras
  • 1 el pimentkorrels
  • 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet) djeroek petoet
  • 4 Indonesisch laurierblad (daun salaam) daun salaam
  • stukje trassie

Voor 'vrij van' zaden

  • variant GEEN piment

Topping

  • 4 ei
  • 200 gr knabbelspek
  • 4 handjes taugé
  • 4 handjes verse bladselderij blad

Saus

  • 1/2 tot 1 madame Jeanette peper
  • 4 teentjes knoflook
  • stukje verse laos
  • stukje verse gember
  • 6 el ketjap manis: glutenvrij, paleo of koolhydraatarm

Bereiding
 

Bouillon

  • Doe 2 grote kippenpoten met ribstuk in 1 tot 1,5 liter water. Ik vind kippenpoten het lekkerst, dan kun je ook van de botten nog lekker bouillon trekken. Ik ben een groot fan van het vel om een kippenpoot. Maar in de soep wordt dat op een verkeerdere manier vettig. Haal het vel er dus af.
  • Voeg 2 tot 3 eetlepels bouillonpoeder toe.
  • Voeg ui, knoflook, gember, laos, sereh en pimentkorrels. Je kunt alles in grove stukken toevoegen (ui en knoflook wel even schillen). De sereh kun je overlangs insnijden of breken en kneuzen.
  • Laat de bouillon ongeveer een uur koken.
  • Haal de kip uit de pan. Pluk het vlees van de botten en zet even weg. Afhankelijk van hoe snel je de soep gaat serveren kan dat afgedekt op kamertemperatuur of in de koelkast.
  • De botten kun je terug doen en zo lang laten trekken als je wilt, liefst zelfs de hele nacht. Als je kippenbouten neemt inclusief ribstuk kun je nog meer gezonde stoffen uit de botten en het orgaanvlees trekken.

Saus

  • Vijzel of maal een madame Jeanette peper.
  • Voeg naar smaak knoflook, gember en laos toe en vijzel mee. De knoflook wel eerst even persen en de gember en laos raspen.
  • Bak even kort in wat milde olijfolie of kokosolie.
  • Voeg de ketjap toe. Heb je geen zelfgemaakte ketjap? Gebruik dan sojasaus, erythritol poedersuiker en wat azijn of citroensap.

Vulling

  • Kook en pel 4 eieren. Dat mag hard gekookt, een minuutje of 9, of korter voor zachtere eitjes.
  • Spoel de taugé af onder heet water of leg kort in een kom met heet water. Laat uitlekken.
  • Maal het knabbelspek in de keukenmachine. Snij of knip de selderij. Leg alles op aparte schaaltjes, net als de kip die je eerder geplukt hebt.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Voeg het gemalen knabbelspek pas op het laatst toe. Als het te lang in de soep zit wordt het zacht en taai.
Wil je de soep iets sterker van smaak maken dan kun je wat trassi toevoegen. Dit zit ook vaak in een Indonesisch Javaanse soto.

Voedingswaarde

Calorieën: 302kcal | Koolhydraten: 21gr | Eiwitten: 18gr | Vetten: 15gr | Verzadigd vet: 4g | MO vet: 3g | EO vet: 6g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 302IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.5mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 11mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 164mg | Magnesium: 44mg | Kalium: 472mg | Calcium: 93mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 56µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 239mg | Selenium: 26µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept