Koolhydraatarme Surinaamse saoto kippensoep
Saoto soep is een heerlijke Surinaamse kippensoep (eigenlijk betekent saoto gewoon soep), gebaseerd op de Javaanse ajam soto. Het belangrijkste onderdeel is verse kippenbouillon met onder meer piment, ui, laos, gember en sereh. De bouillon kun je vervolgens vullen met toppings die vaak aan tafel in kommetjes geserveerd worden. Zo kan iedereen zelf zijn eigen soep samenstellen. In ieder geval hoort er een gekookt eitje bij (of meerdere) en taugé. Vervolgens gaat er een sausje van ketjap en madame Jeanette (hete Surinaamse peper) overheen.
Saoto soep = frietjes en vermicelli
Een crispy mix van gebakken ui, gefrituurde rijstvermicelli en chipsfrietjes is ook een kenmerkende topping in saoto soep. Maar dat is niet koolhydraatarm. Daarvoor gebruik ik knabbelspek!
Knapperig ketjap sausje
Ook gewone ketjap manis is niet koolhydraatarm. En weglaten…? Tja, dan heb je gewoon kippensoep met een gekookt eitje. Het sausje kun je maken van een zelfgemaakte koolhydraatarme ketjap. Een snellere optie is een karamelachtige zoetstof combineren met sojasaus.
Umami
Wil je de soep iets sterker van smaak maken dan kun je wat trassi toevoegen. Dit zit ook vaak in een Indonesisch Javaanse soto. Trassi is gedroogde garnalenpasta. Je vind het in een blok bij een toko of online. Ik koop het in poedervorm bij de Kruidenbaron, erg handig (beter te hanteren dan zo’n blok). Koop GEEN trassie trafasie bij de supermarkt.

Koolhydraatarme Surinaamse saoto kippensoep
Benodigdheden
- soeppan
- (blok)rasp
- schaar
- knoflookpers
- kom
- lepel
Ingrediënten
Bouillon
- 2 kippenbouten met ribstuk zonder vel
- 1 tot 1,5 l water
- bouillonpoeder
- 2 tot 3 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 groot stuk laos / galanga (vers) galanga
- 1 groot stuk gember (vers) djahé
- 2 stengels sereh / citroengras (vers) citroengras
- 1 el pimentkorrels
- 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- 4 Indonesisch laurierblad (daun salaam)
- 1 stukje trassi
Topping
- 4 eieren
- 200 gr knabbelspek
- 4 handjes taugé
- 4 handjes verse bladselderij blad
Saus
- ½ tot 1 madame Jeanette peper
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje laos / galanga (vers)
- 1 stukje gember (vers)
- 6 el koolhydraatarme ketjap (zelfgemaakt)
- of 4 el vloeibare karamel zoetstof
- en 4 tl sojasaus of tamari
Bereiding
Bouillon
- Doe 2 grote kippenpoten met ribstuk in 1 tot 1,5 liter water. Ik vind kippenpoten het lekkerst, dan kun je ook van de botten nog lekker bouillon trekken. Ik ben een groot fan van het vel om een kippenpoot. Maar in de soep wordt dat op een verkeerdere manier vettig. Haal het vel er dus af.
- Voeg 2 tot 3 eetlepels bouillonpoeder toe.
- Voeg ui, knoflook, gember, laos, sereh en pimentkorrels. Je kunt alles in grove stukken toevoegen (ui en knoflook wel even schillen). De sereh kun je overlangs insnijden of breken en kneuzen.
- Laat de bouillon ongeveer een uur koken.
- Haal de kip uit de pan. Pluk het vlees van de botten en zet even weg. Afhankelijk van hoe snel je de soep gaat serveren kan dat afgedekt op kamertemperatuur of in de koelkast.
- De botten kun je terug doen en zo lang laten trekken als je wilt, liefst zelfs de hele nacht. Als je kippenbouten neemt inclusief ribstuk kun je nog meer gezonde stoffen uit de botten en het orgaanvlees trekken.
Saus
- Vijzel of maal een madame Jeanette peper.
- Voeg naar smaak knoflook, gember en laos toe en vijzel mee. De knoflook wel eerst even persen en de gember en laos raspen.
- Bak even kort in wat milde olijfolie of kokosolie.
- Voeg de ketjap toe. Heb je geen zelfgemaakte ketjap? Gebruik dan sojasaus en siroop met zoetstof.
Vulling
- Kook (8 min) en pel 4 eieren.
- Spoel de taugé af onder heet water of leg kort in een kom met heet water. Laat uitlekken.
- Maal het knabbelspek in de keukenmachine. Snij of knip de selderij. Leg alles op aparte schaaltjes, net als de kip die je eerder geplukt hebt.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Lekker!
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!