Koolhydraatarme saoto soep
Saoto soep is een heerlijke Surinaamse kippensoep (eigenlijk betekent saoto gewoon soep), gebaseerd op de Javaanse ajam soto. Het belangrijkste onderdeel is verse kippenbouillon met onder meer piment, ui, laos, gember en sereh. De bouillon kun je vervolgens vullen met toppings die vaak aan tafel in kommetjes geserveerd worden. Zo kan iedereen zelf zijn eigen soep samenstellen. In ieder geval hoort er een gekookt eitje bij (of meerdere) en taugé. Vervolgens gaat er een sausje van ketjap en madame Jeanette (hete Surinaamse peper) overheen.
Saoto soep = frietjes en vermicelli
Een crispy mix van gebakken ui, gefrituurde rijstvermicelli en chipsfrietjes is ook een kenmerkende topping in saoto soep. Maar dat is niet koolhydraatarm.
Ketjap sausje
Ook gewone ketjap manis is niet koolhydraatarm. En weglaten…? Tja, dan heb je gewoon kippensoep met een gekookt eitje. Met een beetje creativiteit kun je toch een pittige én crispy koolhydraatarme variant maken. Ik gebruikte daarvoor gemalen knabbelspek. En het sausje kun je maken van een zelfgemaakte koolhydraatarme ketjap. Deze ketjap kan als je wilt ook soja vrij gemaakt worden.
Als je geen koolhydraatarme ketjap hebt kun je het sausje maken van sojasaus en erythritol. Maar let op: dat heeft het de neiging wat harder te worden als het afkoelt (erythritol neemt dan weer de kristalvorm aan). Kook het sausje daarom niet te dik in en voeg wat zuur toe (in het ketjap recept is dit al toegevoegd). Het sausje kun je zo pittig maken als je zelf wilt en je kunt er ook veel of weinig van toevoegen. Per kom voeg je ongeveer een eetlepel van de saus toe (aan tafel).
Niet koolhydraatarm maar alleen glutenvrij?
Ik heb dit recept voor saotosoep speciaal gemaakt voor een strikt koolhydraatarm dieet. Eet je alleen glutenvrij maar niet koolhydraatarm? Dan kun je gewone recepten van saoto soep bekijken: uitjes en frietjes kunnen glutenvrij en de gefrituurde vermicelli kan met dunne rijstnoedels. In de winkel kun je ook gewoon glutenvrije ketjap kopen.
Umami
Wil je de soep iets sterker van smaak maken dan kun je wat trassi toevoegen. Dit zit ook vaak in een Indonesisch Javaanse soto.
Dieet en ‘vrij van’
Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s voor het maken van de koolhydraatarme ketjap.
Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bv van Pit&Pit of Ahealthylife).
Voor ‘vrij van’ zaden geen piment gebruiken.
Koolhydraatarme saotosoep
Benodigdheden
- soeppan, rasp, mes, schaar, knoflookperskom, lepel
Ingrediënten
Bouillon
- 2 kippenbouten met ribstuk zonder vel
- 1 tot 1,5 l water
- bouillonpoeder
- 2 tot 3 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- groot stuk verse laos galanga
- groot stuk verse gember djahé
- 2 stengels verse sereh citroengras
- 1 el pimentkorrels
- 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet) djeroek petoet
- 4 Indonesisch laurierblad (daun salaam) daun salaam
- stukje trassie
Voor 'vrij van' zaden
- variant GEEN piment
Topping
- 4 ei
- 200 gr knabbelspek
- 4 handjes taugé
- 4 handjes verse bladselderij blad
Saus
- 1/2 tot 1 madame Jeanette peper
- 4 teentjes knoflook
- stukje verse laos
- stukje verse gember
- 6 el ketjap manis: glutenvrij, paleo of koolhydraatarm
Bereiding
Bouillon
- Doe 2 grote kippenpoten met ribstuk in 1 tot 1,5 liter water. Ik vind kippenpoten het lekkerst, dan kun je ook van de botten nog lekker bouillon trekken. Ik ben een groot fan van het vel om een kippenpoot. Maar in de soep wordt dat op een verkeerdere manier vettig. Haal het vel er dus af.
- Voeg 2 tot 3 eetlepels bouillonpoeder toe.
- Voeg ui, knoflook, gember, laos, sereh en pimentkorrels. Je kunt alles in grove stukken toevoegen (ui en knoflook wel even schillen). De sereh kun je overlangs insnijden of breken en kneuzen.
- Laat de bouillon ongeveer een uur koken.
- Haal de kip uit de pan. Pluk het vlees van de botten en zet even weg. Afhankelijk van hoe snel je de soep gaat serveren kan dat afgedekt op kamertemperatuur of in de koelkast.
- De botten kun je terug doen en zo lang laten trekken als je wilt, liefst zelfs de hele nacht. Als je kippenbouten neemt inclusief ribstuk kun je nog meer gezonde stoffen uit de botten en het orgaanvlees trekken.
Saus
- Vijzel of maal een madame Jeanette peper.
- Voeg naar smaak knoflook, gember en laos toe en vijzel mee. De knoflook wel eerst even persen en de gember en laos raspen.
- Bak even kort in wat milde olijfolie of kokosolie.
- Voeg de ketjap toe. Heb je geen zelfgemaakte ketjap? Gebruik dan sojasaus, erythritol poedersuiker en wat azijn of citroensap.
Vulling
- Kook en pel 4 eieren. Dat mag hard gekookt, een minuutje of 9, of korter voor zachtere eitjes.
- Spoel de taugé af onder heet water of leg kort in een kom met heet water. Laat uitlekken.
- Maal het knabbelspek in de keukenmachine. Snij of knip de selderij. Leg alles op aparte schaaltjes, net als de kip die je eerder geplukt hebt.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Lekker!
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!