Koolhydraatarme sambal badjak: makkelijk om zelf te maken
Makkelijk recept om zelf sambal badjak te maken, ook als je koolhydraatarm eet. In de meeste gebakken sambal die je bij de supermarkt koopt zit een hoop onnodige zooi en vooral veel suiker. Daarom maak ik het zelf. En zo moeilijk is het echt niet! Je kunt het maken met bruine erythritol. Echt strikt koolhydraatarm (kha) wordt het vanwege de uien niet, maar wel koolhydraatbeperkt (khb).
Sambal badjak is de basis voor alle gebakken sambals. Het maken is veel makkelijker dan je wellicht denkt. Al ben je er wel even mee bezig en je huis gaat behoorlijk heftig ruiken. Zet de afzuiger daarom op de hoogste stand en een raam open…
Fan van de Indonesische keuken én wil je koolhydraatarm eten? Kijk dan eens naar mijn satésaus zonder pinda of naar mijn koolhydraatarme ketjap. Of kijk hier voor nog meer koolhydraatarme Aziatische recepten en tips om koolhydraatarm Aziatisch te koken.
Verschil tussen sambal oelek en badjak
Gevijzelde verse rode peper zonder toevoeging (behalve vaak wat zout en azijn) heet sambal oelek. Sambal kun je suikervrij kopen in de supermarkt. Maar let op: niet alle sambal oelek is koolhydraatarm. Soms zit er toch weer ineens suiker in. Blijf dus altijd de etiketten lezen.
Sambal badjak is de gebakken variant waar ui, knoflook en specerijen aan toegevoegd zijn. Badjak heeft daardoor meer smaak en is (in verhouding) wat minder pittig. Door de uien is het een stuk minder koolhydraatarm dan sambal oelek.
Andere soorten sambal
Als aan de sambal meer suiker toegevoegd wordt is het een sambal manis (zoet). Aan badjak wordt ook vaak trassi toegevoegd. Deze sambal wordt dan ook wel een sambal trassie of udang (garnaal) genoemd. Juist de trassie geeft de mooie Indonesische smaak, die gaat bij mij dus standaard in de basisvariant.
Supermarkt?
Dit recept maakt gebruik van ingrediënten die je zo veel mogelijk in de supermarkt kunt kopen, ook in kleine. Al ontkom je er niet aan om sommige dingen in een toko te halen of online te bestellen.
Hete peper
Het belangrijkste ingrediënt is hete peper. In de echte Indische of Surinaamse keuken zal je kiezen voor rawit of madame Jeanette. Maar ik gebruik hier gewone rode pepers, ofwel Spaanse of chili pepers (lombok).
Met zaadjes zijn de pepers wat heter dan zonder. Hele hete pepers eventueel snijden met handschoentjes aan zodat je niet per ongeluk in je gezicht wrijft ermee.
Verse specerijen
Laos, gember en sereh neem je het liefst vers, maar heb je alleen gedroogd, dan kan het ook. Verse specerijen werden van oudsher altijd gevijzeld. Niet iedereen heeft een vijzel en het is best vermoeiend. Dus ik maak me er meestal snel vanaf met het kleine keukenmachientje dat bij de staafmixer hoort.
Ketjap
In dit recept gebruik ik ook een beetje ketjap. Ketjap heeft een typisch Indonesische smaak. Het is gemaakt van sojasaus. Dat wordt ingekookt en er worden specerijen en vooral suiker of melasse aan toegevoegd. Ketjap is daardoor veel dikker en zoeter van smaak dan sojasaus. In het Engels heet ketjap ook wel sweet soy sauce. Gewone ketjap uit de winkel bevat dus altijd suiker.
Daarom heb ik mijn eigen koolhydraatarme ketjap verzonnen. Kijk hier voor een recept voor koolhydraatarme ketjap. De ketjap kun je ook vervangen door tamari (glutenvrije sojasaus die ook het laagst is in koolhydraten) en wat zoetstof.
Heet bakken, dus in kokosolie!
Ik kies voor kokosolie om in te bakken, het moet goed tegen hitte kunnen. Kokosolie gebruik ik het liefst in pure vorm, deze smaakt echt naar kokos. Mogelijk vind jij dat voor sambal niet handig. Dan kun je de minder gezonde, bewerkte, smaak- en geurloze versie nemen. Mijn favoriet is White Pearl. Maar er zijn meerdere goede merken te koop bij Puur Mieke. Met de code Eetlekkeranders5 krijgen nieuwe klanten 5% welkomstkorting.
Potje
Ik gebruik vaak oude sambalpotjes van toen ik het nog in de winkel kocht. Je prutje past in potje voor ongeveer 200 gram. Wat er niet bij past gebruik ik zelf in het gerecht dat ik die avond maak (want als je sambal maakt krijg ik meteen trek in rendang of satésaus, dus het kan altijd ergens in ;-))
Bewaren
Een geopend potje blijft wel een aantal weken tot zelfs maanden goed in de koelkast. Als je meerdere potjes tegelijk maakt wil je de sambal waarschijnlijk nog langer kunnen bewaren. Zorg er dan voor dat je het koel (niet te warm) en donker (geen zonlicht) wegzet. Zorg er dan ook extra goed voor dat het potje en de lepel schoon zijn. Over schoon zijn de meningen verdeeld: sommigen zeggen hoge stand afwasmachine is genoeg, anderen ontsmetten echt in een oven op 100 graden of in een pan kokend water.
Ik heb van mijn oma geleerd dat het potje omgekeerd moet afkoelen (dus met je prutje op de deksel). Ook daar zijn de meningen inmiddels over verdeeld: weck experts zeggen dat de deksels tegenwoordig niet goed genoeg zijn om dat te doen en dat het potje rechtop ook gewoon vacuüm trekt.
Ui en kemirie randje koolhydraatarm
Het recept is op het randje van koolhydraatarm. In het basisrecept zitten uien en kemirie noten. Deze bevatten >5gr khd per 100 gram en zijn dus eigenlijk koolhydraatbeperkt. Uien en specerijen worden bij koolhydraatarm gedoogd als smaakmaker. In de sambal badjak zijn ze erg bepalend. Maar je kunt de uien wat minderen en de noten kun je ook weglaten.
Koolhydraatarme sambal badjak: makkelijk om zelf te maken
Benodigdheden
- vijzel
- rasp
- schoon potje
- (steel)pannetje optioneel, als suiker gebruikt
Ingrediënten
- 15 rode peper (Chili of Spaanse) voor heter: rawit of Madame Jeanette
- 2 rode ui khb
- 4 teentjes knoflook
- 1 tot 1,5 cm verse laos galanga
- 1 tot 2 cm verse gember djahé
- 1 stengel verse sereh citroengras
- 4 el koolhydraatarme ketjap (zelfgemaakt)
- of 4 el sojasaus of tamari
- + 1 el Ery Bronze (bruine erythritol)
- 2 tl trassie
- 1 tl (suikervrije) vissaus
- 5 kemirie noten khb
- 1 citroen, sap van
- 1 groot glas water warm
- 3 el kokosolie
Voor vegan en vrij van vis
- GEEN trassie
- GEEN garnalen
Bereiding
- Doe de pepers, ui en knoflook in de keukenmachine.
- Schil de gember en de laos (dunne velletjes hoeven niet allemaal geschild en mogen gewoon mee in machine). Snij in stukken en voeg toe.
- Meng tot een glad geheel. Je hebt nu een boemboe.
- Vijzel de kemirie noten (of hak in stukken)
- Zet de afzuigkap aan op de hoogste stand en liefst een raam open.
- Zet de koekenpan op halfhoog vuur. Rooster de gevijzelde kemiri noten en voeg toe.
- Zet de koekenpan op hoog vuur en doe de olie erin. Laat goed heet worden.
- Voeg de boemboe (het mengsel) toe. Even op hoog vuur een paar minuten omscheppen.
- Zet daarna het vuur halfhoog en voeg wat water toe.
- Pers de citroen en voeg het sap toe. Laat het prutje lekker stoven.
- Voeg de koolhydraatarme ketjap toe. Of de tamari met de Ery Bronze.
- Maak de trassie klein, dit kan ook in de vijzel, en voeg toe. Ook de vissaus kun je nu toevoegen.
- Voeg de citroengras (sereh) toe (even kneuzen/ ombuigen en rond wrikken) en mee laten pruttelen.
- Laat een half uurtje verder stoven en voeg water toe indien nodig.
- Doe de sambal als het nog heet is in een schoon glazen potje met deksel (of bv een wekpotje). Even goed met de lepel erin om luchtbelletjes te voorkomen en daarna meteen afsluiten.
- Als het afgekoeld is kan het de koelkast in.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!