35 koolhydraatarme recepten voor Pasen (zoet en hartig)
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Inspiratie nodig voor het Paasbuffet? Hier vind je 30 koolhydraatarme hapjes voor Pasen. Hartige snacks, eimuffins, quiche, salades en zelfs soepjes met ei. Maar ook zoete koekjes en gebak. Met ei en zonder ei, met zuivel en zonder zuivel.
Kijk hier voor alle Paasrecepten. Daar kun je filteren op glutenvrij, zuivelvrij, zonder noten en andere diëten of intoleranties.
Vrolijk Pasen. En vooral: lekker anders!
1. Keto blini met mascarpone, avocado en gerookte zalm
Hartige snack geinspireerd op blini. Maar dan met zo weinig mogelijk koolhydraten, geschikt voor een ketogeen dieet. Ik maakte poffertjes van alleen maar kaas en ei. Heerlijk met toppings van volle roomkaas en gerookte zalm met dille. Of met een mousse van avocado en wat komkommer.
2. Koolhydraatarme Surinaamse huzarensalade
Een Surinaamse (=roze) huzarensalade die zowel koolhydraatarm als paleo is. Met bloemkool, rode biet, bosui, haricots verts, augurk en kappertjes. En natuurlijk een flinke dot mayonaise.
3. Avocado en ei uit de oven (4x anders)
Een heerlijke go-to als je koolhydraatarm of keto eet. Bordevol gezonde vetten, snel klaar en je kunt bijna elke groente of wat snippertjes vlees of vis erbij doen. Gewoon wat je nog in je koelkast hebt liggen. Ideaal. Ik heb 4 variaties gemaakt om je te inspireren. Met een lekker sausje erbij.
4. Portobello met ei
Simpel en snel gerechtje waarbij je een eitje breekt in een portobello. Even de oven in en smullen maar.
5. Lijnzaad wrap met mascarpone en gerookte zalm – koolhydraatarme lunch of borrelhapje
Heerlijke koolhydraatarme wraps die je zelf kunt maken van lijnzaad en water met een beetje zout. Met een klassieke vulling van mascarpone, gerookte zalm, komkommer en verse dille. Het recept is voor drie wraps die je in acht stukjes kunt snijden.
6. Haring met radijs en kiemgroenten op komkommer toastjes
Makkelijk te maken en super gezond! Knapperige omega 3 gebakjes. Een plakje komkommer als toastje, wat dunne schijfjes radijs, een stukje haring, een druppeltje mayonaise en wat kiemgroente.
7. Ei muffins met tonijn en courgette
Handig om mee te nemen als lunch voor op het werk of naar school. Een stevige omelet in de vorm van een gebakje. Met tonijn, courgette, wat knoflook en een rood pepertje.
8. Koolhydraatarme lemonbars
Kleine citroen gebakjes met een bodem van amandelmeel en een zachte topping van citroen en ei. In de bodem en de topping gaat verder wat kokosmeel en verschillende soorten zoetstof.
9. Eimuffins met serranoham en groene asperges
Heerlijke eimuffins waarbij je de dooier heel laat. De buitenkant is een knapperige plak serranoham. Lekker afgetopt met groene asperge.
10. Koolhydraatarme krokante kaasrolletjes met avocado
Krokante rolletjes van gebakken kaas. Met een vulling van avocado mousse.
11. Ei muffins met makreel en prei
Handig om mee te nemen. Een stevige omelet in de vorm van een gebakje. Met zoete aardappel of pompoen, makreel, prei en wat rode peper.
12. Eisalade – klassieke bereiding met mayonaise, mosterd, bieslook en augurk of kappertjes
Een klassieke eisalade bestaat naast ei uit een zuurtje, zout en een beetje pit. Het zuurtje komt in dit recept van de mayonaise, mosterd, kappertjes en augurk. De pit komt van de bosui of bieslook en de chiliflakes.
13. Lijnzaad wrap met eisalade en gerookte ham: een heerlijke koolhydraatarme lunch
Heerlijke koolhydraatarme wraps die je zelf kunt maken van lijnzaad en water met een beetje zout. Met een vulling van eisalade en gerookte ham.
14. Citroen amandelkoekjes met eiwit, zonder boter – koolhydraatarm
Makkelijk en snel te maken amandelkoekjes met citroenrasp. Van amandelmeel met eiwit, wat zoetstof, (wijnsteen) bakpoeder en een snufje zout.
15. Keto kaas knoflookbrood met ei en lijnzaad (glutenvrij, zonder koemelk en lactosevrij)
Heerlijk koolhydraatarm stokbroodje voor bij de borrel. Met twee soorten kaas (feta en gewone of geitenkaas), noten en zaden. En als je wilt natuurlijk knoflook. Ook kun je olijven of zongedroogde tomaatjes toevoegen.
16. Japans gemarineerd soja ei met bloemkoolrijst
Gemarineerde gekookte eitjes in sojasaus (of kokos amino's), mirin, gember en knoflook. Als je wilt met wat rode peper. En heb je geen mirin in huis? Dan werkt een mooie appelazijn ook prima!
17. Koreaanse omelet met nori zeewier
Hartige, smeuïge omelet met nori, sojasaus en een beetje sesamolie. Geïnspireerd op de Koreaanse gyeran mari (gerolde omelet).
18. Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije Quiche Lorraine
De klassieke Franse quiche in een glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm én paleo jasje. Met amandelmeel, pompoen, ei en amandelroom. En natuurlijk uitgebakken spekreepjes.
19. Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije quiche ham prei
Een ham prei quiche met een bodem van amandelmeel en een vulling op basis van ei en amandelroom. Glutenvrij, zuivelvrij, paleo en koolhydraatarm.
20. Italiaanse eisoep (Straciatella alla Romana)
Een Italiaanse soep met zeer interessante sliertjes erin… En het is geen vermicelli of pasta, maar ei! De basis is een runderbouillon met tomaat. Vaak afgemaakt met peterselie en basilicum. Verder kan je zo creatief zijn als je zelf wilt.
21. Zachte makreelmousse met mosterd en bieslook
Zachte en romige makreelmousse van plantaardige yoghurt, met mosterd, bieslook, radijsjes en munt. Lekker als voorafje, bij de borrel of bij de sushi. Te serveren in een glaasje, een tomatencupje of een witlofblad.
22. Pittige makreelmousse
Smaakvolle romige mousse van gerookte makreel met een rood pepertje, knoflook, gember en radijs. Lekker als voorafje uit een glaasje. Of als borrelhapje of bij sushi in een gevuld tomaatje of op een witlofblad.
23. Forsmak – Joodse haringmousse met roomboter, appel en ui uit Odessa
Forsmak is een Joodse haringmousse die vooral in Oekraïne gegeten wordt in de omgeving van Odessa. Met haring, appel, ui, azijn en roomboter.
24. Aardbeien met serranoham
Heerlijk klein hapje voor bij de borrel of als snack tussendoor. De koolhydraatarme versie van meloen met ham.
25. Haring tompouce met pompoen, rode biet en zeewier bacon
Heerlijk ziltig en lichtzoet gebakje van pompoenlasagna, gepofte rode paprika, rode biet en haring. Afgetopt met gebakken dulse (zeewier) en bosui.
26. Chiapudding met vanille lemoncurd
De lekkerste en romigste pudding die ik heb gegeten sinds ik geen zuivel meer eet. Deze pudding is koolhydraatarm en zuivelvrij, maar heerlijk zoet en romig. Het combineert een 'overnight chia' met een vanille lemoncurd. De curd heb je wellicht al in de koelkast staan, anders kun je dit redelijk snel maken.
27. Haring terrine met rode biet en groene asperge
Koud voorgerechtje van haring, rode kool en groene asperge in een gelei van visbouillon, een beetje vissaus en bietensap.
28. Koolhydraatarme en paleo soupa avgolemono (Griekse eisoep)
Een heerlijke soep waarbij je eerst zelf bouillon maakt van kippenpoten. Daar voeg je gepofte knoflook aan toe. Gepofte knoflook is zacht en zoet van smaak en geeft zelfs wat romigheid. Daarna voeg je opgeklopt ei toe en citroen. Je krijgt zo een frisromige en luchtige soep.
29. Chinese eisoep (egg drop soup)
Wel eens bij de Chinees soep gegeten met romige sliertjes erin? Ontzettend smaakvol? Die is o zo simpel zelf glutenvrij, zuivelvrij én koolhydraatarm te maken, want die sliertjes zijn gewoon ei! Ze ontstaan door een geklutst ei in draaiende, kokende bouillon te gieten. Een makkelijk en snel recept dat toch heel verrassend is.
31. Haring saladesnack met avocado mayonaise in Romaine sla
Gezonde en makkelijk snack. Een bordje om blij van te worden! Vol Romaine bladeren met haring, komkommer, tomaat en avocado. En een heerlijk pittige avocado mayonaise met chilivlokken.
32. Haring ceviche met limoen, rode peper en avocado
Het klassieke visgerecht uit Peru met een Hollandse twist door Hollandse nieuwe haring te gebruiken. De volle smaak van lekkere vette Hollandse nieuwe past perfect bij de eveneens volvette smaak van avocado. Fris en licht door de limoen en de komkommer. Pittig door de rode peper en het uitje.
33. Italiaanse eisoep (Straciatella alla Romana)
Een Italiaanse soep met zeer interessante sliertjes erin… En het is geen vermicelli of pasta, maar ei! De basis is een runderbouillon met tomaat. Vaak afgemaakt met peterselie en basilicum. Verder kan je zo creatief zijn als je zelf wilt.
34. Ramen met kip, gemarineerd soja ei en zeewier
Koolhydraatarme en vegan (maaltijd)soep met shiitake, paksoi en bosui. Met miso, zeespaghetti, tempeh en noodles. Japans Koreaanse smaken.