Koolhydraatarme ramen met kip, gemarineerd soja ei en zeewier
Ramen is een heerlijke Japanse soep met noodles. In dit geval een makkelijk shoyu ramen, oftwel noodle soep met sojasaus. Verder met kip en zeewier om een snelle bouillon te trekken. Als groente gebruik ik paksoi, tauge en gember. De ster van dit recept is een heerlijk umami ei: gekookt en daarna gemarineerd in sojasaus. Met shirataki (konjac) of kelp noodles.
Hou je van Japanse soep? Kijk dan ook eens naar mijn:
- ramen met champignons, miso, zeewier en tempeh
- easy misosoep met witte asperges
- auberginesoep met miso en gepofte knoflook
Fan van soja eieren? Kijk dan ook eens naar dit ei met bloemkoolrijst.
Gemarineerd ei
Het ei kun je marineren nadat het gekookt is. Dat kan in wat sojasaus met azijn. Ook knoflook en gember kun je aan de marinade toevoegen. Leg je dit een nachtje in de koelkast, dan krijg je een dun randje soja in het eiwit. Doe je dit langer dan trekt de sojasaus steeds dieper het ei in.
Zeewier spaghetti
Zeespaghetti is de benaming voor de jonge scheuten van riemwier. Dat is een bruin wier dat groeit op rotsen. Het groeit in slierten, vandaar de naam spaghetti. Maar behalve de vorm heeft het dus helemaal niets met pasta te maken. Lees meer over zeewier in mijn zeewier special. Met uitleg, tips voor de bereiding en recepten.
Is zeewier gezond?
Ja, zeewier is heel gezond! Zeewier bevat veel gezonde omega 3 vetzuren en mineralen. Eigenlijk is het (naast algen zoals spirulina) onmisbaar als je vegan of koolhydraatarm eet. Zeewier bevat vooral veel jodium. In een Westers dieet krijg je meestal te weinig jodium binnen. Met wat zeewier vul je dit eenvoudig aan en op een gezonde manier. Maar te veel jodium is ook niet goed. Een algemene richtlijn is daarom maximaal 3x per week zo rond de 50 gram gedroogd wier te eten. In dit recept gebruik je 20 gram per persoon.
Let op: als je zwanger bent of bij een auto-immuunziekte van de schildklier (Hashimoto of Graves) geldt deze richtlijn niet! Dan moet je juist heel voorzichtig zijn met jodium. Vraag je eigen arts of voedingsdeskundige om advies.
Soorten zeespaghetti
De bekendste zeespaghetti is van Seamore (I sea pasta). Deze zie je ook op de foto, maar deze kan sporen van gluten bevatten. Of de kans dat er gluten inzitten heel groot is betwijfel ik. Bij mijzelf gaat het om een andere reactie op gluten (lees meer). En ik eet daarom deze zeespaghetti gewoon. Maar bij coeliakie zou ik deze niet eten. De zeespaghetti vlokken van Porto Muiños zijn dan een goed alternatief, die zijn gegarandeerd glutenvrij. Beide merken zijn te koop bij Wereld van Zeewier.
Beide soorten kunnen sporen van vis en schaal- en schelpdieren bevatten. Bij een allergie laat je het wier weken en daarna spoel je het goed af. Bouw zelf deze tussenstap in, deze staat niet in het recept!
Koolhydraatarme noodles
Als je koolhydraatarm eet heb je keus uit 2 soorten zero noodles of keto ‘noedels’:
- Konjac noodles of shirataki noodles
- Kelp noodles
Wat zijn konjac noodles?
Het lijkt alsof konjac noodles iets nieuws zijn, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme of paleo leefstijl. Maar het zijn traditionele Japanse noodles. Ook wel shirataki noodles genoemd.
Ze bevatten nauwelijks calorieën. Daarom heten ze ook wel zero of keto noedels. Maar ze bevatten veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus zeker gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Wat is konjac?
Konjac is poeder dat gewonnen wordt uit de wortels van de konjac plant. Het is ook wel bekend als glucomannan. Het poeder wordt niet alleen voor noodles gebruikt maar bijvoorbeeld ook als bindmiddel. Vergelijkbaar met agar agar.
Soorten konjac noodles
Konjac of shirataki noodles zijn te koop bij diverse online winkels voor natuurvoeding of koolhydraatarme producten. Bijvoorbeeld van Terrasana bij Puur Mieke of bij Lowcarbcenter onder de naam Slim. Bij Puur Mieke krijgen nieuwe klanten 5% welkomstkorting met de code Eetlekkeranders5
Jumbo verkoopt dikke en dunne konjac noodles, beide onder de naam shirataki. Ik heb zelf hier de dunne shirataki gebruikt. Deze staan ook op de foto.
Bij AH kun je ook shirataki kopen, deze zijn van het merk Saitaku. Bij AH XL is het merk Damhert te koop. Tot slot heeft de Action varianten. Deze zijn te koop onder de naam zero noodles, rijst en pasta. Beide heb ik nog niet uitgeprobeerd. Over de noodles van Action heb ik de weinige positieve feedback gekregen.
Wat zijn kelp noodles?
Kelp is een zeewier. Zeewier is een enorm sterke en veerkrachtige plant die goed kan meebewegen met de krachten van de zee. Dat komt doordat de celwand van zeewier bestaat uit een gelei-achtige substantie. Die stof kan gebruikt worden in voeding. Misschien ken je agar agar om pudding en vegan cheesecake mee te maken? Dat is poeder dat gewonnen wordt uit rode zeewieren. Kelp is een bruin zeewier en de gelei die je daarvan kunt maken is zeer geschikt voor noodles.
Soorten kelp noodles
Ik ken 2 merken kelpnoodles die online in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Het merk ‘Schultz & König’ bevat minder dan 0,5 gr khd en is te bestellen bij Wereld van Zeewier. Het merk ‘Sea tangle’ bevat 3 gr khd per 100 gram en is te bestellen bij Ekoplaza en iHerb.
Kelp is geen puur zeewier
Gewone kelp, dus het PURE zeewier, heeft net als zeespaghetti een hoog jodium gehalte. Maar… De noodles bestaan NIET uit pure kelp. Alleen uit een stof die gewonnen wordt uit de celwand van kelp. De noodles bevatten slechts 25 mcg jodium per 100 gram. Gedroogde kelp of kombu bevat 25 tot wel 65 mg per 100 gram. Dat is dus microgram (mcg) ten opzichte van milligram (mg).
Kortom: de noodles bevatten op z’n minst 1000x minder jodium dan gedroogd puur wier. De waarschuwingen en de maximum hoeveelheid zoals hierboven uitgelegd gelden dus niet voor de noodles.
Ramen met kip, gemarineerd soja ei en zeewier
Benodigdheden
- soeppan
- (blok)rasp
- vergiet of zeefje
Ingrediënten
- 600 ml water
- 1 grote kipdijfilet of 2 kleine
- 40 gr zeespaghetti
- 1 tot 2 tl (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 2 druppels (suikervrije) vissaus
- 1 scheutje rijstazijn
- 1 klein stukje verse gember
- 40 gr zeewier spaghetti
- 1 tot 2 porties dunne shirataki noodles of zero pasta of kelp noodles
- 2 bladen paksoi
- 2 handjes taugé
Voor de topping
- 2 gekookte eieren
- 2 teentjes knoflook
- 1 stukje gember
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 1 el rijstazijn
Bereiding
Topping
- Rasp een stukje gember, pers de knoflook en meng dit met de azijn en de sojasaus (of kokosamino's) in een zakje.
- Pel de (afgekoelde) eieren en doe ze in het zakje. Sluit af met zo weinig mogelijk lucht. Leg het zakje in een bakje (voor het geval het gaat lekker) in de koelkast. Laat een dag marineren. Eventueel twee voor een sterkere smaak.
Soep
- Haal de eieren uit de koelkast en snij overlangs doormidden.
- Zet een pannetje op met heet water. Voeg één theelepel sojasaus toe en de azijn. Kook de zeespaghetti daarin.
- Rasp de gember en snij de kip en voeg toe. Kook samen zo'n tien minuten.
- Spoel de taugé af onder heet stromend water. Snij de paksoi. Voeg de witte delen toe aan soep.
- Spoel de noodles af onder de koude kraan.
- Voeg de noodles en de groene delen van de paksoi toe. Hou je van zachte taugé dan mag deze ook de soep in. Knapperige taugé server je als topping op de borden.
- Zet het vuur laag. Voeg de vissaus toe en proef. Maak af met extra vissaus of sojasaus.
- Schenk de borden vol en leg in elk bord twee stukken ei.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.