Koolhydraatarme rabarberjam met frambozen en aardbeien
Basisrecept voor koolhydraatarme jam van rabarber. Ik zoet de jam met rood fruit, met name frambozen en aardbeien combineren erg goed bij rabarber. Maar je kunt ook denken aan geraspte sinaasappelschil.
Hoe maak je koolhydraatarme jam?
Jam maak je hetzelfde als moes of compote: door het te koken. Meestal kook je fruit in met suiker. Zo ontstaat een mooiedikkemkes.
Jam maken zónder suiker werkt iets anders dan met. Bij het inkoken mét suiker verandert er namelijk iets in de structuur van de jam. Het wordt dikker en een beetje stroperig. Suiker karamelliseert. Dat effect heb je niet als je erythritol gebruikt. Erythritol lost wel op maar houdt dezelfde chemische structuur en maakt de jam niet dikker. Na het koken van de moes voeg ik daarom chiazaad toe.
Extra smaakmakers
Ik hou de jam verder neutraal omdat dit een basisrecept is Maar je kunt zelf specerijen toevoegen afhankelijk van je smaak of waar je de jam voor wilt gaan gebruiken. Overweg dan in ieder geval vanille, venkelzaad, kaneel en kardemom.
En uiteraard de eerder genoemde sinaasappelrasp. Dat geeft veel smaak en heeft als groot voordeel dat het geen koolhydraten bevat.
Steriel potje
Indien luchtdicht afgesloten kan je de jam lang bewaren. Dat doe je gewoon in een oud jampotje: glas met draaideksel. Zorg er dan wel voor dat het potje steriel is en dat je de jam heet in het potje stort. Vullen tot vlak onder de rand en meteen dicht doen.
Bij mij persoonlijk is dit altijd voldoende gebleken. Maar…
Wecken
Deze methode is niet gegarandeerd veilig voor bederf. Wil je echt zeker zijn dat je de jam lang kunt bewaren, dan moet je wecken. Je moet hiervoor een echt weckpotje hebben met de juiste klemmen en rubbers.
Niet op z’n kop
Door het afkoelen zal het potje vanzelf vacuum trekken. Vroeger gaf men het advies dat het potje het best ondersteboven gezet kon worden. Tegenwoordig denken veel deskundigen dat het overbodig is. Én dat de kwaliteit van de binnenkant van dekseltjes is verminderd waardoor het eerder nadelig kan zijn dan voordeel oplevert.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en vegan.
Koolhydraatarme rabarberjam met frambozen en aardbeien
Benodigdheden
- kookpannetje
- zeef + kom
- oud jampotje steriel of 'afwasmachineschoon'
Ingrediënten
- 500 gr rabarber schoongemaakt gewogen
- 3 el water
- 3 el erythritol
- 100 gr frambozen
- of 100 gr aardbeien
- 4 el chiazaad
Bereiding
- Was de rabarber en snij in stukjes. Doe samen met het water en de erythritol in de pan. Kook 5 minuten terwijl je steeds omroert. Je hebt nu een redelijk vochtige moes met her en der nog wat hardere stukjes.
- Voeg het chiazaad toe. Laat 5 minuten meekoken.
- Voeg de frambozen toe. Pureer alles. Laat nog een minuutje of 5 pruttelen. Liefst bewaren in een steriel glazen potje.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!