Koolhydraatarme rabarberjam
Basisrecept voor koolhydraatarme jam van rabarber. Ik zoet de jam met rood fruit, met name frambozen en aardbeien combineren erg goed bij rabarber. Maar je kunt ook denken aan geraspte sinaasappelschil.
Jam maak je hetzelfde als moes of compote: door te koken. Jam maken zonder suiker werkt iets anders dan met. Bij inkoken met suiker verandert er iets in de structuur van de jam. Dat effect heb je niet als je erythritol gebruikt. Na het koken van de moes voeg ik daarom chiazaad toe.
Ik hou de jam verder neutraal. Maar je kunt zelf specerijen toevoegen afhankelijk van je smaak of waar je de jam voor wilt gaan gebruiken. Overweg dan in ieder geval vanille, venkelzaad, kaneel en kardemom.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en vegan.

Koolhydraatarme rabarberjam
Benodigdheden
- kookpannetje
- affiliate linkstaafmixer
- zeef + kom
- oud jampotje of steriel of 'afwasmachineschoon'
Ingrediënten
- 500 gr rabarber schoongemaakt gewogen
- 3 el water
- 3 el affiliate linkerythritol
- 100 gr frambozen
- of 100 gr aardbeien
- 4 el affiliate linkchiazaad
Bereiding
- Was de rabarber en snij in stukjes. Doe samen met het water en de erythritol in de pan. Kook 5 minuten terwijl je steeds omroert. Je hebt nu een redelijk vochtige moes met her en der nog wat hardere stukjes.
- Voeg het chiazaad toe. Laat 5 minuten meekoken.
- Voeg de frambozen toe. Pureer alles. Laat nog een minuutje of 5 pruttelen. Liefst bewaren in een steriel glazen potje.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!