Koolhydraatarme rabarberjam

Basisrecept voor koolhydraatarme jam van rabarber. Ik zoet de jam met rood fruit, met name frambozen en aardbeien combineren erg goed bij rabarber. Maar je kunt ook denken aan geraspte sinaasappelschil.

Jam maak je hetzelfde als moes of compote: door te koken. Jam maken zonder suiker werkt iets anders dan met. Bij inkoken met suiker verandert er iets in de structuur van de jam. Dat effect heb je niet als je erythritol gebruikt. Na het koken van de moes voeg ik daarom chiazaad toe.

Ik hou de jam verder neutraal. Maar je kunt zelf specerijen toevoegen afhankelijk van je smaak of waar je de jam voor wilt gaan gebruiken. Overweg dan in ieder geval vanille, venkelzaad, kaneel en kardemom.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan.

Koolhydraatarme rabarberjam

Marjolein
Basisrecept voor koolhydraatarme jam van rabarber. Zonder suiker, gezoet met rood fruit en een beetje erythritol.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Lente en zomer
Gang Bijgerechten, Sauzen & dips
Keuken Europees
Porties 1 potje
Calorieën 258 kcal

Benodigdheden

  • kookpannetje
  • affiliate linkstaafmixer
  • zeef + kom
  • oud jampotje of steriel of 'afwasmachineschoon'

Ingrediënten
  

  • 500 gr rabarber schoongemaakt gewogen
  • 3 el water
  • 3 el affiliate linkerythritol
  • 100 gr frambozen
  • of 100 gr aardbeien
  • 4 el affiliate linkchiazaad

Bereiding
 

  • Was de rabarber en snij in stukjes. Doe samen met het water en de erythritol in de pan. Kook 5 minuten terwijl je steeds omroert. Je hebt nu een redelijk vochtige moes met her en der nog wat hardere stukjes.
  • Voeg het chiazaad toe. Laat 5 minuten meekoken.
  • Voeg de frambozen toe. Pureer alles. Laat nog een minuutje of 5 pruttelen. Liefst bewaren in een steriel glazen potje.

Notities

Genoemde calorieën is voor een hele pot.
Indien luchtdicht afgesloten kan je de jam lang bewaren. Zorg er dan wel voor dat het potje steriel is en dat je de jam heet in het potje stort. Vullen tot vlak onder de rand en meteen dicht doen. Door het afkoelen zal het vanzelf vacuum trekken. Vroeger gaf men het advies dat het potje het best ondersteboven gezet kon worden. Tegenwoordig denken veel deskundigen dat het overbodig is. Én dat de kwaliteit van de binnenkant van dekseltjes is verminderd waardoor het eerder nadelig kan zijn dan voordeel oplevert.

Voedingswaarde

Calorieën: 258kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept