Koolhydraatarme pommes duchesse van bloemkool met kaas
Pommes duchesse zijn mooie torentjes van aardappelpuree met wat boter en eigeel. Maar aardappels passen niet in een koolhydraatarm dieet. Ik heb daarom een variant gemaakt met bloemkool. Je kunt immers ook heerlijke bloemkoolpuree maken als alternatief voor aardappelpuree. Maar bloemkool is een stuk natter en minder stevig dan aardappel. Daarom gebruik ik een extra ingrediënt: kaas. Zonder de kaas zijn ze niet stevig genoeg om mooi op te spuiten.
Fan van bloemkool? Kijk dan ook eens naar deze licht zoetige bloempuree met amandelpasta of deze iets pittigere bloemkoolhummus met tahin.
Kijk hier voor alle kerstrecepten. Deze zijn ook geschikt voor andere sjieke, klassieke diners.
Koolhydraatarme aardappelpuree
Het grote voordeel is dat bloemkool bijna geen zetmeel bevat. En het grote nadeel van bloemkool is… dat het bijna geen zetmeel bevat. Het klinkt als een grapje, maar is wel precies waarom je soms lastig één op één ingrediënten kunt vervangen door een koolhydraatarm alternatief.
Ik voeg daarom kaas toe voor de stevigheid. Best flink wat kaas. Je hebt hier echte smeltkaas voor nodig. Iedere jonge of jong belegen kaas die stevig is, die je wel mooi kunt raspen, is geschikt. Het moet kaas zijn die smelt maar ook uit kan harden.

Koolhydraatarme pommes duchesse (van bloemkoolpuree, met kaas)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- schone theedoek
- (blok)rasp
- spuitzak met grote gekartelde spuitmond
Ingrediënten
- 600 gr gekookte bloemkool rauw gewogen
- 120 gr jonge of jong belegen (geiten)kaas
- ½ tl (grasgevoerde) roomboter
- 1 el Harissa kruidenmix
- 2 flinke snuffen zout roze Himalaya of Keltisch zee
Variant
- 1 tl citroen, rasp van
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
Bereiding
- Laat de bloemkool enigszins afkoelen na het koken. Mag ook een paar uur of zelf een dag van tevoren gekookt worden.
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Doe de bloemkool (in twee etappes) in de theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Doel is om 400 gram bloemkool over te houden.
- Rasp de kaas. Meng dit samen met de boter door de uitgeknepen bloemkool. Dat gaat het makkelijkst met een staafmixer. Meng ook de harissa kruidenmix of een (zelfverzonnen) variant erdoor.
- Spuit torentjes op de de bakplaat. Zet 20 minuten in de oven. Check of het niet te hard gaat, geef liefst nog minimaal 5 minuten. Kleine verbrande randje kun je straks eventueel wegknippen.
- Haal uit de oven en laat licht afkoelen om wat steviger te worden.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Je schrijft niet waarvoor de staafmixer gebruikt moet worden, ik heb m maar gebruikt om het geheel wat smeuïg te maken.
Hoi Karin, dankjewel voor je reactie ❤️ ik heb de tekst aangepast. Het is inderdaad om het geheel lekker smeuïg te mixen. Groetjes Marjolein