Koolhydraatarme pastasalade met gerookte kip, tomaatjes en pesto – ook glutenvrij en paleo
Misschien wel de meest gemaakte pastasalade op de wereld: met pesto. Hier gecombineerd met gerookte kip, rucola, tomaat en pijnboompitjes. De pijnboompitjes kun je eventueel vervangen door koolhydraatarmere walnoten. Voor de pasta heb ik deze KPNI keto penne gevonden met psylliumvezels en lijnzaad.
Fan van pastasalade? Kijk dan ook eens bij deze
- met venkel en salami (kha)
- met witlof, gerookte kip, granaatappel en tahindressing (khb)
- met perzik, rode biet, Mozzarella en pijnboompitten (khb)
Zelf pesto maken
De pesto maak je heel makkelijk en snel zelf: met verse basilicum, pijnboompitten, Pecorino, een teentje knoflook, citroensap en olijfolie. Als je het op authentieke wijze maakt moet je flinke stampen met een vijzel. Maar ik maal het simpelweg in de keukenmachine. Nog geen twee minuten werk!
Koolhydraatarme pasta
Dit recept is de zesde uit een serie over koolhydraatarme pasta. Eerder maakte ik vier (warme) koolhydraatarme pasta’s met 3 verschillende soorten van Just Taste (pasta kip pesto en pasta carbonara met zwarte bonen spaghetti, pasta kip en ui met kikkererwten-soja linguini en pasta alla Norma met kikkererwten-soja linguini).
Deze pasta’s voldeden voor een warme maaltijd, maar hebben geen stevige bite. Niet geschikt voor een pastasalade dus. Daarom ben ik verder gaan zoeken. Voor mijn vijfde recept (pastasalade met venkel en salami) ik heb een vezelrijke pasta gevonden van Treat met psyllium en lijnzaad: KPNI keto penne. En die heb ik hier ook gebruikt.
Treat producten zijn KPNI en paleo proof. Het KPNI dieet is niet zo heel bekend, ik noem het verder op mijn site ook niet. Maar het is een gezond dieet dat vooral gericht is op een gezond microbioom. Het bevat dan ook veel probiotische vezels die een goede voedingsbodem vormen voor je darmflora. Meestal zit Treat daardoor wat hoger in de koolhydraten. Maar de speciale keto penne vormt daarop een uitzondering en is, naast KPNI en paleo, ook lowcarb.
Zero pasta
Er zijn niet veel échte koolhydraatarme pasta’s. Onder de norm van 5 gram koolhydraten per 100 gram ken ik alleen pasta van konjac of kelp. Dit is voor een salade wat mij betreft geen succes. Ik eet het overigens wel met sticky Aziatische sauzen. Ik heb zelfs een hele konjac en kelp special gemaakt.
Kha/khb pasta
Naast zero pasta is er veel keus in pasta’s die tussen de 12,3 en 25 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Deze pasta’s zijn ruim koolhydraatarm tot koolhydraatbeperkt. Voorbeelden hiervan zijn Feeling OK, WeCare en Adam’s pasta. Deze gebruiken geïsoleerde tarwe eiwitten waaronder gluten. Helaas eet ik geen gluten of tarwe dus deze kan ik niet testen. Ik hoor wel van verschillende mensen dat ze prima te eten zijn. Kijk hier voor penne van Feeling OK en WeCare bij Lowcarbcenter.
Just Taste laag in koolhydraten
De meeste bekende pasta net bij en de norm van 5 gram zijn de Just Taste pasta’s (te koop bij Lowcarbcenter). Ze zijn bijna strik koolhydraatarm (kha): van 8,5 tot 10,7 per 100 gram en 4,3 tot 5,7 per portie. Ik vind deze goed te doen. Redelijk smaakloos, dus maak er vooral een lekkere saus bij. De bite is toch wel wat rubberig.
Treat KPNI keto penne nog lager!
De KPNI keto pasta van Treat blijkt zelfs zelfs nog iets minder koolhydraten te bevatten dan Just Taste: 7,6 per 100 gram en en 3,8 per portie.
Is de keto penne van Treat lekker?
Wat smaak betreft vond ik de KPNI keto penne eerst niet heel bijzonder, vergelijkbaar met die van Just Taste. Met voorproeven had ik er dan ook even een hard hoofd in.
Maar eenmaal gemengd met de rest van de salade was ik positief verrast. De bite was lekker! Helemaal niet rubberig en ik heb mijn bord echt met smaak leeg gegeten. Vandaar dat i hem hier weer gebruik.
Koolhydraatarme pastasalade met gerookte kip, tomaatjes en pesto
Benodigdheden
- kookpan
- zeef of vergiet en optioneel keukenpapier
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 100 gr KPNI keto penne
- 40 gr rucola = 2 flinke handjes
- 100 gr gerookte kipfilet
- 100 gr cherry of snoeptomaatjes
- 25 gr Pecorino = 2x half handje als topping
- 25 gr pijnboompitten = 2x half handje als topping
- extra vierge olijfolie naar smaak als topping
Pesto
- 25 gr basilicum = ongeveer een plantje
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 1 citroen, sap van
- 1 teentje knoflook
- 25 gr Pecorino = een handje
- 25 gr pijnboompitten = een handje
Voor meer koolhydraatarm
- walnoten in plaats van pijnboompitten (khb)
Bereiding
- Kook de pasta 9 minuten in ruim water. Spoel daarna af onder de koude kraan. Laat uitlekken dep eventueel droog.
- Rooster alle pijnboompitten in een hete pan zonder olie. Hou die voor de pesto apart van die voor de topping
- Rasp alle kaas (als je die gebruikt). Hou die voor de pesto apart van de kaas voor over de salade (topping).
- Meng alle ingrediënten voor de pesto in de keukenmachine. De knoflook eerst even kleiner snijden.
- Was en snij de tomaten. Snij de kipfilet.
- Meng de pesto door de pasta. Meng de rucola, kip en tomaten er ook door.
- Serveer op de borden en top af met de resterende kaas en pijnboompitten.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!