Koolhydraatarme pasta kip pesto van edamame spaghetti
Koolhydraatarme pasta van edamame is een goed alternatief voor pasta van tarwe. Ik heb hier edamame spaghetti gecombineerd met gebakken kip en een eveneens koolhydraatarme pesto van rucola, basilicum en walnoten (in plaats van pijnboompitten). En natuurlijk veel extra vierge olijfolie en Parmezaan of Pecorino.
Dit recept is de derde uit een serie over koolhydraatarme pasta. Eerder maakte ik een pasta met kip en ui en een pasta alla Norma (met gebakken aubergine). Deze maakte ik met een vergelijkbare pasta: kikkererwten-soja linguini.
Koolhydraatarme pasta
Er zijn niet veel échte koolhydraatarme pasta’s. Onder de 5 gram koolhydraten per 100 gram ken ik alleen pasta van konjac of kelp. Soms ook zero pasta genoemd omdat het daadwerkelijk 0 koolhydraten bevat. Persoonlijk vind ik dit voor Italiaanse sauzen geen succes. Ik eet het liever bij sticky Aziatische sauzen. Ik heb zelfs een hele konjac en kelp special gemaakt met Japanse konjac noodles, Chinese sticky noodles en Indonesische konjac bami goreng.
Koolhydraatbeperkte pasta
Wel is er veel keus in pasta’s die rond de 25 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Deze pasta’s zijn koolhydraatbeperkt. Voorbeelden hiervan zijn Feeling OK en Adam’s pasta. Deze gebruiken geïsoleerde tarwe eiwitten waaronder gluten. Helaas eet ik geen gluten of tarwe dus deze kan ik niet testen. Ik hoor wel van verschillende mensen dat ze prima te eten zijn.
Zeer laag in koolhydraten
Ik heb voor dit recept pasta gebruikt van Just Taste (te koop bij Lowcarbcenter). Dit is koolhydraatarme pasta die zelfs bijna strikt kha is. Ik koos hier voor de edamame spaghetti variant. Die is groen, al vervaagt de kleur wat met koken. Het bevat heel weinig koolhydraten (9,1 gr khd per 100 gram. Een portie van 60 gram bevat slechts 5,7 (ik vond overigens 50 gram per portie genoeg).
Het is dus ‘officieel’ net niet strikt koolhydraatarm (kha) maar het komt wel héél dicht in de buurt. Alles is overigens droog gemeten, gekookt wordt de pasta 2 tot 3x zwaarder.
Andere pasta zeer laag in koolhydraten
Er zijn meerdere varianten met een vergelijkbaar gehalte aan koolhydraten: ook zwarte bonen spaghetti en kikkererwten-soja linguini (8,5 gr khd per 100 gram/5,3 per portie).
Is deze pasta van kikkererwten lekker?
Ik was eerder al positief verrast toen ik de kikkererwten pasta vergeleek met zero noodles van konjac (shirataki) of kelp. Dan was deze pasta echt een stuk lekkerder. De edamame spaghetti is vergelijkbaar. Maar ik vind hem wel erg dun. Ik vind wat dat betreft de linguini net iets prettiger om mee te werken. Ik heb alle keren wel met smaak zitten eten.
Maar… Wat wel gezegd moet worden: je merkt duidelijk dat het geen echte pasta is. Zowel de smaak als het ‘mondgevoel’ zijn wat vlak. Je levert simpelweg wat in aan smaak en textuur als je de zetmelen weghaalt. Maar het is een goede pasta als je écht laag wilt zitten in je koolhydraten.
Portiegrootte
Op het pak wordt uitgegaan van een portie van het iets meer dan 60 gram. Ik vond 50 eigenlijk wel genoeg. Kom je tekort? Dan zou ik liever wat meer kip en pesto nemen.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en op het randje tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt.
Koolhydraatarme pasta kip pesto van edamame spaghetti
Benodigdheden
- kookpan
- (blok)rasp of kaasschaaf/mandoline en fijne rasp
- vergiet optioneel
Ingrediënten
- 100 gr edamame spaghetti
- 2 kipdijfilets
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl tijm
- 75 ml extra vierge olijfolie
- 85 gr rucola
- 1 citroen liefst biologisch
- 1 teentje knoflook
- 1 flinke hand basilicum + garnering
- 50 gr Pecorino of Parmezaan
- 50 gr walnoten
- 2 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
- olijfolie om de kip te bakken
Bereiding
- Snij of knip de kip in stukjes en bak in wat olie. Voeg paprikapoeder, tijm en een snuf zout toe.
- Was de citroen. Rasp de schil met een fijne rasp. Pers het sap eruit.
- Voeg de rasp toe aan de kip. Zet laag en laat langzaam garen.
- Snij ondertussen de knoflook in plakjes. Verkruimel de walnoten. Doe samen met de rucola, basilicum, citroensap, olijfolie en een flinke snuf zout in de keukenmachine. Hou wat mooie blaadjes basilicum achter om te garneren.
- Maal de pesto fijn. Voeg steeds een eetlepel water toe tot je een redelijk dunne saus hebt. Het mag nét gietbaar zijn. Waarschijnlijk heb je zo'n 5 eetlepels nodig. Blijft het te dik, voeg dan wat extra water toe.
- Breng in de kookpan water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook kort: 3 tot 4 minuten. Giet daarna af, eventueel in de vergiet.
- Rasp ondertussen de kaas.
- Als de kip gaar is en de pasta afgegoten voeg je de kaas toe aan de kip. Hou wat kaas achter om mee te garneren.
- Giet de pesto bij de kip en laat op laag vuur even warm worden. Het hoeft niet te koken of garen, alleen warm worden
- Meng de pasta er doorheen.
- Verdeel de pasta over de borden. Sprenkel de kaas erover. Top af met een paar blaadjes basilicum.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!