Koolhydraatarme pasta carbonara met zwarte bonen spaghetti
Koolhydraatarme spaghetti van zwarte bonen is een goed alternatief voor pasta van tarwe. Ik heb er een heerlijk smeuïge Carbonara van gemaakt. Met gerookt spek, eidooiers en Pecorino.
Dit recept is de vierde uit een serie over koolhydraatarme pasta. Eerder maakte ik een pasta met kip en ui en een pasta alla Norma (met gebakken aubergine). Beide met kikkererwten-soja linguini. Ook maakte ik een pasta kip pesto van edamame spaghetti.
Carbonara saus: zonder room!
Een traditionele Carbonara bevat eidooiers, Pecorino en Italiaans spek. Het bevat geen room! De binding komt van een klein beetje kookvocht van de pasta. Dat bevat namelijk zetmeel. Door de warmte van het kookvocht smelt de kaas en wordt het eigeel wat dikker waardoor een romig geheel ontstaat.
Koolhydraatarme Carbonara
Een koolhydraatarme Carbonara bevat geen zetmeel omdat je geen pasta kookt van tarwe. Zetmeel bestaat overwegend uit koolhydraten. En koolhydraatarme pasta bevat daarom nauwelijks zetmeel. Ik gebruik daarom van één ei ook het wit. En ik neem net wat meer kaas dan gebruikelijk. Ik gebruik nog wel wat kookvocht: het hete water laat nog steeds de kaas wat smeuïger worden.
Ook de spekjes mag je overvloedig gebruiken. Op de foto had ik er wel heel veel, dat heb ik iets teruggebracht in de beschrijving bij het recept. Maar gebruik gerust zoveel als je wilt.
Ook heb ik wat peper en paprikapoeder gebruikt. Dit om de toch wat vlakkere smaak van de pasta een beetje een ‘boost’ te geven.
Koolhydraatarme pasta
Er zijn niet veel échte koolhydraatarme pasta’s. Onder de 5 gram koolhydraten per 100 gram ken ik alleen pasta van konjac of kelp. Soms ook zero pasta genoemd omdat het daadwerkelijk 0 koolhydraten bevat. Persoonlijk vind ik dit voor Italiaanse sauzen geen succes. Ik eet het liever bij sticky Aziatische sauzen. Ik heb zelfs een hele konjac en kelp special gemaakt met Japanse konjac noodles, Chinese sticky noodles en Indonesische konjac bami goreng.
Koolhydraatbeperkte pasta
Wel is er veel keus in pasta’s die rond de 25 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Deze pasta’s zijn koolhydraatbeperkt. Voorbeelden hiervan zijn Feeling OK en Adam’s pasta. Deze gebruiken geïsoleerde tarwe eiwitten waaronder gluten. Helaas eet ik geen gluten of tarwe dus deze kan ik niet testen. Ik hoor wel van verschillende mensen dat ze prima te eten zijn.
Zeer laag in koolhydraten
Ik heb voor dit recept pasta gebruikt van Just Taste (te koop bij Lowcarbcenter). Dit is koolhydraatarme pasta die zelfs bijna strikt kha is. Ik koos hier voor de zwarte bonen spaghetti variant. Die is ook echt zwart zoals je kunt zien op de foto. Even wennen misschien, maar ik vind het wel een grappig effect geven.
Het bevat heel weinig koolhydraten (10,7 gr khd per 100 gram. Een portie van 60 gram bevat slechts 5,4 (ik vond overigens 50 gram per portie genoeg). Het is dus ‘officieel’ net niet strikt koolhydraatarm (kha) maar het komt wel héél dicht in de buurt. Alles is overigens droog gemeten, gekookt wordt de pasta 2 tot 3x zwaarder.
Andere pasta zeer laag in koolhydraten
Er zijn meerdere varianten met een nog iets lager gehalte aan koolhydraten: edamame spaghetti (9,1 gr khd per 100 gram/5,7 per portie) en kikkererwten-soja linguini (8,5 gr khd per 100 gram/5,3 per portie).
Is deze pasta van kikkererwten lekker?
Ik was eerder al positief verrast toen ik de kikkererwten pasta vergeleek met zero noodles van konjac (shirataki) of kelp. Dan was deze pasta echt een stuk lekkerder. De edamame spaghetti is vergelijkbaar. Maar ik vind hem wel erg dun. Ik vind wat dat betreft de linguini net iets prettiger om mee te werken. Ik heb alle keren wel met smaak zitten eten.
Maar… Wat wel gezegd moet worden: je merkt duidelijk dat het geen echte pasta is. Zowel de smaak als het ‘mondgevoel’ zijn wat vlak. Je levert simpelweg wat in aan smaak en textuur als je de zetmelen weghaalt. Maar het is een goede pasta als je écht laag wilt zitten in je koolhydraten.
Koolhydraatarme pasta carbonara van zwarte bonen spaghetti
Benodigdheden
- kookpan
- zeefje of fijne vergiet
- rasp
- kom
- garde
- eetlepel
Ingrediënten
- 100 gr zwarte bonen spaghetti
- 1 ei
- 3 eidooiers
- 75 gr Pecorino fijn geraspt
- 100 gr spekreepjes
- 25 gr vetspek
- of 125 gr pancetta
- 1 snufje paprikapoeder
- 1 snufje zwarte peper
Optioneel
- 25 gr Pecorino extra, om te garneren
Bereiding
- Doe eidooiers en het hele ei in een kom. Voeg de peper en het paprikapoeder toe.
- Rasp de Pecorino zo fijn mogelijk.
- Zet de vetspekjes aan in de pan, op niet al te hoog vuur. Als er wat vet uit begint te lopen voeg je de andere spekjes toe.
- Als de spekjes klaar zijn uit de pan halen en apart leggen. Hou ongeveer 2 eetlepels vet warm (niet heet) in de pan.
- Breng in een kookpan water aan de kook. Niet te veel, de pasta moet net onder staan. Kook 3 minuten.
- Schep 2 eetlepels kookvocht bij het spekvet.
- Giet de pasta af.
- Doe de pasta droog terug in de pan. Zet het vuur op de laagste stand. De pasta blijft zo warm.
- Meng het spekvet en het toegevoegde kookwater door elkaar. Schraap ook eventuele aanbaksels los.
- Kluts de eieren luchtig in de kom. Voeg de kaas toe.
- Voeg in een straaltje het warme vet (met het kookwater) toe aan de eieren terwijl je verder klutst.
- Zet de warmtebron onder de pasta uit. Voeg het eimengsel toe aan de pasta. Meng door elkaar.
- Verdeel over twee borden. Verdeel daar de spekjes over.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!