| | | | | |

Koolhydraatarme pasta alla Norma (aubergine en basilicum) van kikkererwten linguini

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Koolhydraatarme pasta van kikkererwten is een goed alternatief voor pasta van tarwe. Ik heb het hier gecombineerd met tomatensaus, aubergine, Pecorino en basilicum. En natuurlijk veel extra vierge olijfolie. Met wat kleine aanpassingen komt het dicht bij het originele recept voor Pasta alla Norma.

Dit recept is de tweede uit een serie over koolhydraatarme pasta. Eerder maakte ik een pasta met kip en ui, met dezelfde kikkererwtenpasta.

Koolhydraatarme pasta

Er zijn niet veel échte koolhydraatarme pasta’s. Onder de 5 gram koolhydraten per 100 gram ken ik alleen pasta van konjac of kelp. Soms ook zero pasta genoemd omdat het daadwerkelijk 0 koolhydraten bevat. Persoonlijk vind ik dit voor Italiaanse sauzen geen succes. Ik eet het liever bij sticky Aziatische sauzen. Ik heb zelfs een hele konjac en kelp special gemaakt.

Koolhydraatbeperkte pasta

Wel is er veel keus rond de 25 gram koolhydraten. Deze pasta’s zijn koolhydraatbeperkt. Voorbeelden hiervan zijn Feeling OK en Adam’s pasta. Deze gebruiken geïsoleerde tarwe eiwitten. Helaas eet ik geen gluten of tarwe dus deze kan ik niet testen. Ik hoor wel van verschillende mensen dat ze prima te eten zijn.

Zeer laag in koolhydraten

Ik heb hier pasta gebruikt van Just Taste (te koop bij Lowcarbcenter). Dit is glutenvrije pasta van kikkererwten en soja. Maar speciale, want met heel weinig koolhydraten (gewone pasta van kikkererwten bevat meer koolhydraten). De kikkererwten-soja pasta bevat naar 8,5 gr khd per 100 gram. Een portie van 60 gram bevat slechts 5,3 (ik vond overigens 50 gram per portie genoeg).

Het is dus ‘officieel’ net niet strikt koolhydraatarm maar het komt wel héél dicht in de buurt. Alles is overigens droog gemeten, gekookt wordt de pasta 2 tot 3x zwaarder.

Andere pasta zeer laag in koolhydraten

Er zijn meerdere varianten met een vergelijkbaar gehalte aan koolhydraten: ook edamame (soja) en zwarte bonen. De kikkererwten-soja pasta is in de vorm van linguini.

Is deze pasta van kikkererwten lekker?

Ik was eerder positief verrast als ik het vergeleek met zero noodles van konjac (shirataki) of kelp. Dan is deze pasta echt een stuk lekkerder. Ik heb met smaak zitten eten.

Maar je merkt wel duidelijk dat het geen echte pasta is. Zowel de smaak als het ‘mondgevoel’ zijn wat vlak. Eerder had ik er heen echt saus bij. Daarom nu een poging met deze tomatensaus met knoflook en basilicum. Enerzijds vond ik de smaak nu iets vooruit gaan, maar ik miste ook juist wel wer een beetje de textuur die het zetmeel van gewone pasta geeft aan de saus. Conclusie: al met maakt het niet veel uit. Het is een goede pasta als je écht laag wilt zitten in je koolhydraten.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is een Siciliaanse pasta die je normaal gesproken maak met rigatone (grote ring- of tunnelvormige pasta). De saus maak me van tomaten met verse, rauwe knoflook en basilicum. De knoflook en basilicum trekken in de saus als je tomaten inkookt. Daarbij eet je gebakken, bijna gefrituurde plakken aubergine. Die kook je dus niet mee in de saus. Daarover heen gaat geraspte ricotta.

Naast de pasta pas ik het recept op 2 punten aan. Voor het gemak kun je kant en klare tomaten passata nemen. Harde ricotta van schapenmelk is niet zo makkelijk in Nederland te koop. In de supermarkt ligt wel verse ricotta, maar voor pasta alla Norma gebruik je de geperste hardere versie. In de supermarkt ligt vaak ook ricotta van koemelk. Ik gebruik daarom Pecorino. Dat is een andere (lactosevrije) schapenkaas, uit een ander deel van Italië. Pecorino is iets harder dan Ricotta. Een andere optie is Feta (schapenkaas met een beetje geitenmelk), dat is juist het iets zachter.

Portiegrootte

Op het pak wordt uitgegaan van een portie van het iets meer dan 60 gram. Ik vond 50 eigenlijk wel genoeg. Ik zou liever wat meer aubergine en kaas nemen. Normaal gebruik ik voor een alla Norma één aubergine voor twee personen. Je zou dat uit kunnen breiden tot een aubergine per persoon.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en op het randje tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt.

Koolhydraatarme pasta alla Norma (aubergine en basilicum) van kikkererwten linguini

Marjolein
Pasta alla Norma: gebakken aubergine, Pecorino en tomatensaus met knoflook en basilicum. Maar dan met een speciale kikkererwten pasta die zeer laag is in koolhydraten.
5 van 2 stemmen
Vooraf 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Pasta
Gang Hoofd: vega, Lunch
Keuken Europees, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 553 kcal

Benodigdheden

  • kookpan
  • sauspan
  • zeefje
  • grote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
  • mandoline of rasp of kaasschaaf
  • keukenpapier

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Schenk de passata in een sauspan en breng heel zachtjes tegen de kook aan.
  • Snij de knoflook in dunne plakjes en voeg toe aan de saus. Voeg ook de basilicum toe.
  • Was de aubergine(s) en snij in grote plakken van iets dikker dan een halve centimeter.
  • Leg de plakken op een bord en besprenkel met zout. Laat een kwartiertje rusten
  • Rasp ondertussen de kaas. Ik gebruik een mandoline voor dunne plakjes. Raspen met een fijnere rasp kan ook. Eventueel met een kaasschaaf, al worden de plakjes dan wel wat dikker.
  • Dep de aubergine plakken droog met het keukenpapier.
  • Warm een paar eetlepels olie op in de pan . Bak de aubergine aan beide zijden bruin. Laat ze daarna drogen op keukenpapier.
  • Zeef de saus zodat er geen knoflook en basilicum meer in zit.
  • Kook ondertussen de pasta 4 minuten in kokend water.
  • Giet de pasta af. Voeg toe aan de saus. Zorg dat elk sliertjes bedekt is met de saus
  • Haal de aubergines uit de pan en laat ze drogen op keukenpapier.
  • Verdeel de pasta over de borden. Leg de aubergine erop. Sprenkel de kaas erover. Top af met een paar blaadjes basilicum.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 553kcal | Koolhydraten: 10gr | Eiwitten: 23gr | Vetten: 35gr | Verzadigd vet: 10g | MO vet: 3g | EO vet: 20g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 631IU | Vitamine B1: 0.04mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine C: 8mg | Vitamine D: 0.2µg | Vitamine E: 5mg | Natrium: 1162mg | Magnesium: 32mg | Kalium: 688mg | Calcium: 458mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 12µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 316mg | Selenium: 6µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven