Koolhydraatarme pasta alla Norma (aubergine en basilicum) van kikkererwten linguini
Koolhydraatarme pasta van kikkererwten-soja is een goed alternatief voor pasta van tarwe. Ik heb het hier gecombineerd met tomatensaus, aubergine, Pecorino en basilicum. En natuurlijk veel extra vierge olijfolie. Met wat kleine aanpassingen komt het dicht bij het originele recept voor Pasta alla Norma.

Pasta alla Norma: aubergine
Pasta alla Norma is een Siciliaanse pasta die je normaal gesproken maak met rigatone (grote ring- of tunnelvormige pasta). De saus maak me van tomaten met verse, rauwe knoflook en basilicum. De knoflook en basilicum trekken in de saus als je tomaten inkookt. Daarbij eet je gebakken, bijna gefrituurde plakken aubergine. Die kook je dus niet mee in de saus. Daarover heen gaat geraspte ricotta.
Koolhydraatarme pasta alla Norma
Naast de pasta pas ik het recept op 2 punten aan. Voor het gemak kun je kant en klare tomaten passata nemen. Harde ricotta van schapenmelk is niet zo makkelijk in Nederland te koop. In de supermarkt ligt wel verse ricotta, maar voor pasta alla Norma gebruik je de geperste hardere versie. In de supermarkt ligt vaak ook ricotta van koemelk. Ik gebruik daarom Pecorino. Dat is een andere (lactosevrije) schapenkaas, uit een ander deel van Italië. Pecorino is iets harder dan Ricotta. Een andere optie is Feta (schapenkaas met een beetje geitenmelk), dat is juist het iets zachter.
Koolhydraatarme pasta: Just Taste
Dit recept is de vierde uit een serie over koolhydraatarme pasta met koolhydraatarme pasta van Just Taste. Ik vind deze goed te doen. Ze zijn wel redelijk smaakloos, dus maak er vooral een lekkere saus bij. Lowcarbcenter heeft deze koolhydraatarme pasta’s van Just Taste:
Kikkererwten-soja pasta
Ik koos hier voor de kikkererwten-soja linguini. Hoewel deels gemaakt van kikkererwten bevat heel weinig koolhydraten. De linguini bevat maar 8,5 gr khd per 100 gram. Een portie van 60 gram bevat slechts 5,3 (ik vond overigens 50 gram per portie genoeg). Het is ‘officieel’ net niet strikt koolhydraatarm (kha) maar het komt wel héél dicht in de buurt. Alles is overigens droog gemeten, gekookt wordt de pasta 2 tot 3x zwaarder.
Is deze kikkererwten-soja linguini lekker?
Ik was eerder al positief verrast toen ik een andere pasta van Just Taste vergeleek met zero noodles van konjac (shirataki). Dan was deze pasta echt een stuk lekkerder. Deze pasta is vergelijkbaar. Ik heb alle keren wel met smaak zitten eten. Maar… Wat wel gezegd moet worden: je merkt duidelijk dat het geen echte pasta is. Zowel de smaak als het ‘mondgevoel’ zijn wat vlak. Je levert simpelweg wat in aan smaak en textuur als je de zetmelen weghaalt. Maar het is een goede pasta als je écht laag wilt zitten in je koolhydraten.
Andere pasta: keto penne van Treat
Later ben ik verder gaan zoeken naar andere pasta. En ik heb een vezelrijke pasta gevonden van Treat: KPNI keto penne met psyllium en lijnzaad. De bite is iets steviger en iets minder rubberig. Deze blijkt zelfs zelfs nog iets minder koolhydraten te bevatten dan Just Taste: slechts 7,6 per 100 gram en en 3,8 per portie. Te koop bij Puur Mieke, voor nieuwe klanten 5% korting met code Eetlekkeranders5.
Andere pasta: zero pasta
Er bestaat overigens ook pasta van konjac of kelp en deze heeft helemaal géén koolhydraten. Dit is voor een salade wat mij betreft geen succes. Ik eet het overigens wel met sticky Aziatische sauzen. Ik heb zelfs een hele konjac en kelp special gemaakt. Wil je het eens uitproberen? Kijk dan hier bij Lowcarbcenter voor de Slim Pasta tagliatelle en hier voor de Slim Pasta spaghetti.
Andere pasta: khb pasta
Naast zero pasta is er veel keus in pasta’s die tussen de 12,3 en 25 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Deze pasta’s zijn ruim koolhydraatarm tot koolhydraatbeperkt. Voorbeelden hiervan zijn Feeling OK, WeCare en Adam’s pasta. Deze gebruiken geïsoleerde tarwe eiwitten waaronder gluten. Helaas eet ik geen gluten of tarwe dus deze kan ik niet testen. Ik hoor wel van verschillende mensen dat ze prima te eten zijn. Kijk hier voor penne van Feeling OK bij Lowcarbcenter.

Koolhydraatarme pasta alla Norma (aubergine en basilicum) van kikkererwten linguini
Benodigdheden
- kookpan
- sauspan
- zeefje
- grote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- mandoline of rasp of kaasschaaf
- keukenpapier
Ingrediënten
- 100 gr kikkererwten-soja linguini
- 200 ml tomatenpassata
- 1 à 2 aubergines
- 3 teentjes knoflook
- 1 flinke hand basilicum (vers) en wat blaadjes om te garneren
- 75 tot 100 gr Pecorino of harde Ricotta
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 1 el (Keltisch zee)zout + 2 snufjes
Bereiding
- Schenk de passata in een sauspan en breng heel zachtjes tegen de kook aan.
- Snij de knoflook in dunne plakjes en voeg toe aan de saus. Voeg ook de basilicum toe.
- Was de aubergine(s) en snij in grote plakken van iets dikker dan een halve centimeter.
- Leg de plakken op een bord en besprenkel met zout. Laat een kwartiertje rusten
- Rasp ondertussen de kaas. Ik gebruik een mandoline voor dunne plakjes. Raspen met een fijnere rasp kan ook. Eventueel met een kaasschaaf, al worden de plakjes dan wel wat dikker.
- Dep de aubergine plakken droog met het keukenpapier.
- Warm een paar eetlepels olie op in de pan . Bak de aubergine aan beide zijden bruin. Laat ze daarna drogen op keukenpapier.
- Zeef de saus zodat er geen knoflook en basilicum meer in zit.
- Kook ondertussen de pasta 4 minuten in kokend water.
- Giet de pasta af. Voeg toe aan de saus. Zorg dat elk sliertjes bedekt is met de saus
- Haal de aubergines uit de pan en laat ze drogen op keukenpapier.
- Verdeel de pasta over de borden. Leg de aubergine erop. Sprenkel de kaas erover. Top af met een paar blaadjes basilicum.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!