Koolhydraatarme muffins van kokosmeel en pompoen (met ei)
Heerlijke herfst muffins van kokosmeel en pompoen met vanille en koek- en speculaaskruiden. Heb je een mooie pumpkin spice kruidenmix in huis? Dan kan je die ook gewoon gebruiken. Verder gebruik je in deze muffins alleen een eitje. En uiteraard wat bakpoeder en een snufje zout.
Fan van koolhydraatarm bakken met pompoen? Kijk dan ook eens naar deze poffertjes van amandelmeel.
Fan van koolhydraatarme cupcakes? Kijk dan ook eens naar deze met frambozen, amandelmeel en witte chocola.
Bakken met pompoen
Pompoen heeft van zichzelf een heerlijk zoete smaak. Toch bevat de meeste pompoen die je in Nederland kunt kopen (muskaat en flespompoen) maar 2 gram koolhydraten per 100 gram. Ik gebruik zelf geen zoetstof, maar wel vanille en koek- en speculaaskruiden om de smaak wat te verdiepen.
Pompoen kan wat nat blijven na het koken. Dat verschilt helaas een beetje per pompoen. Extra kokosmeel toevoegen wordt al erg snel te droog en de smaakverhouding verandert. Ik prak het daarom eerst en laat het daarna uitlekken in een zeefje. Niet erdoorheen drukken, gewoon laten uitlekken. Komen je cupcakes toch wat nat uit de oven? Draai ze dan even om en prik wat mini gaatjes door het papiertje heen. Leg ze dan ongeopend nog even ondersteboven op het rooster in de afkoelende oven met de deur op een kier.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, paleo en koolhydraatarm.

Koolhydraatarme pompoen muffins
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- 4 muffin vormpjes
Ingrediënten
- 125 gr pompoen gekookt
- 4 eieren
- 45 gr affiliate linkkokosmeel Steviala = het laagst in koolhydraten (8,9 gr)
- 1 el (grasgevoerde) roomboter
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 2 tl affiliate linkkoek- en speculaaskruiden
- 1 tl Bourbon vanille poeder
- 1 snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Voor vrij van zaden
- 2 tl kaneel GEEN koek- en speculaaskruiden
Bereiding
- Als je nog geen gekookte pompoen hebt eerst even stomen of koken. Snij de pompoen in blokjes, dan hebben ze ongeveer 10 minuutjes nodig.
- Prak de pompoen en laat kort uitlekken in een zeefje of vergiet. Het hoeft niet kurkdroog te worden.
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Meng het meel met de specerijen, het bakpoeder en het zout.
- Kluts de eieren. Prak daar de uitgelekte pompoen doorheen. Voeg samen met heel meelmengsel.
- Doe het beslag in de vormpjes en zet 20 tot 25 minuten in de oven. De bovenkant mag een beetje krokant en wat bruiner worden.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!