Koolhydraatarme lemon bars
Kleine gebakjes van amandelmeel, kokosmeel, ei en citroen: zonder suiker!
Lemon bars zijn heerlijke kleine gebakjes met een stevige bodem en een zachte vulling van ei en citroen. Ik heb een koolhydraatarme variant gekaakt. Ze zijn van oorsprong Engels en de koolhydraatarme variant wordt ook wel keto lemon bars genoemd.
Keto dus geen suiker
In een koolhydraatarm dieet eet je geen suiker. De twee zoetstoffen waar niet of nauwelijks nadelen van bekend zijn zijn pure stevia en erythritol.
Stevia druppels
Pure stevia is groen en kan wat bitter smaken. Druppels zijn het minst bewerkt. Je hebt er weinig van nodig en ze zijn makkelijk te doseren.
Erythritol
Van erythritol gebruik ik twee soorten. In de bodem gaat Ery Bronze. Dat is een bruine variant in kristalvorm. Wel iets meer bewerkt dan pure, witte erythritol. Maar het is perfect om de bodem net wat extra smaak mee te geven.
In de vulling gaat, naast stevia druppels, wat witte erythritol in poedersuiker vorm. Deze lost wat boter op en blijft iets zachter van structuur na afkoelen. De kristalvorm kan wat korrelig worden. Voor de bodem niet erg, maar de vulling wil je graag zacht houden.
Ik gebruik zelf pure erythritol. Deze koop ik bij Pit&Pit. Steviala heeft ook poedersuiker met een beetje stevia: Steviala Frost. Deze is iets zoeter dan pure erythritol.
Biologische citroen
Het liefst gebruik je voor al je recepten altijd biologische producten. Maar meestal benadruk ik dat niet. Ik weet niet altijd wat voor jou beschikbaar is en ik kan niet in jouw portemonnee kijken.
Hier gebruik je van één citroen ook de schil. In de schil kunnen veel schadelijke stoffen zitten, dus dan is biologisch wel aan te raden.
Niet geheel zuivelvrij
Door de boter is dit recept niet zuivelvrij. Maar roomboter bestaat vooral uit vet en bevat nog nauwelijks eiwitten of lactose. Hierdoor wordt het soms toch verdragen als je dat moet mijden. Het is 1op1 te vervangen door geklaarde boter, ghee, lactosevrije boter (supermarkt) of geitenboter (online).
Er bestaat ook rauwe, grasgevoerde A2 roomboter te koop. Ik bestel dat bij Vlees van Ons. Met code Eetlekkeranders10 krijgen nieuwe klanten 10% welkomstkorting.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en glutenvrij.
Ondanks het gebruik van roomboter heb ik dit recept toch de tag paleo meegegeven. Roomboter is weliswaar zuivel maar bevat nog maar weinig andere stoffen dan vet. Grasgevoerde rauwe roomboter wordt door veel mensen die een paleo dieet volgen toch af en toe gegeten.
Niet vegan door het ei en de roomboter. Niet AIP door de zoetstoffen.
Koolhydraatarme lemonbars
Benodigdheden
- brownie bakvorm 22,5×22,5 maat binnenkant is ongeveer 19×19
- garde
- grote kom + kommetjes
Ingrediënten
Bodem
- 200 gr amandelmeel
- 5 gr kokosmeel
- 100 gr (grasgevoerde) roomboter
- 50 gr Ery Bronze (bruine erythritol)
- 1 tl Bourbon vanille poeder
- 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout
- 1 eiwit het geel gebruik je in de vulling
Vulling
- 5 eieren
- 1 eidooier waarvan het wit in de bodem ging
- 50 gr (grasgevoerde) roomboter
- 100 ml citroensap = 3 grote citroenen of 4 kleinere
- 1 el citroenrasp = ongeveer 1 citroen
- 30 gr erythritol poedersuiker
- 12 gr kokosmeel
- 5 druppels stevia extract
- 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout
Optioneel
- 1 mespuntje kurkuma voor extra gele kleur
- 1 tl Bourbon vanille poeder bredere smaak, maar maakt minder geel
Bereiding
Bodem
- Warm de oven voor op 180 graden. Bekleed het blik met het bakpapier.
- Meng het amandelmeel met het kokosmeel, de Ery Bronze, het zout en het vanillepoeder. Zorg dat alle klontjes eruit zijn.
- Scheid 1 ei. Het wit gebruik je. De dooier bewaar je voor de vulling.
- Smelt de boter en voeg dit samen met het eiwit toe aan het meel. Meng tot een dik beslag.
- Vul het brownie blik met het beslag. Zorg dat alles goed egaal verspreid wordt en druk goed tegen de randen.
- Zet 20 minuten in de oven.
Vulling
- Smelt de boter. Niet te heet, of laat daarna weer een beetje afkoelen.
- Was en rasp 1 citroen. Pers 3 citroenen uit.
- Meng het kokosmeel met de erythritol poedersuiker en het zout. Voeg de rasp toe en als je het gebruikt de vanille en de kurkuma.
- Kluts de 5 eieren met de bewaarde dooier.
- Druppel de boter bij de eieren. Voeg het meel toe.
- Giet het ei-citroenmengsel over de bodem. Zet weer 20 minuten in de oven.
- Haal uit de oven. Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast om verder op te stijven.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Makkelijk te maken. Perfecte afsluiting van dineetje.
Leuk om te horen! Dankjewel ❤️