| | | | | |

Koolhydraatarme lemon bars (met amandelmeel, kokosmeel, ei en citroen)

Lemon bars zijn heerlijke kleine gebakjes met een stevige bodem en een zachte vulling van ei en citroen. Ik heb een koolhydraatarme variant gekaakt. Ze zijn van oorsprong Engels en de koolhydraatarme variant wordt ook wel keto lemon bars genoemd.

Een tijdje geleden maakte ik orange bars. Deze maakte ik met kastanjemeel en kokosbloesemsuiker. Ze waren erg lekker, dus tijd voor een koolhydraatarme variant. Niet met sinaasappel, want dat is koolhydraatbeperkt. Maar met het orgineel: van citroen. Lemon bars. Niet het authentieke recept natuurlijk. Want in plaats van tarwebloem gebruik ik amandelmeel en kokosmeel. En in plaats van basterdsuiker gebruik ik verschillende soorten zoetstof.

Keto dus geen suiker

In een koolhydraatarm dieet eet je geen suiker. De twee zoetstoffen waar niet of nauwelijks nadelen van bekend zijn zijn pure stevia en erythritol.

Stevia druppels

Pure stevia is groen en kan wat bitter smaken. Druppels zijn het minst bewerkt. Je hebt er weinig van nodig en ze zijn makkelijk te doseren.

Erythritol

Van erythritol gebruik ik twee soorten. In de bodem gaat Ery Bronze. Dat is een bruine variant in kristalvorm. Wel iets meer bewerkt dan pure, witte erythritol. Maar het is perfect om de bodem net wat extra smaak mee te geven.

In de vulling gaat, naast stevia druppels, wat witte erythritol in poedersuiker vorm. Deze lost wat boter op en blijft iets zachter van structuur na afkoelen. De kristalvorm kan wat korrelig worden. Voor de bodem niet erg, maar de vulling wil je graag zacht houden.

Ik gebruik zelf pure erythritol. Deze koop ik bij Pit&Pit. Steviala heeft ook poedersuiker met een beetje stevia: Steviala Frost. Deze is iets zoeter dan pure erythritol.

Biologische citroen

Het liefst gebruik je voor al je recepten altijd biologische producten. Maar meestal benadruk ik dat niet. Ik weet niet altijd wat voor jou beschikbaar is en ik kan niet in jouw portemonnee kijken.

Hier gebruik je van één citroen ook de schil. In de schil kunnen veel schadelijke stoffen zitten, dus dan is biologisch wel aan te raden.

Niet geheel zuivelvrij

Door de boter is dit recept niet zuivelvrij. Maar roomboter bestaat vooral uit vet en bevat nog nauwelijks eiwitten of lactose. Hierdoor wordt het soms toch verdragen als je dat moet mijden. Het is 1op1 te vervangen door geklaarde boter, ghee, lactosevrije boter (supermarkt) of geitenboter (online).

Er bestaat ook rauwe, grasgevoerde A2 roomboter te koop. Ik bestel dat bij Vlees van Ons. Met code Eetlekkeranders10 krijgen nieuwe klanten 10% welkomstkorting.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en glutenvrij.

Ondanks het gebruik van roomboter heb ik dit recept toch de tag paleo meegegeven. Roomboter is weliswaar zuivel maar bevat nog maar weinig andere stoffen dan vet. Grasgevoerde rauwe roomboter wordt door veel mensen die een paleo dieet volgen toch af en toe gegeten.

Niet vegan door het ei en de roomboter. Niet AIP door de zoetstoffen.

Koolhydraatarme lemonbars (met amandelmeel, kokosmeel, ei en citroen)

Marjolein
Kleine citroen gebakjes met een bodem van amandelmeel en een zachte topping van citroen en ei. In de bodem en de topping gaat verder wat kokosmeel en verschillende soorten zoetstof.
5 van 3 stemmen
Bereiding 10 minuten
Afkoelen en oven 3 uur 40 minuten
Totale tijd 3 uur 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vlees, Zaden, Zuivel (wel roomboter)
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Laag histamine, Paleo
Trefwoord Basisrecept, Lente en zomer, Pasen
Gang Gebak & koekjes
Keuken Amerikaans
Porties 16 kleine stukjes
Calorieën 167 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bodem

Vulling

  • 5 eieren
  • 1 eidooier waarvan het wit in de bodem ging
  • 50 gr (grasgevoerde) roomboter
  • 100 ml citroensap = 3 grote citroenen of 4 kleinere
  • 1 el citroenrasp = ongeveer 1 citroen
  • 30 gr erythritol poedersuiker
  • 12 gr kokosmeel
  • 5 druppels stevia extract
  • 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout

Optioneel

  • 1 mespuntje kurkuma voor extra gele kleur
  • 1 tl Bourbon vanille poeder bredere smaak, maar maakt minder geel

Bereiding
 

Bodem

  • Warm de oven voor op 180 graden. Bekleed het blik met het bakpapier.
  • Meng het amandelmeel met het kokosmeel, de Ery Bronze, het zout en het vanillepoeder. Zorg dat alle klontjes eruit zijn.
  • Scheid 1 ei. Het wit gebruik je. De dooier bewaar je voor de vulling.
  • Smelt de boter en voeg dit samen met het eiwit toe aan het meel. Meng tot een dik beslag.
  • Vul het brownie blik met het beslag. Zorg dat alles goed egaal verspreid wordt en druk goed tegen de randen.
  • Zet 20 minuten in de oven.

Vulling

  • Smelt de boter. Niet te heet, of laat daarna weer een beetje afkoelen.
  • Was en rasp 1 citroen. Pers 3 citroenen uit.
  • Meng het kokosmeel met de erythritol poedersuiker en het zout. Voeg de rasp toe en als je het gebruikt de vanille en de kurkuma.
  • Kluts de 5 eieren met de bewaarde dooier.
  • Druppel de boter bij de eieren. Voeg het meel toe.
  • Giet het ei-citroenmengsel over de bodem. Zet weer 20 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven. Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast om verder op te stijven.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Voedingswaarde berekend met melen met het laagste koolhydraatgehalte: amandelmeel van Pit&Pit (3,9 voor de bio of 4,1 voor de gewone) en kokosmeel van Steviala (8,9).

Voedingswaarde

Calorieën: 167kcal | Koolhydraten: 1gr | Eiwitten: 5gr | Vetten: 16gr | Verzadigd vet: 6g | MO vet: 1g | EO vet: 3g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 325IU | Vitamine B1: 0.01mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.03mg | Vitamine B12: 0.2µg | Vitamine C: 3mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 134mg | Magnesium: 3mg | Kalium: 34mg | Calcium: 38mg | Koper: 0.01mg | Foliumzuur: 10µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 35mg | Selenium: 5µg | Zink: 0.2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept