Koolhydraatarme pap van chiazaad en kokosmelk met frambozen en rozenwater
Nog nooit iets met rozenwater gemaakt? Dan is dit een mooie gelegenheid om het uit te proberen. Een heerlijke koolhydraatarme pap van kokosmelk en chiazaad. De warme variant van de bekende overnight chiapudding. Helemaal zonder suiker en zonder zoetstoffen, want samen met het rozenwater maken de frambozen deze pap op een natuurlijke en gezonde manier zoet. Natuurlijk glutenvrij en zuivelvrij, maar ook keto, paleo en vegan. Hij is supergezond en ontzettend simpel te maken.
Rozenwater
Rozenwater wordt veel in de Perzische keuken gebruikt. Het is een soort thee van rozenblaadjes. Het bevat dan ook geen calorieën. Maar het is wel enorm aromatisch en smaakvol. En je hebt er weinig van nodig. Zeker als je het nog niet kent en aan de smaak moet wennen. Let wel op dat je geen rozenwatersiroop koopt, dit bevat namelijk suiker. Let er ook op dat je geen aroma koopt, dat zijn kunstmatige geur- en smaakstoffen.
Rozenwater is online te koop bij Pit&Pit. Maar ook gewoon bij de supermarkt, bijvoorbeeld van Souq. Voor zover ik kan beoordelen zijn beide echt gemaakt van rozen in water zonder extra toevoegingen. Bij sommige bakwinkels is rozenwater te koop met verschillende toevoegingen, echt rozenwater bevat alleen water en rozen.
Rozenwater ruikt sterk. Het geeft een zoete, soms bijna bedwelmende geur. De smaak past perfect bij kokos en frambozen. Op deze manier heb je absoluut geen extra zoetstoffen nodig.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo, AIP en vegan.
Koolhydraatarme pap van kokos en chia met frambozen en rozenwater
Benodigdheden
- (steel)pannetje voor de pap
- kleine PFAS vrije bakpan voor de kokos
- (houten) lepel om te roeren
Ingrediënten
Optioneel
- 1 el kokosmeel alleen als de pap te dun blijft
- 1 tl gedroogde rozenknopjes gemalen
Variatie
- 1 el amandelschaafsel geroosterd
- 1 handje pistachenootjes khb
- ¼ tl kardemom gemalen
- of kaneel gemalen
Bereiding
- Zet het chiazaad even weg in de kokosmelk (minimaal 10 minuten), dat kan gewoon in het steelpannetje dat je straks gaat gebruiken. Even goed door elkaar roeren.
- Rooster twee eetlepels kokosrasp in een koekenpan.
- Warm de kokosmelk met het chiazaad op (als het goed is is het al wat dikker geworden). Roer goed door.
- Voeg de frambozen toe. Dit mogen verse zijn of uit de vriezer. Echt laten ontdooien hoeft niet. Leg ook een klein aantal mooie apart, die gebruik je straks als garnering.
- Voeg één eetlepel rozenwater toe en proef. Als je de smaak niet kent kan het even wennen zijn. Mag er meer bij, voeg dan een tweede eetlepel toe.
- Mix alles lekker lobbig met een staafmixer. Afhankelijk van de gebruikte kokosmelk (bij dunnere melk uit een pakje), of bij diepvries frambozen (die hebben wat meer vocht), kan de pap wat te dun blijven. Voeg dan een eetlepel kokosmeel toe. Bij verse frambozen of dikke melk is dit waarschijnlijk niet nodig.
- Schenk de pap in een kom en garneer met de geroosterde kokos, frambozen en eventueel wat (eetbare) rozenblaadjes.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!