Stevige koolhydraatarme koeken met amandelmeel en amandelpasta
Makkelijk en snel te maken basisrecept voor stevige koolhydraatarme amandelkoeken. Deze koeken hebben lekker weinig ingrediënten: alleen amandelmeel, amandelpasta, een vloeibare siroop op basis van erythritol en een flinke snuf zout. De koeken zijn stevig en krachtig van smaak.
Andere koekjes met amandelmeel
Hou je van amandelkoekjes? Kijk dan ook eens naar mijn:
- brosse amandelkoekjes (zonder ei, met boter)
- zachte amandelkoekjes (met ei en boter)
- citroen amandelkoekjes (met eiwit, zonder boter)
- bitterkoekjes (met opgeklopt eiwit)
- sinaasappel karamelkoekjes (zonder ei, zonder boter)
Welke zoetstof?
In de koolhydraatarme keuken gebruik je geen suiker. Geen witte suiker maar ook geen andere (gezondere) vormen van suiker als kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. En geen dadels of honing. In plaats daarvan gebruik je zoetstof. Gezonde zoetstoffen zijn pure stevia en zo min mogelijk bewerkte erythritol.
Vloeibare zoetstof
Ik gebruik voor deze amandelkoekjes een vloeibare vorm van erythritol: vaak siroop genoemd. Deze lijken op stroop, maple syrup of honing. Een vloeibare siroop geeft wat meer samenhang in de structuur. Deze siropen zijn wel wat meer bewerkt. Daarom gebruik ik ze zelf liever niet te vaak.
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel is erg fijn om mee te werken.
Is amandelmeel koolhydraatarm?
Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Amandelpasta
Een belangrijk ingrediënt van deze koekjes is amandelpasta. Dat wordt gemaakt door amandelen lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.
Is amandelpasta koolhydraatarm?
Amandelpasta is een natuurproduct en kan variëren in voedingswaarde, waaronder koolhydraten. De meeste amandelpasta is vreemd genoeg net iets meer dan 5 gr khd per 100 gram. Toch wordt het algemeen gezien als koolhydraatarm. Lowcarbcenbter heeft amandelpasta van nut&me, deze bevat 10,1 gr koolhydraten. Puur Mieke heeft amandelpasta van Terrasana, deze bevat 10,4 gr khd.
Stevige koolhydraatarme koeken met amandelmeel en amandelpasta
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- kom
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr amandelpasta
- 60 gr siroop met zoetstof bv Magicle Maple
- flinke snuf Keltisch zeezout
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Meng het amandelmeel met het zout.
- Meng de pasta en de siroop door het meel.
- Maak 6 (ongeveer) gelijke bolletjes. Leg ze op het op bakpapier.
- Druk de bolletjes in tot ze ongeveer een centimeter dik zijn met een diameter van 6 cm. De koekjes lopen een klein beetje uit, maar niet heel veel.
- Bak de koekjes in 13 tot 15 minuten gaar. De randjes mogen wat bruiner kleuren.
- Laat de koekjes een half uur rusten nadat je ze de oven uit hebt gehaald. Ze moeten echt even afkoelen en wat stevigheid krijgen. Als je ze te snel eet zijn ze nog erg zacht en brokkelig.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!