Koolhydraatarme ketjap manis
Ketjap manis past helaas niet in een koolhydraatarm dieet. Het bevat namelijk veel suiker. Héél veel suiker. Maar het is wel lekker… Hoe kun je ketjap manis vervangen? Door zelf ketjap te maken!
Deze koolhydraatarme ketjap maak je dus niet met suiker. Kijk hier als je juist een recept zoekt dat wél suiker gebruikt en alleen de sojasaus wilt vervangt: glutenvrije en sojavrije ketjap. Dat recept is dan dus niet koolhydraatarm, maar wél paleo.
Als je houdt van Aziatisch koken en eten kan het overigens best lastig zijn om je te houden aan een koolhydraatarm dieet. Kijk hier voor meer tips over koolhydraatarm Aziatisch koken of voor koolhydraatarme Aziatische recepten.
Koolhydraatarme ketjap manis
Zelf maken is de perfecte manier om ketjap te vervangen. Ik heb in de winkel namelijk nog geen koolhydraatarme ketjap gevonden. Ik heb veel manieren uitgeprobeerd om het zelf te maken, en ze zijn zeker niet allemaal geslaagd. Zoetstof reageert scheikundig namelijk totaal anders dan suiker.
Dit is mijn beste recept om zélf koolhydraatarme ketjap manis te maken die suikervrij is. En als je wilt ook glutenvrij en zelfs sojavrij. In plaats van sojasaus gebruik je dan tamari of kokosamino’s.
Suikervrije ketjap manis
Koolhydraatarme en suikervrije ketjap manis? Dat lijkt bijna onmogelijk, want ketjap is een dikke stroperige saus die voor meer dan de helft bestaat uit suiker, namelijk palmsuiker of melasse…
Toch heb ik een suikervrije saus gemaakt die veel op ketjap lijkt. Ik gebruik als basis glutenvrije sojasaus (tamari) en voeg daar erythritol poedersuiker aan toe. Erythritol is één van de weinige zoetstoffen die geadviseerd wordt door natuurvoedingsdeskundigen. Desondanks gebruik ik het niet vaak. Als je koolhydraatarm eet bouw je immers je zoetbehoefte flink af. Maar bij Aziatisch koken, en vooral bij Indisch, hoort af en toe gewoon wel een zoetje.
Erythritol kan korrelig worden
De combinatie van sojasaus en erythritol kun je in warme gerechten altijd gebruiken. Je hoeft daarvoor niet eerst ketjap te maken. Je laat dan sojasaus even met erythritol inkoken en serveert het direct. Maar wil je de saus koud eten (als dip) of voor langere tijd bewaren, dan lukt dat helaas niet. Erythritol neemt namelijk in de meeste gerechten weer de kristalvorm aan als het afkoelt. En dat gebeurt ook bij ingekookte of ingedikte sojasaus. Met als gevolg dat de saus hard wordt in je koel- of voorraadkast.
Allulose
In Amerika wordt een nieuwe zoetstof gebruikt die ook scheikundig gezien het lijkt op suiker. Deze zoetstof heet de allulose. Allulose in in de EU echter nog niet goedgekeurd. Ook zijn er nog geen adviezen van natuurvoedingsdeskundigen die ik vertrouw. Ik heb het daarom nog niet gebruikt.
De truuk: ingedikt maar niet korrelig
Bij het maken van mijn koolhydraatarme chilisaus merkte ik dat deze saus wél goed vloeibaar bleef. Ik weet niet waardoor dat komt, wellicht door het zuur, wellicht door de agar agar of gewoon doordat de saus niet helemaal ingekookt wordt en vloeibaar genoeg blijft. Daarom heb ik een keer geprobeerd om met dezelfde verhoudingen ketjap te maken. En dat werkt dus! Er blijven wel iets meer kristallen in de sojasaus dan in de chilisaus. Maar hij wordt niet keihard, je kunt er goed mee werken en hij is lekker! Joepie!!!
Variaties richting hoisin en oestersaus
Ik heb deze ketjap inmiddels in verschillende varianten gemaakt. Juist omdat je de ketjap helemaal zelf maakt kun je ook bepalen welke smaken je toevoegt. Daarmee kun je de smaak Indonesisch houden maar ook een Japanse of Chinese twist geven. Het basisrecept gaat uit van een simpele ketjap waar je alle kanten mee op kunt.
Wil je een diepere Indische smaak? Vijzel dan 1 of 2 kemirie noten en voeg toe samen met een stukje trassie en Indonesische laurier (daun salaam). Let op: kemirie noten zijn giftig en kun je niet rauw eten! De volgende stap (aan de kook brengen) is dus niet alleen van belang voor de binding, maar ook om te zorgen dat de kemirie noten onschadelijk worden! Gebruik je kemirie noten, verhit dan minimaal 5 minuten.
Voor een frissere en tegelijk pittige smaak (wat meer Thais) kun je denken aan wat limoen kaffirblaadjes (djeroek petoet), limoenrasp, verse munt en koriander en wat rode peper of chiliflakes.
Wil je een diepere Chinese smaak? Gebruik dan een combi van zwarte en Szechuan peper met korianderzaad, een kruidnagel en een klein stukje van een kaneelstokje. Het liefst allemaal hele korrels of zaden die je zelf maalt (bijvoorbeeld in een elektrisch koffiemolentje). Vervang de helft van de azijn door zwarte azijn.
Voor een Japanse twist kun je denken aan miso en een wat druppeltjes sesamolie.
Dieet en ‘vrij van’
Je kunt de ketjap maken van sojasaus, tamari (glutenvrije sojasaus) of kokos amino’s. Kikkoman heeft glutenvrije sojasaus waar alleen water, soja, zout en azijn in zit (blauwe dop). Je kunt ook kokos amino’s nemen (niet in de supermarkt wel online, bv van Pit&Pit of Ahealthylife).
‘Vrij van’ peulvruchten (soja) als gekozen wordt voor kokos amino’s

Koolhydraatarme ketjap manis
Benodigdheden
- steelpan
- affiliate linkstaafmixer
- vijzel/rasp
- opbergpotje (klein Ikea wekpotje is perfect)
- zeefje
Ingrediënten
- 200 ml sojasaus, tamari of kokosaminos
- 40 ml witte azijn of appelciderazijn
- of 3 citroen, sap van
- 80 gr erythritol poedersuiker
- 2 teentjes knoflook
- 1 el verse laos galanga, kha
- 1 el verse gember djahé
- 1 steranijs
- 1/2 tl xanthaangom
- 1/2 tl agaragar
Bereiding
- Voeg de azijn toe aan de sojasaus of de kokos amino's. Schil en rasp de gember en de laos. Pers de knoflook. Voeg alles toe, samen met de erythritol. Gebruik het liefst een poedersuikervorm van erythritol, dit geeft straks nog minder kans op kristallen in de saus. De basis is nu klaar. Je hoeft de saus alleen nog wat dikker te maken. Dat gebeurt warm, in een steelpannetje.
- Giet de saus in de steelpan en breng aan de kook. Voeg de xanthaangom en de agar agar toe. Zet de staafmixer in de pan en meng even goed door. De saus wordt nu dik en schuimig. Het komt ook wat omhoog, dus kijk uit dat het niet over kookt.
- Voeg de steranijs toe en laat meekoken. Ook als je andere specerijen gebruikt (zie notitie), voeg je deze nu toe. Bijvoorbeeld een kaneelstokje, limoen- of laurierblaadjes. Laat even goed doorpruttelen terwijl je af en toe roert.
- Laat daarna afkoelen, ook nog even roeren zo nu en dan. Giet in een afsluitbare fles of pot. Eventueel even zeven voor de steranijs en andere specerijen, maar deze kun je ook gewoon meeschenken in de pot. De warme saus past precies in een klein Ikea wekpotje, bij het afkoelen en indikken neemt het volume nog flink af.
- Zet in de voorraadkast of koelkast (daar wordt de saus nog wat dikker). Voor gebruik altijd nog even even roeren, er kan nog wat kristalvorming zijn van de erythritol.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!