Tempeh: Japans geïnspireerde tempeh crisps
Oftewel: dun gebakken, knapperige chips of frietjes van tempeh. Tempeh is gefermenteerde soja. Met een andere smaak en meer bite dan tempeh. Het is eigenlijk Indonesisch maar ik geef er hier een Japanse twist aan. Zo past het bij Japanse en Koreaanse rijsttafels. Lekker om mee te snacken, als bijgerechtje bij de gezonde lunch of avondmaaltijd. En… koolhydraatarm!
Fan van Aziatisch eten, maar inspiratie nodig hoe je dat kunt combineren een koolhydraatarm dieet? Kijk dan hier voor tips en uitleg over koolhydraatarm Aziatisch koken en hier voor koolhydraatarme Aziatische recepten.
Eerder plaatste ik al het basisrecept voor tempeh goreng kering. Dat is een authentiek Indische manier om tempeh te bakken. Ook daar heb ik koolhydraatarme versie van gemaakt.
Koolhydraatarm
Tempeh is zelf op het randje koolhydraatarm. Maar Als je het op de traditionele manier klaarmaakt is het helaas verre van koolhydraatarm meer: dan gebruik je ui, kemirie noot, ketjap en zelfs suiker. In de Japans-Koreaanse versie gebruik ik vooral koolhydraatarme ingrediënten (sojasaus, sesamolie, gember en knoflook) en een klein beetje sesamzaad (randje khb).
Wat is tempeh?
Tempeh bestaat uit in een blok geperste hele sojabonen die gefermenteerd worden met water en een startercultuur. Tempeh wordt dus net als tofu gemaakt van soja. Maar wat smaak en structuur betreft lijken tofu en tempeh niet op elkaar. De basis van tofu is een soort melk of pap die gemaakt wordt door de sojabonen te vermalen. Van dit papje worden blokken gemaakt die een beetje lijken op kaas. Tofu is zacht, zowel van smaak als de bite. Tempeh is veel steviger en krachtiger van smaak. En wat mij betreft ook veel en veel lekkerder!
Er zijn verschillende redenen om soja te mijden. Ik eet het zelf nauwelijks. Maar als ik het eet dan neem ik gefermenteerde soja. Dus tamari, miso of tempeh. Lees hier een leuk artikel van Rineke Dijkinga over (gefermenteerde) soja.
Is tempeh koolhydraatarm?
Sojabonen bevatten minder koolhydraten dan de meeste peulvruchten. Zo’n 10 gram per 100 gram. Net iets meer dan tuinbonen of lupine, maar minder dan kikkererwten. Daarmee zijn ze koolhydraatbeperkt.
Tempeh bevat door de fermentatie alweer wat minder koolhydraten dan een verse sojaboon. Het komt meestal uit op zo’n 5 tot 6 gram per 100 gram. ‘Officieel’ net niet koolhydraatarm dus, maar nog best acceptabel. En voor mij reden genoeg om een zo koolhydraatarme mogelijk versie te maken.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm en vegan.
Tempeh: Japans geïnspireerde tempeh crisps
Benodigdheden
- wok
- schuimspaan of frituurspaan
- keukenpapier
- (blok)rasp
- knoflookpers
Ingrediënten
- 250 gr tempeh = gemiddeld blok
- 4 teentjes knoflook
- 1 el gember geraspt
- 4 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 2 el zwart sesamzaad
- 2 tl sesamolie
- laagje milde olijfolie om in te frituren
Bereiding
- Schenk de wok vol met een laagje olie van ongeveer 3 cm. Verhit de olie op een vrij hoge stand. Als je een test kruimeltje in de olie gooit moet het echt even flink bruisen maar niet gaan walmen.
- Snij de tempeh in minimaal 14 gelijke plakken. Als het lukt meer. Snij de plakken daarna in 3 gelijke stukken. Je hebt nu 36 platte plakjes. Die plakjes snijden je tot frietjes.
- Bak de tempeh in een minuut of 5 krokant. Dat gaat meestal het beste in 2 batches. Ik kook zelf op inductie en ik neem meestal stand 7 of 8 (9 is het hoogst).
- Schep de tempeh met de spaan de pan uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Laat afkoelen.
- Haal het merendeel van de olie uit de wok. Hou een beetje in de wok. De rest hooguit nog 1x gebruiken voor iets anders.
- Rasp de gember, pers knoflook en zet even aan. Voeg de tempeh toe.
- Voeg de sojasaus en het sesamzaad toe. Bak een minuutje of twee nog samen.
- Voeg vlak voor serveren de sesamolie toe.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!