Koolhydraatarme Indische gehaktballetjes met gele wortelnasi en snelle satésaus
Heerlijke Indische gehaktballetjes in een gekruide satésaus. De balletjes zijn koolhydraatarm doordat ik geen bloem of maïzena gebruik als bindmiddel. En ook de satésaus kun je helemaal koolhydraatarm maken. Ik serveer het met kant en klare gele wortel nasi. Makkelijk en snel.
Op de foto met atjar ketimoen (zure komkommer).
Op zoek naar borrelhapjes? Kijk dan bij deze glutenvrije hapjes voor Oud en Nieuw.
Lijnzaad
Om de balletjes stevig te maken gebruik ik lijnzaadmeel in plaats van bloem of maïzena. Er bestaat kant en klaar lijnzaadmeel. Maar lijnzaad kun je het beste zelf vers malen. Zodra lijnzaad gebroken wordt en de binnenkant bloot gesteld wordt aan zuurstof neemt de voedingswaarde snel af. Malen gaat het makkelijkst met een elektrisch koffiemolentje.
Lijnzaad is gezond. Maar eet er niet te veel van. Aangeraden wordt maximaal één à twee eetlepels per dag.
Koolhydraatarme én paleo satésaus
Ik gebruik voor de satésaus geen pinda’s. Deze zijn namelijk niet koolhydraatarm en niet paleo. Bovendien ben ik extreem allergisch voor pinda’s. In plaats daarvan gebruik ik amandelpasta.
De saus kun je maken met sojasaus of kokos amino’s. Verder gebruik ik een paar druppeltjes suikervrije vissaus. De enige vissaus die ik ken die suikervrij is, is meteen ook de allerlekkerste: Red Boat Fishsauce. Deze is online te bestellen.
Deze satėsaus is makkelijk en snel te maken voor kleinere porties. Geef je een BBQ en heb je echt een grote pan nodig? Dan kun je ook deze satésaus van noten maken. Dat kan met cashew noten, maar ook met amandelen of macademia’s.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Paleo zonder chilivlokken of rode peper. Paleo en ‘vrij van’ soja met kokos amino’s in plaats van sojasaus.
Koolhydraatarme Indische gehakt balletjes met gele wortelnasi en snelle satésaus
Benodigdheden
- 2 PFAS vrije bakpannen gietijzer als je dat gewend bent
- 2 spatels
- kom
- rasp + schaaf
- (elektrisch)
Ingrediënten
Balletjes
- 250 gr gehakt runder- of varkens
- 1 ei
- 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 1 el kokosamino's voor sojavrij
- 1 el lijnzaad gedoseerd in 3 tl
- 1 el chilivlokken
- 2 tl korianderzaad ketoembar
- 1 tl gember djinten
- 1 tl laos galanga
- 1 tl citroengras sereh
- paar druppeltjes sesamolie
Saus
- 2 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- flink stuk gember
- 1 tot 2 rode peper (Chili of Spaanse)
- 2 tot 3 el amandelpasta
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 2 el kokosamino's voor sojavrij
- 2 druppels (suikervrije) vissaus
- 3 of meer el melk, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelmelk
Nasi
- 300 gr gele wortel nasi kant en klaar
Voor vrij van vis
- variant GEEN vissaus
Bereiding
Balletjes
- Maal het lijnzaad heel fijn tot het op meel lijkt.
- Meng het gehakt met de specerijen, de sojasaus, de sesamolie en twee theelepels van het gemalen lijnzaad. Hou een beetje lijnzaad achter. Dikker maken kan altijd nog.
- Breek een ei erboven. Meng alles door elkaar door steeds één richting op te draaien. De structuur van het ei wordt dan iets sterker.
- Laat een kwartiertje staan.
- Draai 6 balletjes. Zijn ze nog te nat, voeg dan wat lijnzaad toe.
- Bak de balletjes in een minuut op vijf rondom bruin. Haal ze daarna uit de pan.
Saus
- Snipper de ui en bak glazig.
- Rasp de gember. Pers de knoflook. Snij de peper in stukken. Bak alles mee.
- Voeg de amandelpasta toe, de sojasaus en de vissaus. Niet uitschieten met de vissaus… Voeg daarna water of amandelmelk toe om te verdunnen. Doe dit per eetlepel. Dunner maken kan altijd nog.
- Giet alles in de blender of keukenmachine en mix tot een gladde saus.
- Doe de ballen met de saus terug in de pan. Laat nog een kwartiertje pruttelen. Als de saus te dik is melk of water toevoegen.
Nasi
- Bak de nasi op hoog vuur in olie in een minuut of 4 beetgaar. Op het pak staat 10 minuten, persoonlijk vind ik dat te lang. Dan wordt het al behoorlijk soppig.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!