| |

10x koolhydraatarme hoofdgerechten voor Kerst

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke koolhydraatarme hoofdgerechten voor het kerstdiner. Een rijk gedekte tafel met kerst… en niemand die merkt dat het koolhydraatarm is! Met vlees, kip en vis. Of vegetarisch en zelfs vegan!

Kijk hier voor alle gangen voor een koolhydraatarme Kerst.

Vlees

Bij kerst past een heerlijk stoofpotje. Verwarmend, maar ook makkelijk te maken en vooral: te plannen. Wel zo fijn met een huis vol gasten en waarschijnlijk een overvolle keuken. Met deze ossobucco maak je een stoofpotje dat toch met even anders is dan doordeweeks draadjesvlees.

1. Ossobuco met gremolata
Stoofvlees van kalfsschenkel of runderschenkel op Italiaanse wijze bereid. Op de foto met zoete aardappelpuree. Maar pompoenpuree past ook perfect!

Kerst is ook een mooi moment voor orgaanvlees. Hier net even anders gecombineerd met winterse groente en heerlijke saus.

2. Lever met rode paprikasaus en gebakken spruitjes l
Heerlijk ouderwets gebakken lever met spruitjes en rode ui. Met een zoete twist van geroosterde rode paprikasaus.
Kip

Simpel: gewoon kipdijfilet. Maar net een chique ti tje door de bosbessensaus.

3. Kipdijfilet met bosbessensaus en gestoofde witlof
Heerlijk gebakken kip(dij)filet met een saus van wilde bosbessen en amandelpasta. Lekker met gestoofde witlof en wat pecannoten.

Nog zo’n stoofpotje met een chique twist. Dit keer niet Italiaanse maar Frans. Staat altijd leuk op een menukaart!

4. Coq au vin
Klassieke Franse stoof van kip in rode wijnsaus met een kleine aanpassing zodat het glutenvrij, koolhydraatarm en paleo is. Heerlijk met spekjes, ui, wortel en groene kruiden als tijm en rozemarijn.

En nog een kipdijfilet. Dit keer met een extra twist door de pastinaakpuree met kastanjes (khb). De saus bij de champignons is eens niet van room maar helder en zoet. Dat combineert geweldig met de puree.

5. Kipdijfilet met kastanje pastinaakpuree en champignons
Gebakken kipdijfilet met champignons en een puree van pastinaakpuree met tamme kastanjes. De pastinaak en de kastanjes maken het gerecht koolhydraatbeperkt.
Vis

Eenvoudig maar klassiek gerechtje van kabeljauw met een korstje. Ik maakte hem met duurzaam gevangen kabeljauw uit de vriezer. Vers ingevroren. Makkelijk en snel te bereiden.

6. Kabeljauw met een notenkorstje uit de oven en gebakken spruitjes
Een makkelijk en lekker visgerechtje uit de oven. Kabeljauw met een notenkorstje van ei, pecan noten en groene kruiden. Lekker met pittige knoflook spruitjes die je niet kookt maar bakt.

Ook kabeljauw uit de oven. Maar nu met een Middenoosters tintje.

7. Samkeh harra (pittige kabeljauw in citroen tahinsaus)
Heerlijke Libanees visgerechtje van witvis in een hete saus van rode peper, tahin en citroen.
Vegetarisch

Een vegetarisch showstuk dat je net als een wildgebraad mooi in zijn geheel kunt opdienen en aan tafel kunt aansnijden.

8. Gegrilde bloemkool met tahin bietensaus
Gegrilde bloemkool met een smaakvolle saus van tahin en rode biet. Afgetopt met zoetzure ui in balsamico azijn en geroosterde en gezouten noten en hennepzaad.

Een heerlijke vegetarische combi van seizoensproducten. Pompoen met kastanjes uit de oven.

9. Pompoen met geitenkaas, gepofte knoflook en kastanjes uit de oven
Met kastanjes voor koolhydraatbeperkt. Als je koolhydraatarm eet met walnoten of pecannoten. Afgetopt met Steviala Sweet Bee.

En nog zo’n heerlijke vegetarische combi van seizoensproducten. Weer pompoen maar nu met fruit en blauwe kaas uit de oven.

10. Pompoen met peer, vijg en blauwe kaas
Vegetarisch hoofdgerecht (of bijgerecht) met gesmolten blauwe kaas uit de oven. Koolhydraatbeperkt door de peer en de vijg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *