20x koolhydraatarme en keto hapjes voor Oud & Nieuw
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
De laatste avond van het jaar vieren en tegelijkertijd je leefstijl vasthouden? Geen probleem met deze lekkere koolhydraatarme hapjes voor Oud & Nieuw.
Mag er wat meer spice en umami in je hapjes? Kijk dan naar deze Aziatische snacks. Kijk hier voor alle Oud & Nieuw recepten.
Ik heb 20 recepten verzameld. Eerst 10 hapjes die je los op tafel zet. Daarna 10x brood, crackers en dips om te delen.
Losse hapjes
Eerst de losse hapjes. Deze kun je uit het vuistje eten. Ze kunnen op een buffet staan, maar je kunt ze ook op een mooie schaal rond laten gaan.
1. Koolhydraatarme lijnzaad wrap hapjes met Mascarpone en gerookte zalm
Heerlijke koolhydraatarme wraps die je zelf kunt maken van lijnzaad, zout en water. Met een klassieke vulling van mascarpone, gerookte zalm, komkommer en verse dille. Het recept is voor 24 stukjes (3 wraps die je elk in 8 stukjes kunt snijden).
2. Koolhydraatarme krokante kaasrolletjes met avocado
Krokante rolletjes van gebakken kaas. Met een vulling van avocado mousse.
3. Koolhydraatarme blini met Mascarpone, avocado en gerookte zalm
Hartige snack geinspireerd op blini. Maar dan met zo weinig mogelijk koolhydraten, geschikt voor een ketogeen dieet. Ik maakte poffertjes van alleen maar kaas en ei. Heerlijk met toppings van volle roomkaas en gerookte zalm met dille. Of met een mousse van avocado en wat komkommer.
4. Aardbeien met serranoham
Heerlijk klein hapje voor bij de borrel of als snack tussendoor. De koolhydraatarme versie van meloen met ham.
5. Haring met radijs en kiemgroenten op komkommer toastjes
Makkelijk te maken en super gezond! Knapperige omega 3 gebakjes. Een plakje komkommer als toastje, wat dunne schijfjes radijs, een stukje haring, een druppeltje mayonaise en wat kiemgroente.
6. Zachte makreelmousse met mosterd en bieslook
Zachte en romige makreelmousse van (plantaardige) yoghurt, met mosterd, bieslook, radijsjes en munt. Te serveren in een glaasje, een tomatencupje of een witlofblad.
7. Eimuffins met serranoham en groene asperges
Heerlijke eimuffins waarbij je de dooier heel laat. De buitenkant is een knapperige plak serranoham. Lekker afgetopt met groene asperge.
8. Aubergine frietjes
Heerlijk krokante aubergine frietjes uit de oven. Lekker gekruid, beetje olijfolie erop en paneren met gemalen amandelen en knabbelspek.
9. Gevulde kastanje champignons met blauwe kaas en granaatappelpitjes
Makkelijk te maken borrelhapje (of voorgerechtje). De oven doet eigenlijk al het werk.
10. Aubergine rolletjes met gehakt en rode amandelpesto
Ooit gemaakt als hoofdgerecht. Maar de rolletjes vormen ook een heerlijk hapje. Mediterraan ovengerechtje van aubergine gevuld met gehakt en bosuitjes. Met een pesto van paprika, gepofte knoflook, extra vierge olijfolie, amandelpasta, edelgist en salie!
Brood & dips
En tot slot wat lekkere dips en smeersels die je op tafel kunt zetten. En wat inspiratie voor brood en crackers.
11. Koolhydraatarm kaas knoflookbrood zonder meel
Heerlijk koolhydraatarm stokbroodje voor bij de borrel. Met twee soorten kaas (feta en gewone of geitenkaas), noten en zaden. En als je wilt natuurlijk knoflook. Ook kun je olijven of zongedroogde tomaatjes toevoegen.
12. Lijnzaadcrackers
Gezonde, makkelijke crackers van verschillende soorten zaden. Je hebt geen ei of andere bindmiddelen nodig.
13. Farinata di ceci – glutenvrij, lowcarb en vegan flatbread van kikkererwtenmeel
Farinata di ceci, een traditioneel Italiaans flatbread van kikkererwten. Gemaakt van een dun beslag dat met pan en al de oven in gaat. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten. Gebruik hem als pizza of om dips mee te scheppen.Khb door het kikkererwtenmeel.
14. Forsmak – Joodse haringmousse met roomboter, appel en ui uit Odessa
Forsmak is een Joodse haringmousse die vooral in Oekraïne gegeten wordt in de omgeving van Odessa. Met haring, appel, ui, azijn en roomboter.
15. Kruidenboter
Zoveel lekkerder als je het zelf maakt: kruidenboter. Heel simpel en snel klaar. Groot voordeel is dat je op basis van je intoleranties zelf kunt kiezen welke boter je neemt.
16. Bloemkool’hummus’
Een heerlijke dip van bloemkool die dient als alternatief voor de 'echte' hummus van kikkererwten. Door gepofte knoflook te gebruiken, naast verse, wordt de hummus toch lekker romig.
17. Baba ganoush met gebakken aubergine: heerlijke én gezonde BBQ dip uit het Midden-Oosten
Variant op baba ganoush waarbij ik de aubergine niet pof met maar met schil en al bak. Ook de knoflook wordt meegebakken. De smaak van deze babaganoush is daardoor wat dieper.
18. Guacamole
De heerlijke Mexicaanse avocadodip. Onmisbaar bij een zomerse borrel of een barbecue. Lekker met olijfolie, limoensap, knoflook, een rood pepertje. En eventueel een uitje, tomaat en koriander.
19. Muhammara
Zoete, kruidige dip uit het Midden-Oosten van geroosterde paprika met walnoten en granaatappel.