20x koolhydraatarme hapjes voor Oud & Nieuw

De laatste avond van het jaar vieren en tegelijkertijd je leefstijl vasthouden? Geen probleem met deze lekkere koolhydraatarme hapjes voor Oud & Nieuw.

Mag er wat meer spice en umami in je hapjes? Kijk naar ook eens naar deze koolhydraatarme Aziatische snacks voor Oud & Nieuw.

Ik heb 20 recepten verzameld. Eerst 10 hapjes die je los op tafel zet. Daarna 10x brood, crackers en dips om te delen.

Losse hapjes

Eerst de losse hapjes. Deze kun je uit het vuistje eten. Ze kunnen op een buffet staan, maar je kunt ze ook op een mooie schaal rond laten gaan.

1. Koolhydraatarme wraps van lijnzaad met mascarpone en gerookte zalm
Heerlijke koolhydraatarme wraps die je zelf kunt maken van lijnzaad, zout en water. Met een klassieke vulling van mascarpone, gerookte zalm, komkommer en verse dille. Het recept is voor 24 stukjes (3 wraps die je elk in 8 stukjes kunt snijden).
2. Koolhydraatarme krokante kaasrolletjes met avocado
Krokante rolletjes van gebakken kaas. Met een vulling van avocado mousse.
3. Keto blini met mascarpone, avocado en gerookte zalm
Hartige snack geinspireerd op blini. Maar dan met zo weinig mogelijk koolhydraten, geschikt voor een ketogeen dieet. Ik maakte poffertjes van alleen maar kaas en ei. Heerlijk met toppings van volle roomkaas en gerookte zalm met dille. Of met een mousse van avocado en wat komkommer.
4. Aardbeien met serranoham
Heerlijk klein hapje voor bij de borrel of als snack tussendoor. De koolhydraatarme versie van meloen met ham.
5. Haring op komkommer toastjes
Makkelijk te maken en super gezond! Knapperige Omega 3 gebakjes. Een plakje komkommer als toastje, wat dunne schijfjes radijs, een stukje haring, een druppeltje mayonaise en wat kiemgroente.
6. Zachte makreelmousse met mosterd en bieslook
Zachte en romige makreelmousse van (plantaardige) yoghurt, met mosterd, bieslook, radijsjes en munt. Te serveren in een glaasje, een tomatencupje of een witlofblad.
7. Eimuffins met serranoham en groene asperges
Heerlijke eimuffins waarbij je de dooier heel laat. De buitenkant is een knapperige plak serranoham. Lekker afgetopt met groene asperge.
8. Aubergine frietjes
Heerlijk krokante aubergine frietjes uit de oven. Lekker gekruid, beetje olijfolie erop en paneren met gemalen amandelen en knabbelspek.
9. Gevulde kastanje champignons met blauwe kaas en granaatappelpitjes
Makkelijk te maken borrelhapje (of voorgerechtje). De oven doet eigenlijk al het werk.
10. Aubergine rolletjes met gehakt en rode amandelpesto
Ooit gemaakt als hoofdgerecht. Maar de rolletjes vormen ook een heerlijk hapje. Mediterraan ovengerechtje van aubergine gevuld met gehakt en bosuitjes. Met een pesto van paprika, gepofte knoflook, extra vierge olijfolie, amandelpasta, edelgist en salie!
Brood & dips

En tot slot wat lekkere dips en smeersels die je op tafel kunt zetten. En wat inspiratie voor brood en crackers.

11. Keto kaas knoflookbrood met ei en lijnzaad (glutenvrij, zonder koemelk en lactosevrij)
Heerlijk koolhydraatarm stokbroodje voor bij de borrel. Met twee soorten kaas (feta en gewone of geitenkaas), noten en zaden. En als je wilt natuurlijk knoflook. Ook kun je olijven of zongedroogde tomaatjes toevoegen.
12. Koolhydraatarme en paleo lijnzaadcrackers
Gezonde, makkelijke crackers van verschillende soorten zaden. Je hebt geen ei of andere bindmiddelen nodig.
13. Farinata di cecci
Farinata di ceci, een traditioneel Italiaans flatbread van kikkererwten. Gemaakt van een dun beslag dat met pan en al de oven in gaat. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten. Gebruik hem als pizza of om dips mee te scheppen.
Khb door het kikkererwtenmeel.
14. Forsmak
Forsmak is een Joodse haringmousse die vooral gegeten wordt in de omgeving van Odessa. Met haring, appel, ui, azijn en roomboter.
15. Kruidenboter
Zoveel lekkerder als je het zelf maakt: kruidenboter. Heel simpel en snel klaar. Groot voordeel is dat je op basis van je intoleranties zelf kunt kiezen welke boter je neemt.
16. Bloemkool’hummus’
Een heerlijke dip van bloemkool die dient als alternatief voor de 'echte' hummus van kikkererwten. Door gepofte knoflook te gebruiken, naast verse, wordt de hummus toch lekker romig.
17. Baba ganoush met gebakken aubergine
Variant op baba ganoush waarbij ik de aubergine niet pof met maar met schil en al bak. Ook de knoflook wordt meegebakken. De smaak van deze babaganoush is daardoor wat dieper.
18. Guacamole
De heerlijke Mexicaanse avocadodip. Onmisbaar bij een zomerse borrel of een barbecue. Lekker met olijfolie, limoensap, knoflook, een rood pepertje. En eventueel een uitje, tomaat en koriander.
19. Muhammara
Zoete, kruidige dip uit het Midden-Oosten van geroosterde paprika met walnoten en granaatappel.
20. Pompoen met camembert, knoflook, ahornsiroop en chilivlokken uit de oven
Heerlijk herfst of winterrecept. Als hoofdgerecht of om lekker om te delen bij een borrel. De basis is koolhydraatarm, het brood dat je erbij serveert kan ook koolhydraatarm zijn. Kan met vloeibare zoetstof.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *