| | | | | | | |

Koolhydraatarme gnocchi van pompoen, amandelmeel en lijnzaad

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Altijd op zoek naar lekkere pastavervangers? Ik ook, niet alleen vanwege de pasta maar ook omdat het de saus zo lekker maakt! Maar pasta of gnocchi zijn niet koolhydraatarm.

Want de meeste pasta zit vol met zetmeel. En dat zijn koolhydraten. Is het niet van tarwe, dan wel van aardappel. Deze gnocchi, als ik ze zo mag noemen, zijn met amandelmeel, lijnzaad, een eitje en… pompoen! Enne, nee het zijn dus geen frikandellen. Zoals mijn dochter dacht. Ha lekker, zelfgemaakte frikandellen! Nee, sorry, volgende keer. Ze zijn zo donker door het lijnzaad.

Wat zijn gnocchi?

Deze gnocchi zijn absoluut geen zetmeel bommetjes zoals de echte gnocchi. Maar wel smaakvol en heerlijk bij Italiaanse sauzen. En ze zorgen nog steeds een heerlijk bordje comfort food, maar dan gezond. Ze zijn wel wat steviger van structuur. Schep naar verhouding lekker wat extra saus op, want je zult er iets minder van eten dan van gewone gnocchi.

Gnocchi is niet echt pasta, het wordt gemaakt van aardappel en bloem. Dat glutenvrij maken kan nog nét met glutenvrije bloem of een combi van boekweit, haver en bijvoorbeeld tapioca. Maar koolhydraatarm wordt natuurlijk een stuk lastiger! De aardappel valt weg en de soorten meel die je kunt gebruiken binden niet goed. Amandelmeel bakt vrij korrelig en droog. Daar smeuïge bolletjes van maken is best lastig. Daarom voeg ik pompoen toe. Dat zorgt voor zachtheid en extra smaak. Het geheime ingrediënt is lijnzaad. Samen met het ei zorgt het voor binding.

Lijnzaad

Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Hier maal je het lijnzaad net iets langer door. Je wilt liever iets dat lijkt op meel dan op gebroken zaadjes. Breken kan normaal gesproken ook met een vijzel. Maar hier is het handiger om het lijnzaad echt helemaal fijn te malen. Ik gebruik daarvoor zelf een elektrisch koffiemolentje.

Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.

Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en paleo.

Als je koolhydraatarm eet wel even letten op het koolhydraatgehalte van je meel. Neem meel dat zo laag mogelijk is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Ook Lowcarbcenter heeft meel dat zeer laag is in khd.

Koolhydraatarme gnocchi van pompoen, amandelmeel en lijnzaad

Marjolein
Jummie! Een alternatief voor pasta of gnocchi van tarwebloem en aardappel. Echt iets waardoor je meer van je saus kunt genieten.
5 van 1 stem
Bereiding 20 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Paleo
Trefwoord Out of the box
Gang Bijgerechten, Brood & deeg
Keuken Europees, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 317 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 50 gr pompoen gekookt
  • 75 gr amandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1)
  • 20 gr lijnzaad
  • 1 ei
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • snufje zout rode Himalaya of Keltische zee
  • snufje zwarte peper korrels

Bereiding
 

  • Gebruik een restje gekookte pompoen of stoom/kook en 5 minuten wat blokjes gaar.
  • Maal het lijnzaad heel fijn tot je meel hebt. Ik heb daarvoor een elektrisch koffiemolentje. Een vijzel werkt hier minder, is meer om te keuzen/breken.
  • Meng het amandelmeel met de lijnzaad en de kruiden.
  • Prak de pompoen fijn en meng met het amandelmeel.
  • Breek een eitje en meng erdoor. Laat een uurtje staan.
  • Je kunt nu een bal maken van het deeg. Vet daarvoor eerst even je handen in, want het is nog wel licht plakkerig. Is het nog heel plakkerig? Voeg dan wat amandelmeel toe, steeds een theelepeltje. je wilt het deeg echt niet te droog maken.
  • Verdeel in 4 balletjes die je op je werkblad met je handpalmen uitrolt tot een soort 'worstje'. Snij de worstjes in 6 'frikandel'stukjes. Breng ze weer een beetje in vorm met je (ingevette) vingers als dat nodig is.
    Het is ook prima om 24 balletje te maken en daar kleine frikandel stukjes van de te maken.
  • Bak de stukjes op middelhoog vuur in milde olijfolie rondom gaar in 6 tot 7 minuten (stand 6 à 7 inductie).
  • Serveer met saus naar keuze.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 317kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Op deze pagina staan affiliate links van Bol.com. Lees meer over deze samenwerking.

3 reacties

    1. Oei, goeie vraag. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik vind amandelbrood altijd het beste om uit de vriezer meteen te toasten, anders wordt het toch wat klef. Dus misschien kan het als je ze in de oven gooit of meteen bakt. Maar ik zou het zelf eerst moeten uitproberen om het zeker te weten…

5 from 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven