Gnocchi van pompoen en amandelmeel met rucola walnootpesto
Gnocchi van pompoen, amandelmeel, lijnzaad en ei. Met daarover een heerlijke pesto van rucola, walnoot, extra vierge olijfolie en citroen. Met Parmezaan of Gran Padano als je zuivel eet. Eet je zuivelvrij, zoals ik, dan kun je edelgistvlokken gebruiken.
Wat zijn gnocchi?
Deze gnocchi zijn absoluut geen zetmeel bommetjes zoals de echte gnocchi. Maar wel smaakvol en heerlijk bij Italiaanse sauzen. En nog steeds een heerlijk bordje comfort food, maar dan gezond. Ze zijn wel wat steviger van structuur. Schep naar verhouding lekker wat extra saus op, want je zult er iets minder van eten dan van gewone gnocchi.
Gnocchi is niet echt pasta, het wordt gemaakt van aardappel en bloem. Dat glutenvrij maken kan nog nest met glutenvrije bloem of een combi van boekweit, haver en bijvoorbeeld tapioca. Koolhydraatarm wordt al een stuk lastiger! Amandelmeel bakt vrij korrelig en droog. Daar smeuïge bolletjes van maken is nog best lastig. De pompoen zorgt voor zachtheid en extra smaak. Het lijnzaad en het ei zorgen voor binding. De kleur is overigens zo donker vanwege het lijnzaad.
Lijnzaad
Naast bloemkool gebruik ik lijnzaad. Overigens zou je ook chiazaad kunnen gebruiken. Lijnzaad moet je in tegenstelling tot chiazaad altijd even fijn malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.
Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Plantaardige kaas
Eet je zuivel? Dan is wat goede geraspte door de pesto heerlijk. Neem een lekkere Gran Padano of een Parmezaanse.
Mijd je zuivel dan is dat geen optie. Dan zijn edelgistvlokken ideaal. Dat is inactieve gist met veel voedingsstoffen. En doordat je het koud gebruikt blijven die ook allemaal goed bewaard.
Dieet en ‘vrij van’
Naast glutenvrij en zuivelvrij is dit gerechtje ook koolhydraatarm en paleo. Het is ook vegetarisch, maar niet vegan door het ei in het deeg.
Als je koolhydraatarm eet wel even letten op het koolhydraatgehalte van je meel. Neem meel dat zo laag mogelijk is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Ook Lowcarbcenter heeft meel dat zeer laag is in khd.
Gnocchi van pompoen en amandelmeel met rucola walnootpesto
Benodigdheden
- 1 kookpan
- kom en vork
- (kleine) keukenmachine, blender of staafmixer
Ingrediënten
Gnocchi
- 50 gr pompoen gekookt
- 75 gr amandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1)
- 20 gr lijnzaad
- 1 ei
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl paprikapoeder
- zout roze Himalaya of Keltisch zee
- zwarte peper korrels
- milde olijfolie om te bakken en om je handen in te vetten
Pesto
- 50 gr rucola
- 40 gr walnoten
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 3 tot 4 el edelgistvlokken
- of handje Parmezaanse kaas
- ½ citroen, sap van
- snufje zout
Topping
- variant cherrytomaatjes, extra scheut extra vierge olijfolie en wat extra edelgist of kaas
Voor vrij van nachtschade en strikt paleo
- variant GEEN paprikapoeder
Bereiding
Gnocchi
- Gebruik een restje gekookte pompoen of stoom/kook in 5 minuten wat kleine blokjes gaar.
- Maal het lijnzaad heel fijn tot je meel hebt. Ik heb daarvoor een elektrisch koffiemolentje. Een vijzel werkt hier minder, dat is meer om te keuzen/breken.
- Meng het amandelmeel met de lijnzaad en de kruiden. Prak de pompoen fijn en meng met het amandelmeel. Breek een eitje en meng erdoor. Laat een uurtje staan.
- Je kunt nu een bal maken van het deeg. Vet daarvoor eerst even je handen in, want het is nog wel licht plakkerig. Is het nog heel plakkerig? Voeg dan wat amandelmeel toe, steeds een theelepeltje. je wilt het deeg echt niet te droog maken.
- Verdeel in 4 balletjes die je op je werkblad met je handpalmen uitrolt tot een soort 'worstje'. Snij de worstjes in 6 'frikandel'stukjes. Breng ze weer een beetje in vorm met je (ingevette) vingers als dat nodig is.Het is ook prima om 24 balletje te maken en daar kleine frikandel stukjes van te maken.
- Bak de stukjes op middelhoog vuur in milde olijfolie rondom gaar in 6 tot 7 minuten (stand 6 à 7 inductie).
Pesto
- Voeg alle ingrediënten voor de pesto samen en blend tot één geheel. Hou wat edelgist achter om wat dikker te kunnen maken.
- Serveer de gnocchi met de pesto. Top af met wat tomaatjes en nog een flinke scheut extra vierge olijfolie en wat edelgist (of kaas)
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!