Koolhydraatarme focaccia (kokosmeel en amandelmeel)
Wat kun je brood soms toch missen… Een heerlijk knapperig Franse baguette, of een Italiaanse focaccia bij de borrel. Ik heb daarom een koolhydraatarme en paleo foccacia gemaakt van kokosmeel en amandelmeel. Helemaal hetzelfde zal het natuurlijk niet worden, maar ik hoop je borrel wel wat extra’s te geven met deze koolhydraatarme en paleo versie. Lekker met knoflook, ui, olijfjes en olijfolie.
En als je wilt wat zongedroogde tomaatjes, maar die zijn koolhydraatbeperkt, niet koolhydraatarm en niet paleo.
Bakpoeder in plaats van gist
Dit broodje bevat geen gist. Er wordt bakpoeder gebruikt om het brood luchtig te maken. Bakpoeder heeft niets extra’s nodig om goed te kunnen werken. In tegenstelling tot baking soda waarvoor je altijd een extra zuurtje nodig hebt. Bakpoeder begint zijn werk te doen zodra het warm wordt.
Ik gebruik persoonlijk het liefst wijnsteenbakpoeder. Dat kun je 1 op 1 vervangen door gewoon bakpoeder.
Dieet en ‘vrij van’
Het broodje is paleo en koolhydraatarm.
Als je koolhydraatarm eet let dan amandelmeel dat laag is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Amandelmeel is een natuurproduct waar het koolhydraat gehalte erg uiteen kan lopen. Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Alle zaden zijn zeer laag in koolhydraten én vezelrijk.
Ui is met 6,3 gr khd per 100 gram koolhydraatbeperkt. Maar als smaakmaker wordt het voor koolhydraatarm gedoogd.
Zongedroogde tomaten zijn niet koolhydraatarm en niet paleo. Daarom staan de bij optioneel, je kunt ze ook gewoon weglaten.
Koolhydraatarme focaccia
Benodigdheden
- oven op 175 graden
- bakplaat
- bakpapier
- kom
Ingrediënten
- 75 gr amandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1)
- 20 gr kokosmeel
- 2 el extra vierge olijfolie
- 3 el milde olijfolie
- 2 ei
- 3 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 3/4 tl xanthaangom
- 1 tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
- 3 teentjes knoflook
- 3 groene olijven
- 3 groene olijven
- 1/4 rode ui
Optioneel
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Meng het meel met de bakpoeder, de xanthaangom en het zout. Voeg 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe, net als de eieren. Even goed doorroeren en laten staan, de kokosmeel gaat het vocht nog opnemen.
- Snij de olijven en de tomaten (als je die gebruikt) in stukjes en voeg toe. Vorm een bal met je handen, rek de bal een beetje uit en druk zachtjes uit op de bakplaat. Hou ongeveer 2 cm dikte aan, het rijst nog licht. Het mag een beetje ongelijk, met de randen wat omhoog, dan blijft straks mooi de olijfolie erop liggen.
- Zet in de oven voor 10 minuten.
- Snij de ui in dunne reepjes. Haal de bakplaat na 10 minuten even uit de oven en giet er flink wat milde olijfolie overheen. Verdeel de ui erover, mag een klein beetje erin gedrukt. Her en der nog wat olijfolie. Zet daarna terug in de oven voor 20 minuten.
- Je kunt het brood ongeveer 2 dagen bewaren. Wil je het brood nog meer keto? Laat dan de ui weg en vervang voor paprika of dunne plakjes verse tomaat. Laat dan ook de zongedroogde tomaatjes weg en neem extra olijven.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Lekker me ui! Goed idee!
Lekker bij de ansjovisboter 😉