| | |

Koolhydraatarme focaccia van kokosmeel en amandelmeel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Wat kun je brood soms toch missen… Een heerlijk knapperig Franse baguette, of een Italiaanse focaccia bij de borrel. Ik heb daarom een koolhydraatarme en paleo foccacia gemaakt van kokosmeel en amandelmeel. Helemaal hetzelfde zal het natuurlijk niet worden, maar ik hoop je borrel wel wat extra’s te geven met deze koolhydraatarme versie. Lekker met knoflook, ui, olijfjes en olijfolie. En als je wilt wat zongedroogde tomaatjes, maar die zijn koolhydraatbeperkt.

Amandelmeel laag in koolhydraten

Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen!

  • Het laagst in koolhydraten is het biologische amandelmeel van de Notenshop. Deze is maar 4,1 gr khd per 100 gram. Hun gewone amandelmeel is 7. Maar let op: ze hebben ook andere soorten (bijvoorbeeld het fijne amandelmeel), en die zijn hoger!
  • Het amandelmeel van Pit&Pit is ook laag, maar licht variabel. Op z’n laagst is hun bio amandelmeel ook 4,1 en hun gewone amandelmeel bijna net zo laag (4,3).
  • Het amandelmeel van Lowcarbcenter is soms net zo laag, maar is ook wat variabel: het is op dit moment rond de 7.
  • De meeste andere soorten amandelmeel zijn nog iets hoger, maar voor koolhydraatarm altijd geschikt (of in ieder geval gedoogd) omdat het lager is dan andere meelsoorten.

Kokosmeel iets hoger in koolhydraten

Kokosmeel is naast amandelmeel het meest gebruikte meel in de koolhydraatarme keuken. Maar het bevat wel meer dan 5 gr khd per 100 gram. De reden dat het over het algemeen toch als kha gezien wordt is dat je er meestal maar heel weinig van nodig hebt. Het neemt veel vocht op en dient vaak als aanvulling. Maar let op:

  • Omdat aan kokosmeel vet is ontrokken, is de voedingswaarde van kokosmeel anders dan die van vers vruchtvlees of van kokosrasp. En kan de voedingswaarde van het eindproduct erg variabel zijn. De bandbreedte voor de variatie is nóg groter dan bij amandelmeel.
  • Let dus goed op het gehalte aan koolhydraten dat op het etiket staat.
  • Ga NIET uit van de waarden in Nevo-online of in de app die je gebruikt om je koolhydraten te tellen. Er is namelijk veel lager beschikbaar.
  • Het kokosmeel van Steviala (te koop bij Lowcarbcenter) is het laagst in koolhydraten (8,9).

Bakpoeder in plaats van gist

Dit broodje bevat geen gist. Er wordt bakpoeder gebruikt om het brood luchtig te maken. Bakpoeder heeft niets extra’s nodig om goed te kunnen werken. In tegenstelling tot baking soda waarvoor je altijd een extra zuurtje nodig hebt. Bakpoeder begint zijn werk te doen zodra het warm wordt. Ik gebruik persoonlijk het liefst wijnsteenbakpoeder. Dat kun je 1 op 1 vervangen door gewoon bakpoeder.

Ander koolhydraatarm brood

Koolhydraatarme focaccia

Marjolein
Koolhydraatarme en paleo focaccia van amandelmeel en kokosmeel. Met knoflook, rode ui, olijven en olijfolie.
5 van 1 stem
Vooraf 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ
Gang Brood & deeg
Keuken Europees, Italiaans
Porties 1 brood
Calorieën 748 kcal

Benodigdheden

  • oven op 175 graden
  • bakplaat
  • bakpapier
  • kom

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Meng het meel met de bakpoeder, de xanthaangom en het zout. Voeg 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe, net als de eieren. Even goed doorroeren en laten staan, de kokosmeel gaat het vocht nog opnemen.
  • Snij de olijven en de tomaten (als je die gebruikt) in stukjes en voeg toe. Vorm een bal met je handen, rek de bal een beetje uit en druk zachtjes uit op de bakplaat. Hou ongeveer 2 cm dikte aan, het rijst nog licht. Het mag een beetje ongelijk, met de randen wat omhoog, dan blijft straks mooi de olijfolie erop liggen.
  • Zet in de oven voor 10 minuten.
  • Snij de ui in dunne reepjes. Haal de bakplaat na 10 minuten even uit de oven en giet er flink wat milde olijfolie overheen. Verdeel de ui erover, mag een klein beetje erin gedrukt. Her en der nog wat olijfolie. Zet daarna terug in de oven voor 20 minuten.
  • Je kunt het brood ongeveer 2 dagen bewaren. Wil je het brood nog meer keto? Laat dan de ui weg en vervang voor paprika of dunne plakjes verse tomaat. Laat dan ook de zongedroogde tomaatjes weg en neem extra olijven.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Voedingswaarde berekend met kokosmeel van Steviala en amandelmeel van Pit&Pit. Berekend inclusief zongedroogde tomaat (2,5 gr khd voor volledige recept).

Voedingswaarde

Calorieën: 748kcal | Koolhydraten: 13gr | Eiwitten: 31gr | Vetten: 57gr | Verzadigd vet: 9g | MO vet: 3g | EO vet: 10g | Vezels: 18gr | Vitamine A: 623IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 5mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 1277mg | Magnesium: 29mg | Kalium: 393mg | Calcium: 414mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 51µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 277mg | Selenium: 28µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven