Koolhydraatarme flensjes met mascarpone amandel bolletjes en pompoen
Pannenkoekjes met crème bolletjes van mascarpone amandelroom met zoete pompoen gestoofd in een klein beetje koffie. Een soort crêpes Suzettes, maar dan koolhydraatarm. Heerlijk als ontbijt maar óók als chique nagerecht voor het kerstdiner.
Variant op de flensjes met kersen
Ik heb dit receptje gemaakt als variatie op de glutenvrije flensjes met warme kersen en de AIP flensjes met warme appel. Alle ingrediënten zijn aangepast om het koolhydraatarm te maken. Zo zijn de pannenkoekjes van mozzarella en ei. De room is van mascarpone met amandelpasta. Het fruit is vervangen door pompoen.
Mokka karamelsaus
Je kunt de flensjes serveren met en zonder saus.
Mozzarella
In de pannenkoekjes zelf gaat verse mozzarella met ei. Zowel mozzarella als het ei zorgen voor binding. Op deze manier heb je geen meel nodig. Het gaat dan om een bolletje mozzarella waar ook nog veel vocht in zit. Als je gewone jonge kaas zou gebruiken wordt het beslag niet zo dun. Dan kun je beter poffertjes maken, zoals deze keto chaffle poffertjes, ofwel choffertjes.
Om het naar het zoete trekken voeg je donkere Erythritol (zoals Steviala Gold of Ery Bronze) en koek- en speculaaskruiden toe aan het beslag. Een snuf zout is vervolgens wel nodig om de smaken een beetje naar boven te trekken.
Mascarpone
Voor de roombolletjes kun je het beste mascarpone gebruiken. Dat is heel romig. Gemengd met amandelpasta en wat vanille krijg je een bijna karamelachtige smaak. Optioneel kun je nog wat amandelextract toevoegen. Dan krijg je een beetje een bitterkoekjessmaak. Ook hier weer wat zout toevoegen.
Pompoen
De pompoen kun je het beste eerst stomen (of eventueel koken). Als ze al gaar zijn bak je nog even met wat donkere erythritol en op het laatst meng je de pompoen met een of twee eetlepels koffie.
Welke pan?
Als je goed bent in pannenkoeken bakken, en het vaak doet, kun je een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.
Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een grote maat. Namelijk deze Greenpan van 26 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn iets kleiner. Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en glutenvrij.
Koolhydraatarme flensjes met mascarpone amandel bolletjes en zoete pompoen
Benodigdheden
- grote PFAS vrije bakpan zoals GreenPan (voorbeeld Bol.com)
- stoom- of kookpan
- ijsschep optioneel
Ingrediënten
Flensjes
- 1 ei
- 50 gr mozzarella
- 1 tl amandelmelk
- 2 tl Ery Bronze (bruine erythritol)
- ½ tl koek- en speculaaskruiden
- snufje zout
- roomboter of olie om in te bakken
Roombolletjes
- 100 gr mascarpone
- 60 gr amandelpasta
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- 5 druppels stevia extract
- snufje zout
- 2 druppels amandelextract optioneel
Pompoen
- 200 gr pompoen
- 2 el Ery Bronze (bruine erythritol)
- 2 el koffie of espresso
Saus
- 100 gr mascarpone
- 2 pastilles cacaoboter 4 à 5 gram
- 1 kopje kofiie of espresso
- 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 2 el Ery Bronze (bruine erythritol)
- 1 tl Bourbon vanille poeder
Bereiding
Roombolletjes
- Maak eerst de room. Mix de mascarpone met de amandelpasta, vanille, stevia en het amandelextract.
- Zet tot gebruik weg in de koelkast. Eventueel op het laatst een minuut of tien tot een kwartier in de vriezer. Niet langer, dan gaan zich al kristallen vormen.
Pompoen
- Schil de pompoen, snij in stukjes en kook of stoom zacht. Laat uitlekken en uiwasemen.
- Bak de pompoen met de erythritol rondom en blus af met de koffie.
Flensjes
- Mix de mozzarella met het ei, de amandelmelk, de erythritol, de kruiden en het zout. Dat gaat niet met de hand, dat moet echt in de keukenmachine of met de staafmixer.
- Warm de pan op, niet te heet! Hoe heter des te eerder het beslag stolt. Doe de boter erin. Als de boter licht begint te schuimen kan het beslag de pan in. Laat goed aan alle kanten uitlopen.
- Zet dan de pan wat heter. Bak gedurende 2 tot 3 minuten en draai om. Snij in 4 'taartpunten'.
Saus
- Meng de mascarpone met de koffie, de eryhtritol en de sojasaus tot een gladde saus.
- Laat de cacaoboter erin smelten.
- Breng eventueel op smaak met wat extra erythritol of sojasaus.
Afmaken
- Leg op ieder bord een taartpunt, schep wat pompoenblokjes erop. Schep met behulp van twee lepels of een ijsschep 4 gladde bolletjes room op de borden.
- Dien de saus apart op in een kommetje of espresso kopje.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!