| | | | | | | |

Koolhydraatarme flensjes met mascarpone amandel bolletjes en pompoen

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Pannenkoekjes met crème bolletjes van mascarpone amandelroom met zoete pompoen gestoofd in een klein beetje koffie. Een soort crêpes Suzettes, maar dan koolhydraatarm. Heerlijk als ontbijt maar óók als chique nagerecht voor het kerstdiner.

Variant op de flensjes met kersen

Ik heb dit receptje gemaakt als variatie op de glutenvrije flensjes met warme kersen en de AIP flensjes met warme appel. Alle ingrediënten zijn aangepast om het koolhydraatarm te maken. Zo zijn de pannenkoekjes van mozzarella en ei. De room is van mascarpone met amandelpasta. Het fruit is vervangen door pompoen.

Mokka karamelsaus

Je kunt de flensjes serveren met en zonder saus.

Mozzarella

In de pannenkoekjes zelf gaat verse mozzarella met ei. Zowel mozzarella als het ei zorgen voor binding. Op deze manier heb je geen meel nodig. Het gaat dan om een bolletje mozzarella waar ook nog veel vocht in zit. Als je gewone jonge kaas zou gebruiken wordt het beslag niet zo dun. Dan kun je beter poffertjes maken, zoals deze keto chaffle poffertjes, ofwel choffertjes.

Om het naar het zoete trekken voeg je donkere Erythritol (zoals Steviala Gold of Ery Bronze) en koek- en speculaaskruiden toe aan het beslag. Een snuf zout is vervolgens wel nodig om de smaken een beetje naar boven te trekken.

Mascarpone

Voor de roombolletjes kun je het beste mascarpone gebruiken. Dat is heel romig. Gemengd met amandelpasta en wat vanille krijg je een bijna karamelachtige smaak. Optioneel kun je nog wat amandelextract toevoegen. Dan krijg je een beetje een bitterkoekjessmaak. Ook hier weer wat zout toevoegen.

Pompoen

De pompoen kun je het beste eerst stomen (of eventueel koken). Als ze al gaar zijn bak je nog even met wat donkere erythritol en op het laatst meng je de pompoen met een of twee eetlepels koffie.

Welke pan?

Als je goed bent in pannenkoeken bakken, en het vaak doet, kun je een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.

Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een grote maat. Namelijk deze Greenpan van 26 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn iets kleiner. Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en glutenvrij.

Koolhydraatarme flensjes met mascarpone amandel bolletjes en zoete pompoen

Marjolein
Heerlijk nagerechtje met flensjes en roombolletjes. Koolhydraatarme variatie op de crêpe Suzette.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Pannenkoek, Umami
Gang Toetjes
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 4 personen
Calorieën 376 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Flensjes

Roombolletjes

Pompoen

Saus

Bereiding
 

Roombolletjes

  • Maak eerst de room. Mix de mascarpone met de amandelpasta, vanille, stevia en het amandelextract.
  • Zet tot gebruik weg in de koelkast. Eventueel op het laatst een minuut of tien tot een kwartier in de vriezer. Niet langer, dan gaan zich al kristallen vormen.

Pompoen

  • Schil de pompoen, snij in stukjes en kook of stoom zacht. Laat uitlekken en uiwasemen.
  • Bak de pompoen met de erythritol rondom en blus af met de koffie.

Flensjes

  • Mix de mozzarella met het ei, de amandelmelk, de erythritol, de kruiden en het zout. Dat gaat niet met de hand, dat moet echt in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Warm de pan op, niet te heet! Hoe heter des te eerder het beslag stolt. Doe de boter erin. Als de boter licht begint te schuimen kan het beslag de pan in. Laat goed aan alle kanten uitlopen.
  • Zet dan de pan wat heter. Bak gedurende 2 tot 3 minuten en draai om. Snij in 4 'taartpunten'.

Saus

  • Meng de mascarpone met de koffie, de eryhtritol en de sojasaus tot een gladde saus.
  • Laat de cacaoboter erin smelten.
  • Breng eventueel op smaak met wat extra erythritol of sojasaus.

Afmaken

  • Leg op ieder bord een taartpunt, schep wat pompoenblokjes erop. Schep met behulp van twee lepels of een ijsschep 4 gladde bolletjes room op de borden.
  • Dien de saus apart op in een kommetje of espresso kopje.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Dit recept bevat veel soorten zuivel (lactose). Voor extra koolhydraatarm daarop bezuinigen (bijvoorbeeld geen of minder saus).

Voedingswaarde

Calorieën: 376kcal | Koolhydraten: 14gr | Eiwitten: 10gr | Vetten: 31gr | Verzadigd vet: 17g | MO vet: 1g | EO vet: 4g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 6159IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine C: 11mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 140mg | Magnesium: 41mg | Kalium: 252mg | Calcium: 191mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 31µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 123mg | Selenium: 6µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven