Koolhydraatarme en paleo zadencrackers

Gezonde, makkelijke crackers van verschillende soorten zaden. Je hebt door het gebruik van chia- en/of lijnzaad geen ei of andere bindmiddelen nodig.

Zorg ervoor dat de helft (100 gram) van het deeg uit chia- en/of lijnzaad bestaat. De andere helft kun je helemaal zelf kiezen.

Makkelijk rollen

Om het deeg makkelijk uit te rollen en mooie randjes te krijgen kun je een vel bakpapier gebruiken. Dat vouw je eerst op de gewenste maat (hier 20×30 cm). Even goed de randjes dichtvouwen. Als het deeg klaar is vouw je het deegpapier weer even open, deeg erin platdrukken, dan goed afsluiten en omkeren (vouwrandjes naar beneden op je werkbank). Tot slot met de deegroller erover. Bekijk het filmpje voor een impressie.

Lijnzaad vers malen

De binding in deze crackers komt van chiazaad of van lijnzaad. Chiazaad kun je gebruiken zoals je het gekocht hebt, het heeft van tevoren geen bewerking nodig.

Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Dieet en ‘vrij van’

De crackers zijn paleo en koolhydraatarm. Laag histamine voor bepaalde zaden.

Pompoenpitten en hennepzaad zijn kha. Als je khb of paleo eet kun je ook kiezen voor zonnebloempitten.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Let op dat veel mensen die gevoelig zijn voor histamine ook niet goed tegen oxalaat of salicylaat kunnen. Voor laag salicylaat vallen helaas alle zaden af! Voor laag oxalaat kan lijnzaad wel, combineer dan met een beetje pompoenpitten en verder kikkererwtenmeel. Maar hou je consumptie beperkt.

Lijnzaad staat niet vermeld in de SIGHI lijst, maar wordt op MC360 aangeraden. Verder zijn pompoenzaad of hennepzaad geschikt. Liever geen zonnebloempitten (SIGHI 2). Op MC360 geschikt, maar mogelijk niet voor MCAS vanwege lectines.

Koolhydraatarme en paleo zadencrackers

Marjolein
Gezonde, makkelijke crackers van verschillende soorten zaden. Je hebt geen ei of andere bindmiddelen nodig.
5 van 1 stem
Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo, Vegan
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 9 crackers
Calorieën

Benodigdheden

 • oven op 200 graden, bakplaat, bakpapier

Ingrediënten
  

 • 100 gr affiliate linklijnzaad
 • of 100 gr affiliate linkchiazaad
 • 100 gr affiliate linkpompoenpitten
 • of 100 gr affiliate linkhennepzaad
 • 175 ml melk, zuivel of plantaardig
 • 1 snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya

Bereiding
 

 • Vijzel of maal de pompoenpitten en het lijnzaad (ik gebruik daarvoor een elektrische koffiemolentje).
 • Meng samen met het hennepzaad en het chiazaad in een kom. Voeg een snufje zout toe.
 • Voeg de amandelmelk toe en laat een uurtje staan. Dit is nodig om het lijn- en chiazaad het vocht op te laten nemen.
 • Warm de oven voor op 200 graden. Zet de bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
 • Vouw een tweede vel bakpapier dubbel. Vouw de randjes (ongeveer een centimeter) zodat je een vlak krijgt van 20 bij 30 cm. Vouw het papier weer open. Zie filmpje.
 • Leg het deeg op het papier en vorm grofweg een plak. Vouw het papier weer dicht. Draai om met de vouwen naar beneden. Rol het deeg met een deegroller naar de randen. Vouw open en snij een patroon voor 9 stukken.
 • Zet in de oven voor 20 minuten. Haal dan de plaat even uit de oven. Breek de crackers in stukken en draai deze om. Zet terug in de oven voor 10 minuten.
 • Je kunt de crackers 3 tot 4 dagen bewaren. Doe het niet in een plastic zak, dan wordt het zacht en taai. Ik bewaar ze door het gebruikte bakpapier in 8 kleine en een groter stuk te knippen, de kleintjes voor tussen de crackers en de grote wikkel ik er omheen.

Notities

De crackers zijn gemaakt met de zaden die weinig koolhydraten bevatten. Eet je niet koolhydraatarm, dan kun je ze met alle zaden maken die je lekker vindt. Bijvoorbeeld zonnebloempitten of sesamzaad. Zorg dat ongeveer de helft bestaat uit chia- of lijnzaad (vanwege de binding).

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept