Curry van lupine bonen met spinazie: koolhydraatarme variant op Indiase dahl
Dahl is een kruidige en smaakvolle Indiase soep of bijgerecht. Dahl maak je normaal gesproken met linzen of kikkererwten. Zowel linzen als kikkererwten zijn peulvruchten en dus glutenvrij. Ze passen ook prima in een koolhydraatbeperkt dieet. Maar ze zijn niet koolhydraatarm (kha) in de strikte definitie omdat ze meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Daarom heb ik een variant gemaakt met lupine bonen.
Zin in een andere curry met peulvruchten? Kijk dan ook eens bij mijn andere bijgerechten:
- Masoor dahl van rode linzen
- Dahl met boerenkool
- Sri Lankaanse rode bietencurry met linzen
- Gobi van bloemkool met kikkererwten
Lupine bonen
Lupine bonen zijn de peulvruchten van de lupine. Vroeger algemeen gegeten in Nederland maar nu in de vergetelheid geraakt. Lupinemeel is inmiddels wel te vinden. Het vormt, naast amandelmeel en kokosmeel, een welkome uitbreiding van de melen die je kunt gebruiken in een koolhydraatarm dieet.
Maar de bonen zelf zijn wat lastiger te vinden. Ik heb ze nog niet gedroogd gevonden zodat je ze zelf vers kunt koken. Maar ik heb ze wel in pot gevonden. Onder meer bij Pit&Pit.
Koolhydraten
De lupine bonen van Pit&Pit zijn 4,9 gr khd per 100 gram. Andere in pot zijn 3,9. Het voedingscentrum geeft ook rond de 5 aan. Ik ga daar vooralsnog dus ook vanuit.
Elders online vind ik een hoger gehalte: 40 gram. Mogelijk gaat het daarbij om andere rassen. Ik ga vooralsnog uit van 3,9 en 4,9.
Hoeveel dit onder de norm van 5 gram zit moet je wel oppassen met de hoeveelheid. Een portie van dit recept bevat al 150 gram en daarmee zit je al op een groot deel van je dagwaarde als je ketogeen eet. Zeker als je dit ook combineer met ui (6,3 gr khd maar voor kha gedoogd in kleine hoeveelheden). Maak hierin je eigen keuzes.
Snel en makkelijk
Ik gebruik in dit recept simpele smaken en kruiden uit de Indiase keuken. Alleen fenegriek en mosterdzaad zijn in dit geval wat meer bijzonder. heb je ze niet in huis? laat het dan gewoon weg.
In plaats van chilipoeder kun je ook een rawit of rode peper gebruiken. Als je van pittig houdt eventueel naarst het chilipoeder.
Garam massala
Garam massala is een kruidenmix. Een handige manier om alle smaken van de Indiase keuken te verenigen is garam massala. Die mix kan per merk erg verschillen in samenstelling, dus ga op zoek naar eentje die jij lekker vindt. Zorg altijd wel dat je in totaal ongeveer evenveel gedroogde kruiden gebruikt als in het recept staat aangegeven. Ga je bijvoorbeeld de hoeveelheid theelepels verdubbelen dan krijg je een te droge curry die poederig smaakt. Gebruik je te weinig of te weinig diversiteit in je kruiden dan wordt de smaak te vlak.
Garam massala is overigens niet hetzelfde als Surinaamse massala, kortweg massala. Massala lijkt wel op garam massala: het is ook een mix met (ondermeer) Indiase roots. Maar het is een mix die heel kenmerkend is geworden voor de Hindoestaanse keuken. Je vindt massala bijvoorbeeld terug in de saus die je vaak bij een roti geserveerd krijgt: vaak een kip massala met aardappel en kouseband. Massala is vaak wat geler en ruikt en smaakt toch net weer even anders dan garam massala.
Room
Als room kun je gewone kookroom nemen of vettere slagroom. Eet je zuivelvrij? Dan heb je ook veel keus: room van soja en haver zijn het makkelijkst te krijgen in de supermarkt. Kokosmelk kan ook prima.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en glutenvrij.
Curry van lupine bonen met spinazie: koolhydraatarme variant op Indiase dahl
Benodigdheden
- grote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- knoflookpers
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 300 gr lupine bonen
- 150 gr spinazie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 citroen
- 100 gr tomatenpassata
- 100 gr room, zuivel of plantaardig
- 2 tl garam massala
- ½ tot 1 tl chilipoeder
- ¼ tl kurkuma
- 1 snuf zwarte peper
- kokosolie of milde olijfolie om in te bakken
Optioneel
- ¼ tl fenegriekzaad
- ¼ tl mosterdzaad
Bereiding
- Rooster het mosterd- en fenegriekzaad in een hete pan.
- Snipper de ui. Voeg olie of boter toe aan de zaden en fruit de ui glazig.
- Pers de knoflook, was en rasp de citroen. Voeg de knoflook en rasp toe aan de uien en bak even samen mee.
- Doe de bonen in de zeef of vergiet. Spoel af onder de kraan en laat uitlekken.
- Voeg de garam massala, kurkuma, chilipoeder en zwarte peper toe aan de uien. Bak kort mee, het kan wat droog worden. Dat blus je zo af.
- Voeg de bonen toe, met de passata en de room. Ook de citroen kun je nu uitpersen. Het sap kun je toevoegen (denk aan de pitjes!). Laat even pruttelen.
- Voeg dan handje voor handje de spinazie toe en laat slinken in je curry. Opdienen als alle spinazie geslonken is.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter l!