| |

Curry van lupine bonen met spinazie: koolhydraatarme variant op Indiase dahl

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Dahl is een kruidige en smaakvolle Indiase soep of bijgerecht. Dahl maak je normaal gesproken met linzen of kikkererwten. Zowel linzen als kikkererwten passen prima in een koolhydraatbeperkt dieet. Maar ze zijn niet koolhydraatarm (kha) in de strikte definitie omdat ze meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Daarom heb ik een variant gemaakt met lupine bonen.

Indiase butter chicken op een groen bord
De lupine bonencurry geserveerd met Butter Chicken

Lupine bonen

Lupine bonen zijn de peulvruchten van de lupine. Vroeger algemeen gegeten in Nederland maar nu in de vergetelheid geraakt. Lupinemeel is inmiddels wel te vinden. Het vormt, naast amandelmeel en kokosmeel, een welkome uitbreiding van de melen die je kunt gebruiken in een koolhydraatarm dieet. Maar de bonen zelf zijn wat lastiger te vinden. Ik heb ze nog niet gedroogd gevonden zodat je ze zelf vers kunt koken. Maar ik heb ze wel in pot gevonden. Onder meer bij Pit&Pit.

Laag in koolhydraten

De lupine bonen van Pit&Pit zijn 4,9 gr khd per 100 gram. Hoeveel dit onder de norm van 5 gram zit moet je wel oppassen met de hoeveelheid. Een portie van dit recept bevat al 150 gram en daarmee zit je al op een groot deel van je dagwaarde als je ketogeen eet. Zeker als je dit ook combineer met ui (6,3 gr khd maar voor kha gedoogd in kleine hoeveelheden). Maak hierin je eigen keuzes.

Andere peulvruchten curries

Zin in een andere curry met peulvruchten? Kijk dan ook eens bij mijn andere bijgerechten (deze zijn allemaal koolhydraatbeperkt):

Snel en makkelijk

Ik gebruik in dit recept simpele smaken en kruiden uit de Indiase keuken. Alleen fenegriek en mosterdzaad zijn in dit geval wat meer bijzonder. heb je ze niet in huis? laat het dan gewoon weg. In plaats van chilipoeder kun je ook een rawit of rode peper gebruiken. Als je van pittig houdt eventueel naarst het chilipoeder.

Garam massala

Garam massala is een kruidenmix. Een handige manier om alle smaken van de Indiase keuken te verenigen is garam massala. Die mix kan per merk erg verschillen in samenstelling, dus ga op zoek naar eentje die jij lekker vindt. Zorg altijd wel dat je in totaal ongeveer evenveel gedroogde kruiden gebruikt als in het recept staat aangegeven. Ga je bijvoorbeeld de hoeveelheid theelepels verdubbelen dan krijg je een te droge curry die poederig smaakt. Gebruik je te weinig of te weinig diversiteit in je kruiden dan wordt de smaak te vlak.

Room

Als room kun je gewone kookroom nemen of vettere slagroom. Eet je zuivelvrij? Dan heb je ook keus: sojaroom of kokosmelk zijn beide prima.

Andere koolhydraatarme Indiase curry

lupine curry koolhydraatarme Indiase dahl in gietijzeren pan

Curry van lupine bonen met spinazie: koolhydraatarme variant op Indiase dahl

Marjolein
Heerlijk kruidig bijgerecht op basis van lupine bonen. Koolhydraatarme variant op de Indiase dahl van linzen of kikkererwten.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Curry
Gang Bijgerechten
Keuken Indiaas, Middenoosters
Porties 2 tot 3 personen
Calorieën 291 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Optioneel

Bereiding
 

  • Rooster het mosterd- en fenegriekzaad in een hete pan.
  • Snipper de ui. Voeg olie of boter toe aan de zaden en fruit de ui glazig.
  • Pers de knoflook, was en rasp de citroen. Voeg de knoflook en rasp toe aan de uien en bak even samen mee.
  • Doe de bonen in de zeef of vergiet. Spoel af onder de kraan en laat uitlekken.
  • Voeg de garam massala, kurkuma, chilipoeder en zwarte peper toe aan de uien. Bak kort mee, het kan wat droog worden. Dat blus je zo af.
  • Voeg de bonen toe, met de passata en de room. Ook de citroen kun je nu uitpersen. Het sap kun je toevoegen (denk aan de pitjes!). Laat even pruttelen.
  • Voeg dan handje voor handje de spinazie toe en laat slinken in je curry. Opdienen als alle spinazie geslonken is.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Portiegrootte afhankelijk van recept als bij- of hoofdgerecht.

Voedingswaarde

Calorieën: 291kcal | Koolhydraten: 10gr | Eiwitten: 7gr | Vetten: 21gr | Verzadigd vet: 12g | MO vet: 1g | EO vet: 6g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 8124IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 62mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 327mg | Magnesium: 93mg | Kalium: 912mg | Calcium: 168mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 197µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 139mg | Selenium: 4µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven