Koolhydraatarme citroen muffins met amandelmeel en Mascarpone roomkaas
In mijn feed op social media kwam een recept langs voor citroencake met hele citroenen. Dat wilde ik wel eens uitproberen! Zou dat niet heel bitter worden? Het grappige is dat je inderdaad wel iets van een bittertje proeft, maar subtiel en juist best lekker met het zuurtje! Ik combineerde de citroen met Mascarpone, amandelmeel, een beetje kokosmeel en ei.
Fan van muffins? kijk dan ook eens naar deze chocolade muffins van cacao, avocado en ei.
Amandelmeel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel is het meest geschikt. Het kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn iets hoger.
Kokosmeel
Kokosmeel is naast amandelmeel het meest gebruikte meel. Maar het bevat wel meer dan 5 gr khd per 100 gram. De reden dat het over het algemeen toch als kha gezien wordt is dat je er meestal maar heel weinig van nodig hebt. Het neemt veel vocht op en dient vaak als aanvulling.
Omdat aan kokosmeel vet is ontrokken, is de voedingswaarde van kokosmeel anders dan die van vers vruchtvlees of van kokosrasp. Dat bevat immers nog vet. Omdat kokosmeel op die manier bewerkt is kan de voedingswaarde van het eindproduct erg variabel zijn. De bandbreedte voor de variatie is nog groter dan bij amandelmeel. Let dus goed op het gehalte aan koolhydraten dat op het etiket staat. Ga niet uit van de waarden in Nevo-online of in de app die je gebruikt om je koolhydraten te tellen. Het kokosmeel van Steviala (te koop bij Lowcarbcenter) is het laagst in koolhydraten (8,9).
Koolhydraatarme citroen cupcakes met amandelmeel en Mascarpone roomkaas
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- 4 muffin vormpjes
- (kleine) keukenmachine of staafmixer of stevige, liefst high-speed blender
- mengkom
- vork en lepel
Ingrediënten
- 1 citroen
- 2 eieren
- 100 gr Mascarpone
- 50 gr amandelmeel
- 15 gr kokosmeel
- 10 gr erythritol poedersuiker ongeveer een tl per cupcake
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl Bourbon vanille poeder
- 2 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
Optioneel
- 2 handjes geschaafde amandelen
Bereiding
- Was de citroen goed met warm water. Eventueel een uurtje in baking soda met water leggen.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Meng de droge ingrediënten door elkaar: amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, vanille en zout. Zorg dat er geen klontjes meer zijn.
- Snij het topje en de onderkant van de citroen af. Snij in partjes en verwijder de pitjes.
- Maal met twee eieren zo fijn mogelijk in een blender of met de staafmixer.
- Meng de roomkaas erdoor. Dat kan het beste met de staafmixer. Het wordt al wat dik en bij sommige blenders kun je het anders moeilijk eruit scheppen.
- Meng het ei/citroen/kaas mengsel door het meel.
- Verdeel over 4 vormpjes. Sprenkel eventueel wat amandeltjes bovenop. Zet een half uur in de oven.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!