| | | | |

Koolhydraatarme chilisaus: zonder suiker

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Recept om zelf chilisaus te maken

Koolhydraatarme chilisaus!? Het kan echt 🙂 In de chilisaus die je bij de supermarkt koopt zit onnodig veel zooi. Om te beginnen geraffineerde suiker, dat geeft de zoete smaak. Ten tweede maïzena, dat geeft de dikte. Zonde, want in dit geval is het te vervangen. Tot slot, als er sojasaus in zit, dan zal dat gewone zijn (en dus geen glutenvrije), dan heb je meteen ook soja en tarwe en dus gluten. Daarom maak ik het zelf. En zo moeilijk is het echt niet!

Varianten

Voor een lichte chilisaus die overal bij past gebruik je de basis ingrediënten. Voor een extra diepte in het zoetje kan je steranijs gebruiken. Ook sojasaus geeft diepte en maakt de saus licht zoutig.

De echt Indische smaken die wat mij betreft bij een meer speciale saus horen, krijg je in dit recept van de trassie en de kemirie noten.

Wil je vegan? Laat dan de trassie weg. Trassie wordt gemaakt van garnalen. Alternatieven zijn miso, taotjo of doenjang.

Dieet en ‘vrij van’

Pepers behoren tot de nachtschade familie. Nachtschade past niet in een strikt paleo dieet. Ik heb daarom lang getwijfeld om dit recept het predikaat ‘paleo’ mee te geven. Ik heb het uiteindelijk toch gedaan omdat ik merk dat velen een wat minder strikt dieet volgen en af en toe rode peper eten. Neem dan wel zongerijpte pepers, deze bevatten minder anti-nutriënten.

Verder alleen paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s in plaats van sojasaus.

Voor alleen glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij (niet in de supermarkt wel online, bv van Pit&Pit of Ahealthylife).

Koolhydraatarme chilisaus

Koolhydraatarme chilisaus!? Het kan echt 🙂 En zelf maken is echt niet zo moeilijk!
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Basisrecept, BBQ, Borrelen, Oud&Nieuw, Umami
Gang Sauzen & dips
Keuken Aziatisch
Porties 10 porties
Calorieën 20 kcal

Benodigdheden

  • staafmixer, vijzel/rasp, steelpan, opbergpot/fles

Ingrediënten
  

  • 250 ml witte azijn of appelciderazijn
  • 1 citroen, sap van
  • of 2 limoen, sap van
  • 300 ml water
  • 5 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el verse laos geraspt, galanga
  • 1 el verse gember geraspt, djahé
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 1/2 tl agaragar
  • 150 gr erythritol poedersuiker

optioneel

  • 2 steranijs
  • 2 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
  • 1/4 tl trassie dan niet meer vegan en vrij van schaaldieren
  • 3 kemirie noot dan niet meer vrij van noten

Bereiding
 

  • Maak 250 ml 'zure vloeistof'. Het lekkerste is een combi van citroen/limoen en azijn. Pers hiervoor eerst de citroen/limoenen uit in de beker van de staafmixer. Vul dat aan met azijn tot 250 ml (waarschijnlijk heb je nog maar zo'n 150 ml azijn nodig).
  • Voeg daarna 300 ml water toe.
  • Was de pepers en snij in grote stukken. De zaadlijsten gaan natuurlijk gewoon mee! Vind je het te pittig, neem dan gewoon wat minder.
  • Schil en rasp de gember en de laos. Pers de knoflook en voeg alles toe.
  • Voeg de erythritol toe. Gebruik het liefst een poedersuikervorm van erythritol of Ery Bronze/Steviala Gold, dit geeft straks minder kans op kristallen in de saus. De basis is nu klaar. Je hoeft de saus nu alleen nog wat dikker te maken. Dat gebeurt warm, in een steelpannetje.
  • Wil je een diepere smaak? Vijzel dan de kemirie noten en voeg samen met sojasaus (of kokos amino's), steranijs en de trassie toe. De kleur wordt hier wel wat donkerder van. Let op: kemirie noten zijn giftig en kun je niet rauw eten! De volgende stap (aan de kook brengen) is dus niet alleen van belang voor de binding, maar ook om te zorgen dat de kemirie noten onschadelijk worden!
  • Giet de saus in de steelpan en breng aan de kook. Voeg de xanthaangom en de agar agar toe. Mix met de staafmixer in de pan. Laat even goed doorpruttelen voor minimaal 5 minuten. Let op: het kan flink schuimen en omhoog komen, zorg dat het niet overkookt.
  • Laat afkoelen, giet in een afsluitbare fles of pot. De warme saus past in een middelgrote Ikea wekpot, bij het afkoelen en indikken neemt het volume nog flink af. Zet in de koelkast, daar wordt de saus nog wat dikker.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 20kcal | Koolhydraten: 3gr | Eiwitten: 1gr | Vetten: 0.3gr | Verzadigd vet: 0.01g | MO vet: 0.1g | EO vet: 0.03g | Vezels: 0.5gr | Vitamine A: 218IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.02mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 35mg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 19mg | Magnesium: 10mg | Kalium: 110mg | Calcium: 10mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 7µg | IJzer: 0.4mg | Fosfor: 18mg | Selenium: 0.2µg | Zink: 0.1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept