| | |

Glutenvrije en koolhydraatarme champignonsoep (met mascarpone)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Snel en makkelijk te maken champignonsoep die glutenvrij en koolhydraatarm is, maar toch lekker vol en romig. In plaats van bloem gebruik je agaragar. In plaats van gewone room gebruik je mascarpone. Deze champignonsoep is vegetarisch als je groentebouilllon gebruikt. De soep kleurt een beetje rood. Dat komt omdat ik een heel klein beetje tomatenpuree gebruik. Dit is om de soep nog iets voller en krachtiger te maken. Je kunt het ook weglaten.

Eerder maakte ik ook een zuivelvrije champignonsoep. Hiervoor gebruikte ik amandelroom, amandelpasta en arrowroot.

Ik heb ook twee Aziatische champignonsoepjes:

Koolhydraatarm

Deze soep is koolhydraatarm, maar bevat nog wel wat koolhydraten. De meeste koolhydraten worden geleverd door de champignons. Daarna volgen de ui en de mascarpone. Het koolhydraatgehalte van de tomatenpuree is verwaarloosbaar.

Bouillon

Ik vind zelf kippenbouillon het lekkerst. Het liefst trek je die zelf van een hele kip, inclusief botten. Maar groentebouillon kan ook.

Je kunt kant en klare bouillon gebruiken. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende blokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Agaragar

Binding geven aan sauzen en soepen is altijd wat lastiger met koolhydraatarm eten. Als je koolhydraatbeperkt eet kun je arrowroot gebruiken. Dat doe ik in de zuivelvrije en lowcarb (khb) variant van deze soep. Hier wil ik laten zien dat het nog koolhydraatarmer kan, namelijk met agaragar.

Agaragar wordt gemaakt uit een stofje dat ook in zeewier zit. In puddings en sauzen die je helemaal laat afkoelen werkt het hetzelfde als gelatine. Maar gelatine werkt pas goed als het koud wordt. Het werkt minder goed als datgene wat je dikker wilt maken nog warm is. En agaragar doet dat al wel. Zit de soep nog tegen het kookpunt dan wordt hij al wel lichtjes dikker. Maar de binding zet vooral nog even door op het bord. Zou je de soep op je kamertemperatuur laten komen dan wordt hij nog iets dikker.

Gebruik dus niet te veel omdat je tijdens het koken denkt dat het niet werkt!

Mascarpone

In plaats van kookroom gebruik ik mascarpone. Dat is nog wat voller en dikker dan gewone room of crème fraîche, waardoor je niet te veel agaragar nodig hebt.

Tomatenpuree

Omdat de meeste ingrediënten zacht van smaak zijn vind ik persoonlijk wat tomatenpuree erg lekker in deze soep. Met tomaten en puree is wel wat grappigs aan de hand. Tomaat is koolhydraatarm, vers gepureerde tomatenpuree ook. Passata is al wat meer ingekookt en bevat naar verhouding meer koolhydraten (per gewicht). Puree is heel geconcentreerd. Het bevat nauwelijks vloeistof meer en is daardoor ineens juist vrij hoog in koolhydraten.

Officieel is tomatenpuree niet kha. Maar hier gebruik je het in een kleine hoeveelheid. Juist mede om de soep wat te verdikken. De bouillon verdunt dus de puree als het ware weer.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm. Ietsje koolhydraatarmer te maken door wat zuiniger te zijn met ui en geen tomatenpuree te gebruiken.

Vrij van nachtschade zonder de tomatenpuree.

Glutenvrije en koolhydraatarme champignonsoep (met mascarpone)

Marjolein
Basisrecept voor een romige champignonsoep die glutenvrij en zuivelvrij is en past in een lowcarb en paleo dieet. Als je de soep maakt met groentebouillon in plaats van kippenbouillon ook vegetarisch.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Soepen
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 383 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 250 gr kastanjechampignons
  • 2 kleine uien of 1 als hij heel groot is
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flink handje verse rozemarijn en 2 takjes voor de garnering
  • 2 tl agaragar
  • 350 ml kippenbouillon of groentebouillon
  • 150 gr mascarpone
  • 3 tl tomatenpuree
  • 2 snufjes Keltisch zeezout
  • 2 snufjes zwarte peper
  • 2 x flinke scheut milde olijfolie

Voor koolhydraatarmer

  • variant minder ui en geen tomatenpuree

Voor vrij van nachtschade

  • variant GEEN tomatenpuree

Bereiding
 

  • Snipper de ui. Bak in de soeppan glazig met een flinke scheut olie.
  • Pers de knoflook. Snij of knip de rozemarijn fijn.
  • Als de uien goed glazig zijn voeg je de knoflook toe. Daarna de rozemarijn.
  • Snij ondertussen de champignons in net iets dikkere plakken dan hoe je ze straks wilt hebben. Ze slikken nog. Ik haal meestal 4 plakken uit een wat kleinere en 5 uit een wat grotere.
  • Ik bak de champignons het liefst in een aparte pan. Op hoog vuur en met een flinke scheut olie. Lekker rondom goed laten bruinen. En dan pas op het laatst de soep in.
    Ze krijgen dan mooie gekarameliseerde smaak en verliezen minder vocht. Heb je die ruimte niet, bak de champignons dan mee met de ui in de soeppan.
  • Bak de tomatenpuree even mee als je die gebruikt.
  • Blus de uien af met de Warm op. Het mag zacht pruttelen. Voeg de agaragar toe.
  • Voeg de mascarpone toe. Roer tot het is opgelost.
  • Voeg een minuut of twee voor opdienen de champignons toe.
  • Schenk in kommen en garneer met een takje rozemarijn.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 383kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 13gr | Vetten: 37gr | Verzadigd vet: 22g | MO vet: 1g | EO vet: 2g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 1083IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 0.3mg | Natrium: 692mg | Magnesium: 29mg | Kalium: 788mg | Calcium: 149mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 47µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 204mg | Selenium: 37µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven