Koolhydraatarme cevapcici
Heerlijk kruidige gehakt worstjes uit de Balkan. Ik at ze voor het eerst met mijn ouders op vakantie in Joegoslavië. Van de BBQ. Met uitslaande vlammen door het druipende vet. Waardoor de worstjes een heerlijk korstje kregen. Cevapcici horen eigenlijk vers van de grill te komen. Maar ik BBQ niet elke dag, dus ik maak ze ook wel eens in de pan. Zoals bij dit recept.
Fan van dit soort Mediterrane gehakrolketjes? Kijk dan ook een naar deze Griekse kofta, van Flying Foodie.
Streetfood
Je eet deze worstje meestal uit het vuistje. Met een pita of flatbread, wat saus en verse, dun gesneden rode ui. Vergelijkbaar met een Grieks broodje gyros. Je krijgt er vaak knoflooksaus of ajvar bij. Ajvar is een combinatie tussen rode pesto, muhammara en baba ganoush. Het bevat geroosterde paprika en aubergine. Op de foto zie je knoflooksaus en gebakken aubergine met ui (met knoflook, paprikapoeder en afgeblust met wat balsamicoazijn). De gebakken aubergine is niet kha maar khb.
Cewatte?
Bij dit recept is de naam nog het moeilijkst… Hoe schrijf je het en hoe spreek je het uit. Cevapcici zie je het meest, maar cewabcici komt ook voor. De uitspraak is tsjewaptsjietsjie. De oorsprong ligt voorzover ik weet in Bosnië en Servië. Maar ze worden in de hele Balkan gegeten. De naam is ontleend aan het Turkse ‘kebab’, wat simpelweg ‘gebakken’ betekent.
Wat zijn cevapcici?
Cevapcici zijn worstjes van gehakt. Maar er gaat geen velletje omheen zoals bij braadworst of merguez. Ze lijken een beetje op de Turkse köfte. Köfte is een verzamelbegrip voor gehakballetjes en verschillende soorten worstjes. Waar köfte ook nog wel eens in saus gestoofd worden maak je cevapcici vooral op de grill. Een ander verschil is de kruiden die je gebruikt. Cevapcici hebben een Europees Mediterraan karakter. Bij köfte worden alweer wat meer Middenoosterse kruiden gebruikt. Bij cevapcici zal je geen kaneel proeven of kardemom. Hooguit wat komijn of korianderzaad.
Ingrediënten
Cevapcici schitteren in eenvoud: soms wordt zelfs alleen zout en peper gebruikt. De basis is meestal ui, knoflook, verse peterselie en paprikapoeder. Het uitje laat ik persoonlijk meestal weg. Mijn man houdt er namelijk niet van. Ui is ook maar in kleine hoeveelheden koolhydraatarm (6,3 gr khd per 100 gram). Wil je het toevoegen? Neem dan een klein of een half uitje op 500 gram vlees.
Ik voeg ook altijd wat oregano en rozemarijn toe. Voor extra diepte kun je gerookte paprika gebruiken in plaats van het standaard paprikapoeder dat wat zoeter is. Voor de variatie kun je een beetje naar het Midden-Oosten kruipen en chilivlokken, komijn of korianderzaad toevoegen.
Soms wordt ook baking soda gebruikt. Voor wat extra lucht in de worstjes. Ik gebruik dat zelf niet. Maar wil je het eens proberen? Neem dan een halve theelepel op 500 gram vlees.
Van de BBQ of uit de pan?
Cevapcici horen smeuïg te zijn. Op de BBQ liggen ze vaak op redelijk direct vuur. En vooral niet te lang. Ze horen een beetje vet te zijn, mals te blijven en een beetje een knapperig buitenkantje te hebben. Meestal maak je ze met een combinatie van rund, varken en lam. Ik gebruik zelf meestal half om half gehakt. Neem in ieder geval geen mager rundergehakt. Daarnaast voeg ik nog wat olie toe en een eitje. Omdat ik ze koolhydraatarm maak gaat er geen extra bindmiddel in. Leg ze wel even in de koelkast na het rollen, dan worden ze wat steviger.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en paleo. Hoewel in een paleo dieet eigenlijk geen nachtschades gegeten worden eten veel mensen toch in beperkte mate specerijen als paprikapoeder en chilivlokken. Maak daarin je eigen keuzes.
Strikt paleo en ‘vrij van’ zonder paprikapoeder en chilivlokken.
De variaties met komijn en korianderzaad zijn niet ‘vrij van’ zaden.
Cevapcici
Benodigdheden
- grill of pan
- kom, koelkast
- knoflookpers, mesje
Ingrediënten
- 500 gr half om half gehakt of combineren met lam
- 1 ei
- 1 scheutje extra vierge olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 2 handjes verse peterselie
- 1 el paprikapoeder mag gerookt
- 2 tl oregano vers of gedroogd
- 1 tl rozemarijn vers of gedroogd
- snufje zwarte peper korrels
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
- of milde olijfolie
Variatie
- ½ rode ui heel fijn gesnipperd
- 1 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 2 tl chilivlokken
Voor vrij van nachtschade
- variant GEEN paprikapoeder of chilivlokken
Bereiding
- Pers de knoflook fijn. Doe alle ingrediënten in een kom een kneed het gehakt.
- Maak porties (grove balletjes) tussen de 60 en 70 gram. Kleine eters nemen er twee, grote eters nemen er drie. Laat het gehakt even rusten. Zet afgedekt weg in de koelkast.
- Maak van ieder balletje een stevig rolletje.
- Laat de pan heet worden. Doe er olie of boter in (ik doe vaak beide). Leg de worstjes in de pan. Niet te veel bewegen. Na een minuutje pas omdraaien en de andere kant bakken. En zo nog twee keer zodat alle kanten dicht zijn.
- Zet het vuur lager en laat ze in 10 minuutjes tot een kwartiertje gaar worden.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Lekker!🤤
Dankjewel ❤️ en eet smakelijk 😉