Koolhydraatarme bosbes citroen cakejes
Lekker smeuïge en luchtige cakejes van amandelmeel met bosbes en citroen. Suikervrij, want gezoet met een kleine beetje erythritol en de blauwe bessen. Zuivelvrij, want in plaats van roomboter gebruik ik kokosolie.
Ik heb ervoor gekozen om 6 kleine cakejes te maken. Je kunt ook 3 grotere muffins maken, zoals bij deze framboosmuffins met witte chococola. Verhoog dan de baktijd tot 20 minuten.
Blauwe bessen
Er zijn 2 soorten bosbessen te koop. De bakjes met grote bessen die je in de supermarkt koopt zijn gekweekte bessen en worden vaak blauwe bessen genoemd. De wilde (bio) variant is kleiner en wordt bosbes genoemd. Vaak werk ik met biologische bosbessen, maar deze zijn wat kleiner en door het invriezen blijven ze niet allemaal in vorm. Voor dit recept vind ik het juist wel leuk als je hier en daar een grote bes terug vindt in je cakeje. Daarom heb ik zelf de grote gekweekte bessen gebruikt.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en paleo.
Als je koolhydraatarm eet wel even letten op het koolhydraatgehalte van je meel. Neem meel dat zo laag mogelijk is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Ook Lowcarbcenter heeft meel dat zeer laag is in khd.
Koolhydraatarme bosbes citroen cakejes
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- mixer
- kommen en lepels
- zachte spatel
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 50 gr kokosolie
- 2 ei
- 1 el erythritol poedersuiker
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 citroen
- 50 gr gekweekte blauwe bessen (bosbes)
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Zet 6 muffin vormpjes klaar. Smelt de kokosolie.
- Was de citroen goed en rasp de schil zo fijn mogelijk. Pers het sap uit, je hebt maar 1 eetlepel nodig.
- Meng het meel met de bakpoeder, de erythritol, het zout en de rasp.
- Scheid het eiwit van dooiers. Klopt het eiwit stijf.
- Klop de dooiers luchtig, voeg het sap en de olie toe. Daarna de droge ingrediënten.
- Spatel de eiwitten rustig door het beslag. Spatel daarna, ook rustig, de bessen door het beslag.
- Schep het beslag in de 6 vormpjes. Zet 15 minuten in de oven. Check met een satéprikker f ze eventueel nog 1 of 2 minuutjes langer mogen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!