Boerenkool stamppot met pompoen, blauwe kaas en pecan
Het is tijd voor stamppot! En ik maak stamppot natuurlijk net weer even anders. Mijn favoriet is boerenkool. Deze stamppot boerenkool maak je helemaal koolhydraatarm! Met pompoen of zoete aardappel in plaats van aardappel, blauwschimmelkaas en pecan. Een hele lekkere combinatie van hartig en zoet.
Pompoen en blauwschimmel is een geweldige combi. Kijk ook maar eens bij deze gevulde pompoen met peer en verse vijg.
Stamppot anders: koolhydraatarm
Normaal maak je stamppot met natuurlijk met gewone gekookte piepers. Maar aardappel is een nachtschade en bevat veel zetmeel. Daarom passen ze niet in een koolhydraatarm of paleo dieet.
Zoete aardappels zijn een uitstekende vervanger als je paleo of koolhydraatbeperkt eet. Maar het kan ook nog koolhydraatarme! Namelijk met pompoen. Zoals bij dit recept.
Vegetarische stamppot?
Wat deze stamppot ook nog anders maakt is dat er geen vlees aan te pas komt. Maar het is niet meteen een volledig vegetarische stamppot. Roquefort bevat namelijk dierlijk stremsel. Mogelijk zijn er wel andere korrelige blauwschimmelkazen die vegetarisch zijn, maar vaak bevatten die juist weer lactose of koemelk.
Blauwe kaas: niet zuivelvrij
Dit recept is eventueel zuivelvrij te maken. Dan moet je wel bereid bent om dure vegan kaasjes te kopen. Er zijn online echt hele lekkere te koop (in de Supermarkt eerlijk gezegd niet zo). Maar toen ik nog zuivelvrij at bewaarde ik die liever voor een borrel. Ze zijn wat minder geschikt om echt in maaltijden te verwerken.
Blauwe kaas is wél te koop zonder koemelk en weinig tot geen lactose. Ik gebruik zelf het liefst Roquefort. Eet jij wel gewone zuivel? Dan is iedere jonge, maar wel een beetje harde blauwschimmelkaas geschikt. Liefst het soort dat je kunt verkruimelen, bijvoorbeeld Gorgonzola (van koemelk).
Lees meer over zuivel mijden (koemelk, caseïne en lactose) en A2 zuivel.
Roquefort is schapenkaas
Ik heb lang geen zuivel gegeten. Vooral vanwege het eiwit caseïne maar ook door een lichte lactose intolerantie. Mijn darmen waren nogal van slag. Nu het daarmee wat beter gaat heb ik weer A2 zuivel geïntroduceerd. Dat is zuivel van speciale koeienrassen, geiten en schapen. Normale zuivel bevat A1 caseïne. En dat blijkt één van de grootste boosdoeners bij mij.
Blauwschimmelkaas is sinds ik weer zuivel eet mijn favoriet. Ik heb voor dit recept Roquefort gebruikt. Dat is schapenkaas. Meestal dus ook geschikt bij een koemelkallergie. Check voor de zekerheid altijd wel de informatie op de verpakking.
Roquefort bevat weinig tot geen lactose
Echte Roquefort is lactosevrij te koop. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop het gemaakt wordt. Hoeveel lactose er nog in zit verschilt wel per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit. Er zijn helaas mensen voor wie ieder spoortje te veel is. Maar als dat bij jou het geval is, bijvoorbeeld omdat je ook lactosevrije melk niet verdraagt, dan hoop ik dat je zelf goed weet wat wel en niet kan.
Kijk altijd op de achterkant van de verpakking bij de voedingswaarde. Let dan ook op de koolhydraten: lactose is suiker. Bij voorkeur staat het aantal koolhydraten op 0. Bij een speciaalzaak kun je je goed laten informeren.
Wellicht nog even goed om te weten: dit geldt alleen voor Roquefort. Bij andere jonge, zachte kazen geldt juist dat deze veel lactose bevatten. Bij de meeste kazen verdwijnt de lactose namelijk pas door rijping, dus als ze ouder en harder worden.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, koolhydraatarm. Alleen zuivelvrij, vegan of paleo bij gebruik van (niet al te bewerkte) vegan schimmelkaas. Koemelkvrij met Roquefort. Lactosegehalte met Roquefort zeer laag, niet altijd gegarandeerd vrij.

Boerenkool stamppot met pompoen, blauwe kaas en pecan
Benodigdheden
- stoom- en of kookpan(nen)
- schone theedoek
Ingrediënten
- 250 gr boerenkool
- 450 gr pompoen of 400 gr zoete aardappel
- 150 gr blauwschimmelkaas of vegan blauwschimmel, ik had zelf Roquefort (voor intoleranties: kijk bij de tekst boven het recept)
- 2 handjes pecannoten
- 1 el (grasgevoerde) roomboter
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
Bereiding
- Maak de pompoen schoon en snij in blokjes. Ik eet soms de schil maar die gebruik ik in deze stamppot niet.
- Kook of stoom de pompoen. Ik gebruik een stoompan met onderin in het water pompoen stukjes en bovenin het stoommandje de boerenkool. Gebruik anders 2 aparte pannen.
- Verkruimel de pecan noten ligt. Niet te kleine stukjes van maken. Rooster ze in een hete pan met het zout. Warm zijn ze straks het lekkerst.
- Giet het vocht af. Doe de pompoen in de theedoek. Vouw de punten erover. Hou als een zak boven de wasbak en knijp het vocht eruit.Sla deze stap over als je zoete aardappels gebruikt.
- Doe de pompoen terug in de pan. Zet het vuur op de laagste stand. Pureer de pompoen. Voeg een eetlepel roomboter en een eetlepel extra vierge olijfolie toe.
- Kruimel 100 gram van de kaas door de puree. Meng daarna de boerenkool erdoor.
- Schep op twee borden. Verdeel dan de kaas over de borden. Verdeel daar de noten over.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Wat een geweldige combinatie. Ik ben echt een vleeliefhebber, maar ik miste het niet.
Finger Likking GOOD!!!! OMG wat was dit lekker! Het uitknijpen van de pompoen was niet te doen, want veel te heet. Ik zou zeggen gewoon ff uit laten lekken in een zeef. De combi olijfolie en roomboter ontging me ook. Maar ik heb me eraan gehouden. Verder natuurlijk zou en (cayenne) peper toegevoegd.
Wat leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! Dankjewel! Uitknijpen doe ik inderdaad vanaf het deel van de theedoek in je hand naar de pompoen toe, dan raak je het niet echt aan. Maar in een zeef is inderdaad een goed idee ❤️