| | |

Koolhydraatarme bloemkoolpap met wilde bosbessen

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Dacht je nooit meer te genieten van een bordje pap. Kijk dan eens naar deze koolhydraatarme bloemkoolpap met wilde bosbessen en geroosterde kokos.

Meer recepten van bloemkoolpap?

Kijk eens bij deze met aardbeien in een balsamico marinade, naar deze met bosbessen of naar deze met limoen. Maar je kunt ook pap maken van rode biet of van pompoen.

Koolhydraatarme pap: zonder graan

Veel pap bevat granen, maar die zijn helemaal niet nodig om een mooie volle pap te maken. Je kunt pap ook maken van groente, aangevuld met lijnzaad. Daardoor kun je ook als je lowcarb eet nog genieten van pap als warm ontbijt.

Pap van bloemkool

Pap van bloemkool klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt heerlijk. Het is namelijk perfect om pap, maar ook sauzen, dezelfde structuur te geven als wanneer je zou binden met meel of maïzena. Maar dan op een gezonde, koolhydraatarme manier.

Lijnzaad

Naast bloemkool gebruik ik lijnzaad. Overigens zou je ook chiazaad kunnen gebruiken. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.

Gebroken lijnzaad

Lijnzaad moet je in tegenstelling tot chiazaad altijd even fijn malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.

Vanille

Ik gebruik vaak vanillepoeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden. Neem wel echte bourbonpoeder. Je kunt ook vanille extract gebruiken. Geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.

Wilde bosbessen

Ik gebruik wilde bosbessen in plaats van gekweekte blauwe bessen omdat hier veel meer voedingstoffen in zitten en met name anti-oxidanten. Daarnaast bevatten ze over het algemeen iets minder koolhydraten. Ook voor laag histamine zijn ze erg geschikt (betere anti histamine werking door meer quercetine). Voor laag oxalaat zijn ze in Amerika juist getest op hoger oxalaat (medium voor iets minder dan 100 gram).

Te vinden in de diepvries van Albert Heijn. Voordeel is dat je altijd bosbessen in huis hebt!

Zoetstof

Ik eet deze pap zonder extra zoetstof. Het beste advies dat ik ooit gekregen heb is je zoetbehoefte afbouwen. Dat betekent niet alleen geen suiker meer eten maar ook proberen de hoeveelheid zoetstoffen af te bouwen. Wil je hem toch wat zoeter meng dan wat erythritol bij.

Koolhydraatarme bloemkoolpap met wilde bosbessen

Marjolein
Heerlijk om je dag te beginnen met een bordje warme pap. Van bloemkool, lijnzaad en amandelmelk of kokosmelk. Daarbij gebruik je heerlijke smaakmakers als bosbessen, koek- en speculaaskruiden en vanille. Aftoppen met wat extra bosbessen en geroosterde kokosrasp.
5 van 3 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine
Trefwoord Basisrecept, Valentijnsdag
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 130 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 150 gr bloemkool
  • 100 ml amandelmelk
  • of kokosmelk
  • 2 el lijnzaad + 4 el water
  • 2 tl kokosmeel
  • 60 gr wilde bosbessen doosje uit de vriezer
  • 1 tot 2 el kokosrasp
  • 1 tl balsamico azijn
  • ½ tl Bourbon vanille poeder of een half stokje
  • ½ tl kaneel
  • flinke snuf (Keltisch zee)zout

Optioneel

Voor koolhydraatarm

  • 40 gr wilde bosbessen liever GEEN 60
  • citroen, sap van GEEN balsamico

Bereiding
 

  • Gebruik een restje gekookte bloemkool van de vorige dag.
  • Meet 60 gram wilde bossenbessen af en laat een beetje ontdooien.
  • Maal het lijnzaad. Ik gebruik daarvoor een elektrisch koffiemolentje. Voeg er vier eetlepels water aan toe en een theelepel azijn. Laat even staan.
  • Prak de bloemkool in een steelpannetje en voeg de melk toe. Zet op halfhoog vuur. Voeg de specerijen, het zout en de zoetstof toe.
  • Voeg het lijnzaad toe en laat de pap wat dikker worden.
  • Rooster ondertussen de kokosrasp licht. Dit kan in een koekenpan zonder olie of vet.
  • Voeg de helft van de bosbessen toe aan het steelpannetje met pap, met zoveel mogelijk sap. Roer door.
  • Voeg ongeveer twee theelepeltjes kokosmeel toe. Doe dit één voor één. Daardoor kun je doseren. Kokosmeel neemt veel vocht op en je wilt niet het risico lopen dat je pap te dik wordt. Blijft het erg dun voeg je een derde lepeltje toe.
  • Giet de pap in een kommetje en garneer met de kokosrasp en de rest van de bosbessen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 130kcal | Koolhydraten: 13gr | Eiwitten: 5gr | Vetten: 5gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 7gr | Vitamine A: 35IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 78mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 267mg | Magnesium: 38mg | Kalium: 535mg | Calcium: 176mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 91µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 94mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
5 from 3 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven